Зефірні букети: як дівчина з Чернігівщини робить їстівні квіти

07 ЛЮТОГО 2024, 16:31

8034

Наталія Шестак із зефірним букетом хризантем

Наталія Шестак із зефірним букетом хризантем

25-річна Наталія Шестак з Городні робить букети із зефіру. Троянди, гортензії, хризантеми. Компонує і продає. Найменший букет коштує 550 гривень. Найдорожчий обійдеться дві з половиною тисячі гривень. Аби все замісити-зварити, скомпонувати, прибрати за собою, дівчині треба дві години. 

— Більше хобі, ніж робота, — каже Наталія. — Готую сироп. Яблучне або ягідне пюре. Цукор і агар-агар. Це рослинний желатин. Поки це все вариться, збиваю меренгу — яєчний білок. Додаю його в сироп, перемішую. За допомогою кондитерського мішка роблю квіточки. Це все треба встигнути хвилин за 15. 

— Скільки зіпсували, щоб навчитися робити гарні квіточки?

— Сироп вариться, я спостерігаю з термометром. Правильну температуру показує на електроплиті. Удома в нас газова. Термометр брехав, — сміється. — На яблуках зефір варити легше, ніж ягідний. Не один заміс перевела. Їсти його можна. Та суміш була не така повітряна. Я з багатодітної родини, у батьків нас семеро. Не пропадав. 

— Де берете яблука?

— У магазині чи на базарі. Для зефіру треба зелені. Удома яблуньки є,  але їх недостатньо. Восени був перехідний період, старого врожаю вже не було, а новий ще не встигли завезти. Працювала з яблучним соком. Можна з ягодами. Підходить усе, крім обліпихи. Вона жирна, зефір не приготуєш. Перед тим, як варити, б’ю блендером, крупинки перетираю на ситі.

— Є такі кондитерські мішки, з яких зразу можна видавити гарну троянду?

— На жаль, ні. Кожну пелюсточку треба витягувати окремо. Збирати в квітку. Стабілізується при кімнатній температурі. Чим вища волога, тим довше. Узимку за декілька годин можна зібрати зефірний букет. Улітку, якщо йдуть дощі, — стабілізується добу, а то й дві. 

— Які зефірні квіти полюбляють городнянці?

— Більше замовляють гортензії або троянди. Раніше це була моя найнеулюбленіша квітка. Бо не виходила. Зараз полюбила. 

— Якщо квіти зеленого чи жовтого кольору, додаєте харчовий барвник?

— Є гелеві. Але з ними не заграюсь, відчуваються на смак. Помітила на менших братах і сестрах, що від зефіру з барвником вони стають дратівливими. Використовую сухий барвник. Не додаю в масу, а розпиляю зверху. Зовні квіти яскраві, усередині білі. 

— На що треба звернути увагу, аби все добре проварилося, загусло?

— Сироп треба добре уварити, щоб маса була, як кисіль. 

— Скільки кілограмів іде на букет?

— Раніше купувала багато. Складала заготовки в морозильну камеру. Під час повномасштабного вторгнення все викинула. Зараз роблю мінімальні замовлення, час від часу поповнюю запаси.  Зазвичай купують букети для мам, бабусь. 

Авторка: Юлія Семенець, "Вісник Ч"

"Час Чернігівський" писав про таке:

Схожі новини

Брижинський поставив перевізникам Чернігова жорстку вимогу

09 ЛЮТОГО 2025, 20:36

Фото

Роблять «дрони-бомбери» та «дрони-камікадзе»: як працює волонтерське обʼєднання із Чернігова

09 ЛЮТОГО 2025, 17:33

Замість борщу: на Чернігівщині розповіли про місцеву страву "квасок"

09 ЛЮТОГО 2025, 15:05

Громада купила набір РЕБів для батальйону тероборони

09 ЛЮТОГО 2025, 13:51

Інтерв’ю

Навіть ведмеді заходять: обласна рада надала в користування угіддя двом мисливським господарствам

09 ЛЮТОГО 2025, 11:43

Фото

Сили оборони показали збиті на Чернігівщині безпілотники

09 ЛЮТОГО 2025, 10:26

Фото

Волонтера з Чернігова зупинили на кордоні та забрали в ТЦК

09 ЛЮТОГО 2025, 09:12

ТОП-переглядів