Розповідаємо як зберігають картоплю. Питались і в людей і в фермерів.
У сітках зручніше. Але дорожче
— Хто як, а я в мішках у погріб занесла, поскладала, та й усе. У сітках легше витягувати. Забрав і поніс, і набирати не треба, — ділиться Катерина ПОДОЛЯНКО, староста села Велика Дорога Ніжинського району. Тут люди вирощують багато картоплі і продають обабіч траси. У село за картоплею люблять їздити оптовики.
— Але насипом все одно краще. Картопля дише. А сітка — чужорідне тіло для неї, — вважає Катерина Іванівна.
— Як на мене, сітка — це не рентабельно. Ніякої користі від неї нема. Ці сітки на раз, все одно, коли картоплю витягають, доведеться порвати і викинути. А вони грошей коштують. І гниє картопля абсолютно однаково, хоч у сітках, хоч насипом, — як досвідчений картопляр заявляє Олександр ПЕРЕДЕРІЙ, фермер з Березни. Чоловік багато років вирощує картоплю на продаж. — Ми свою зберігаємо в дерев’яних ящиках.
Щоб суха, але зволожена
Якщо при посадці вносили в землю мінеральні добрива, то вона й гнистиме. Однаково, що в сітках, що насипом, — ділиться досвідом староста Великої Дороги. — Я вже міндобрив не кладу. І тепер, буває, як десь одна загниється, то далі не йде. Навесні перебрала, гнилу викинула і саджу.
Від погреба залежить, гнистиме чи ні. Чи глибокий, як зроблений. Треба, щоб сухий був, душники щоб у ньому обов’язково були. Без душників і людина в погребі задихнеться, не тільки картопля. Хоча б відкривати і провітрювати. Температура надворі в нас зараз відносно тепла, а чим глибший погріб, тим у ньому прохолодніше. У мене він глибокий і повністю в землі, глибока яма. У кого половина під земляним насипом, той тепліший у теплу пору, а взимку холодніший. Чим прохолодніше в погребі (але не нижче нуля), тим краще зберігається картопля, довше лежить. Якщо почала проростати, то їй жарко.
— Щоб картопля довше збереглася, треба вентиляція, холод і зволоження, — здивував Олександр Передерій.
— Але ж гнистиме?
— Вологість має триматися на рівні 70-80 відсотків. Не волого, але й не сухо. Якщо пересохне, то буде м’яка і в’яла.
Під картоплю слід насипати піску, щоб убирав сирість.
Ми, якщо картопля лежить насипом, кладемо під низ дерев’яні трикутники, збиті з шалівки. Вирізаємо в них дірки, просто бензопилою. Це ще з колгоспів пішло. Під кагат клали такий збитий трикутник, і він забезпечує вентиляцію. Ми робили розміром 50х50х50 сантиметрів. Одним ребром ставиться на підлогу.
— Що робите, щоб миші картоплю не гризли?
— Під картоплю, особливо якщо підлога в погребі земляна, треба покласти сухого полину. Він відлякує мишей, — радить Катерина Подолянко. — У мене погріб чотири на чотири метри, сухий, прибраний, стіни бетонні, помазані вапном, і підлога бетоном залита. А й то миші заскакують.
Саджаю зараз один сорт — беллароза. Ранніх немає, вони погано зберігаються.
Зелену — на посадку
— Куди діваєте зелену картоплю?
— Картопля зеленіє на сонці. Або якщо під навісом довго пролежала, починає зеленіти також. Тому треба обов’язково її темним накривати. Не целофаном.
Я ніколи не їла зеленої картоплі, ніхто в нас не їсть, не прийнято. Вона й недобра, гірка буде зверху. Хоч і почистите, а вона під шкіркою все одно зелена. Свиням можна дати, корові. Трохи, — вважає Катерина Подолянко. — Корові взагалі картоплі багато не можна, бо крохмалем забиватимуться молочні протоки. А якщо багато картоплі поїсть, то може здути. Тоді ветеринара треба викликати, боки бити.
— Раніше здавали на переробку, на крохмаль.
— Чесно кажучи, я таку чищу та їм, — признається Передерій. — Не спеціально на їжу відбираємо, попадеться зелене — відрізав, і нічого страшного не станеться. Якщо обрізати, гіркого смаку нема. Але соланін* дійсно отруйний, особливо в сирому вигляді. Якщо часто годувати позеленілою картоплею худобу, то може й померти.
Зелену картоплю дуже добре залишати на посадку. Вона не пропадає, соланін її консервує. І ні болячки до неї не пристають, ні жучки не їдять. Зелена зберігається найкраще.
— Чи так само шкідлива проросла картопля?
— Ні. Тільки паростки в їжу вживати не можна, вони шкідливі (в них виробляється той самий соланін). Навіть жук не їсть паростки в землі.
— Нікого не слухайте і в інтернеті не всьому довіряйте. Паростки повідривали і можна готувати. Своїх якостей вона не втрачає, — знає Катерина Іванівна.
Можна викопати навесні
— Різні строки посадки мають бути, як на перспективу, — мислить масштабно Іван ЯКУБ, керівник фермерського господарства «Соната» з Великого Листвена, що на Городнянщині. — Молоду картоплю можна копати восени на продаж, посадивши її пізніше. У червні посадили, у жовтні викопали. І зразу поїли, якщо для себе.
А можна картоплю садити влітку, а копати весною. Зиму пролежати в землі вона може. І навесні буде молодша, смачніша, ніж та, що з погреба. Це літня посадка. Садити десь у липні, щоб період вегетації до морозів пройшов, 90 днів. Стебло вже засохло, бульба в землі виросла, достигла. У землі, де росла, зберігається краще.
— Це якісь морозостійкі сорти?
— Морозостійких сортів не буває, у бульбі ж вода. Зими в нас уже не такі суворі і холодні. Можна нічим не утеплювати, можна соломи зверху накидати.
Є в світі така практика. Але в нас так поки що не чув, щоб на зиму залишали.
* * *
*Соланін — отруйний глікоалкалоїд, що виробляється на сонці майже в усіх пасльонових. Це він робить картоплини зеленими. Може бути знайдений в будь-якій частині рослини — у листі, плодах, стеблах, бульбах та ін. Рослину захищає від хвороб, а для людини соланін — дуже токсичний. Також він виявляє фунгіцидні та пестицидні властивості, захищаючи від комах та тварин бульби, не прикриті грунтом.
Авторка: Олена ГОБАНОВА, "Вісник Ч"
"Час Чернігівський" писав про таке: Город засадили гарбузами. Так вигідніше і легше, упевнені жителі громади