Зефір — це один із найніжніших та найулюбленіших десертів. Сьогодні зефір є не тільки ласощами, але й витвором кулінарного мистецтва, адже з нього створюють справжні шедеври у вигляді квітів і композицій.
Виданню Nizhyn Post вдалося поспілкуватися з ніжинською майстринею – Іриною Півень, яка виготовляє чудові та смачні зефірні букети.
–Як і коли ви відкрили для себе зефірну флористику? Що саме вас надихнуло зайнятися цим видом мистецтва? Як та де ви цьому вчилися? Чи пам’ятаєте свою першу роботу із зефірної флористики? Якою вона була?
– Мене звати Ірина і я родом з прекрасного міста Ніжина, наразі проживаю і виготовляю свої роботи в Києві. Моя історія почалась рік потому в 2023 році, коли в соцмережах мені попалась одна дівчинка, яка здивувала мене своїм невеличким хобі, яке ще й приносить їй не поганий дохід, як для мами в декреті і це були саме зефірні квіти. Саме в той час в моєї мами наближалось день народження, і мені захотілось її здивувати саме таким неординарним букетом. Моя зацікавленість не мала меж, і я придбала ці квіти на подарунок. Після того, як побачила їх в живу, я була не те що вражена їхньою природністю та красою, я була в шоці, що таке реально зробити, ще й в домашніх умовах власноруч. З цього моменту і почалась моя історія з зефірною флористикою.
Як і кожна звичайна людина я мала багато буденних домашніх справ, плюс робота та навчання першокласника, і це трошки сповільнило мій старт, але думки не покидали: «..Як же все-таки почати навчання?» Недарма кажуть, що наші думки мають змогу матеріалізуватись, бо не пройшло і півроку, як в соцмережах я натрапила на навчання зефірної флористики. Це був звичайний старт і в цьому я дуже вдячна своєму чоловіку, бо він залюбки підтримав мене і придбав мені все, що було необхідно для першого замісу. Далі мене вже було не зупинити…
– Ви зефір любите? Якщо так, чи не розлюбили, відколи самі стали виготовляти? Який смачніший: магазинний чи зроблений вдома?
– Що стосується зефіру, то можу з упевненістю сказати, що моїми головними “зефірними експертами” є чоловік і син. Сама ж я куштую тільки свій зефір, адже точно знаю, з яких інгредієнтів він зроблений. До того ж, домашній зефір значно відрізняється за смаком від магазинного, оскільки в останній часто додають консерванти та інші добавки для подовження терміну зберігання. Магазинний зефір я не купую, бо він мене зовсім не приваблює.
– Розкажіть про процес створення.
– Процес створення починається з моменту оформлення замовлення. Розписую та продумую детально який буде розмір, приблизно я вже знаю скільки на кожен розмір потрібно квітів, які саме будуть квіти в тій чи іншій композиції. Люблю, коли замовник дає мені волю в композиції і довіряє моєму смаку. Якщо замовлень дуже багато, так як це було перед 8 березням, тоді готую каркаси заздалегідь, це набагато спрощує процес. Після того, як всі деталі продумані, тоді й починаю робити заміс. Найскладніше мені підкорювався тюльпан, найвибагливіша квітка, з нею треба бути дуже обережною, оскільки є свої нюанси.
В середньому на створення одного букета йде близько 2 годин, від збірки каркаса і до відсадки останньої пелюсточки. Досягти природності вдається завдяки відпрацьованії техніці, багато приділеного часу, за допомогою наочності: порівнянню з живими квітами, ну і звісно ж, завдяки харчовим барвникам – з ними можна фантазувати дуже багато.
– Звідки ви черпаєте натхнення для нових робіт? Чи є у вас улюблена квітка або композиція, яку ви любите створювати найбільше? Які стилі або тренди у флористиці найбільше впливають на ваші роботи?
– Як на мене, то натхнення до мене приходить постійно протягом життя, це не можливо пояснити, воно просто в мені є, я і навчалась на прикладне мистецтво і просто не можу сидіти на одному місці, можливо, це особливість мого характеру, хто мене знає, той розуміє. Але в основному надихає моя сім’я, це мій стимул і мій двигун йти вперед. Бувають звісно періоди, коли я просто виснажена, тоді я просто на декілька днів відволікаюсь від основної роботи та просто перезавантажуюсь наодинці з думками.
Найбільше з квітів мені подобається створювати троянди, бо це найунікальніша квітка з усіх, її майже нереально повторити. Кожен раз вона по-своєму індивідуальна.
– Які найбільші труднощі виникають у процесі створення зефірних квітів? Чи були замовлення, які стали для вас справжнім викликом?
– Труднощі виникали в основному на початку шляху, коли мені самій потрібно було зрозуміти всі тонкощі процесу та приготування правильної маси. Для цього я просто передивлялась інтернет, інших дівчат, як вони це роблять і робила все знову, доки не побачила той результат, який мене задовольнив. Хоча і зараз мені ще є над чим працювати.
Замовлення, які стають для мене справжнім викликом – це термінові, бо в них треба вкласти мінімум часу і максимум зусиль. Зефір не любить швидкість, йому треба час на стабілізацію, тому постійно наголошую, щоб робили та планували завчасно свої замовлення. В іншому випадку в результаті я не буду спокійна, хвилююсь перед кожною відправкою, щоб замовник залишився задоволений. Це найважливіше.
– Які найцікавіші або незвичайні замовлення ви отримували від клієнтів?
– Було в мене і незвичне, як на мене, замовлення. Це був букет на виписку з пологового. Тут я продумувала все до найменших дрібниць: кольори, деталі… Дуже зворушлива для мене ця подія, бо сама проживала цей момент майже 9 років тому.
Результат моєї роботи є на сторінці інстанрам. І замовник, і я залишились задоволені, такі моменти мене надихають досягати кращих результатів, навчатися та опановувати нові техніки.
Точно знаю, що для фантазії у зефірній флористиці немає меж, тож збираюся дивувати свою аудиторію різними новинками.
В мене ще є багато нереалізованих ідей. Хочу спробувати нові техніки та текстури, а також працювати над створенням нових квіткових композицій. Мрію відкрити власну школу зефірної флористики, щоб ділитися своїм досвідом із іншими.
Джерело: Nizhyn Post
"Час Чернігівський" писав про таке: