Навесні не поспішаємо купувати ранню зелень, улітку — кавуни. А чому? Бо там нітрати. Звучить страшно, асоціюється ледь не з отрутою.
— Нітрати — це хімічні сполуки, які добре розчиняються у воді та містяться в грунті. У незначній кількості не завдають шкоди організму. У кого серцево-судинні захворювання, вони навіть корисні, розширюють коронарні судини, — заспокоює 64-річний Сергій ЗОЛОТАРЬОВ, в. о. завідувача відділенням санітарно-гігієнічних досліджень Прилуцького міськрайонного відділу державної установи «Чернігівський обласний центр контролю та профілактики хвороб».
— Побутує думка: нітратів багато в тих овочах і ягодах, що оброблялися добривами. Чи можуть вони бути в грунті, куди не вносяться хімікати?
— Можуть, у невеликій кількості. Вони там утворюються з природних сполук.
— Тобто людина виростила помідорчики, огірки і вважає, що вони екологічно чисті. Принесла в лабораторію на перевірку, а там трішки є.
— Цього лякатися не слід.
— Але раніше в області траплялися випадки, коли діткам-грудничкам мами розводили суміші водою з колодязів, а в тій воді були нітрати. Малята труїлися і навіть помирали.
— Нітрати зв’язують гемоглобін (залізо), виникає анемія, а для немовлят це дуже небезпечно. Залізо — це дихання організму.
— Поласувала кавуном. Як зрозуміти, що отруїлася саме нітратами?
— Розлади кишково-шлункового тракту, млявість, біль. Рідко — блювота.
— Який антидот прийняти: чорне вугілля чи нині модне біле, чи водичку «Рео»?
— Найкраще відразу промити шлунок. Викликати блювоту. Виблював, попив чистої водички, ще раз виблював. Ну, чим ви зв’яжете солі? Вугілля особливо не допоможе.
— У деяких супермаркетах на цінниках зустрічала дописку про кількість нітратів в овочах. Принесла людина додому той овоч. Кажуть, щоб зменшити в ньому кількість нітратів, потрібно замочити його у воді. Це дієво?
— Можна, але великого ефекту не дасть.
— Кавуна не замочиш.
— У них кількість цих речовин зменшується в процесі зберігання. Але довго кавуни не зберігають, це ж не картопля чи морква.
— Скільки коштує перевірити в лабораторії свою або куплену городину?
— Є прейскурант. Дослідити одну пробу коштує 91 гривня 33 копійки. У ринкових лабораторіях є експрес-методи.
— Є народні способи визначити, чи з нітратами кавун?
— То все дурня. Достовірно можна визначити лише в лабораторних умовах. А ще можна залучати екстрасенсів, — жартує Сергій Миколайович.
А якщо ні лабораторій, ні екстрасенсів поблизу немає? Вичитали в інтернеті таке:
- Спосіб перший: опустити цілий кавун у ємність з водою. Якщо потоне, то в ньому чимало нітратів. Якщо ж залишиться на плаву, добрий.
- Другий: відрізати шматочок м’якоті, покласти в склянку з водою, лишити на кілька хвилин. Якщо вода стане насичено червоного кольору з фіолетовим відтінком, є нітрати. Якщо ж залишиться блідо-рожевого кольору, то цілком безпечний.
- Третій: у хорошої ягоди може бути жовта пляма середнього розміру. Якщо ж кавун з нітратами, то пляма коричнево-чорного відтінку.
- Четвертий: експрес-тест. В інтернеті він коштує 120 гривень. Працює за принципом лакмусового папірця. Смужка змінює колір залежно від концентрації нітратів. Занурюємо тестер у сік кавуна або прикладаємо до м’якоті, чекаємо дві хвилини, порівнюємо колір з еталонними значеннями. Шкала з розшифруванням кольорів додається до тесту.
- П’ятий: купіть електронний нітратомір.
Авторка: Валентина ОСТЕРСЬКА, "Вісник Ч"
"Час Чернігівський" писав про вирощування городини на Чернігівщині: