Мікроби чернігівських науковців допомагають тваринництву

13 ВЕРЕСНЯ 2023, 09:04

845

Мікроби чернігівських науковців допомагають тваринництву

Фото ілюстративне

Якщо використати мікробіологічні препарати, можна підвищити врожайність

Інститут сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН, що знаходиться в Чернігові, є одним із розробників силосної закваски – препарату, який за допомогою мікробів допомагає зберегти соковитий корм з властивостями близькими до вихідної сировини. Переваги вітчизняної розробки відзначає низка агровиробників, які займаються скотарством.

У сучасних тваринницьких господарствах все більше уваги звертають на використання мікробних консервантів (силосних заквасок), що пояснюється екологічністю їх виробництва і застосування, технологічністю, ефективністю і відносно невисокою ціною.

За словами завідувача лабораторії пробіотиків Інституту сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва НААН, кандидата ветеринарних наук, Наталії Кравченко, найбільш популярними сьогодні є багатокомпонентні мікробні консерванти, у складі яких є декілька штамів одного виду або штами декількох видів молочнокислих бактерій, комбінації мікроорганізмів з ферментами або варіанти біолого-хімічних силосних добавок.

«Нашу силосну закваску ми виготовляємо у вигляді рідкого консерванту, який являє собою живильне середовище з розмноженими у ньому бактеріями штаму Bacillus subtilis  з титром не менше 1 млрд  бактеріальних клітин в 1 мл. Норма витрат для приготування силосу та сінажу становить 1 л на 40 тон зеленої маси. Можлива обробка зеленої маси безпосередньо в полі на кормозбиральному комбайні через розприскувач – дозволяє рівномірно розподілити робочу суспензію консерванту по зеленій масі», - пояснює переваги вітчизняного препарату чернігівський науковець.

Експерименти, проведені у нетипових вологих умовах, продемонстрували, що втрати поживних речовин у силосі, виготовленому з використанням закваски ІСМАВ НААН були меншими, ніж у силосі виготовленому без консерванту, особливо за такими показниками як суха речовина та сирий протеїн.

За словами співробітниці Інституту, в одному із дослідних господарств Національної академії аграрних наук вивчали вплив силосу, заготовленого з силосною закваскою ІСМАВ НААН на м’ясну та молочну продуктивність тварин, які його отримували.

«Так, середньодобові прирости живої маси дослідних бичків на відгодівлі були на 10,8 % вищими, ніж у контрольній групі, а середньодобовий надій натурального молока у дослідних групах корів був на 6,5 % вищим, ніж у контролі», - каже Наталія Кравченко.

Якість розробки чернігівських науковців відзначають і агровиробники.

Директор ПСП «Пісківське» (село Піски Ніжинського району) Валерій Колоша не лише людина, яка всерйоз займається молочним тваринництвом, а ще й кандидат економічних наук. Тож рахувати точно вміє.

«З тих пір, як багато років тому вперше застосували силосну закваску Інституту, тільки нею і користуємося, - пояснює директор «Пісківського». – Силос довго зберігається і не псується, має гарний вигляд, приємний запах і смак, лабораторні аналізи підтвердили добре збереження в ньому поживних речовин».

Валерій Колоша каже, що силос, виготовлений з допомогою закваски Інституту  сільськогосподарської мікробіології та агропромислового виробництва тварини поїдають з добрячим апетитом, мають гарний та здоровий вигляд і щедро віддячують своєю продукцією. Є і ніші переваги – економічні.

«Закваска Інституту в кілька разів дешевша за імпортні консерванти, - пояснює власник тваринницької ферми. – Користуємося й іншими розробками цієї поважної наукової установи, передусім мікробним консервантом для заготівлі сінажу і консервантом для тривалого збереження плющеного зерна кукурудзи. Усі розробки чернігівських мікробіологів мають високу якість та забезпечують отримання ефекту у виробничих умовах. Ми дуже задоволені співпрацею з Інститутом і будемо її продовжувати».

Директор ТОВ імені Чкалова (Новгород-Сіверський район) Іван Лось, співпрацює в Інститутом понад 10 років.

«Дуже задоволений силосною закваскою. Силос добре зберігається, не псується та добре поїдається тваринами», - зазначає він. – Використовуючи препарат для силосу, надої підвищились і молоко стало жирнішим».

В Інституті сільськогосподарської мікробіології зауважують, що застосування мікробних консервантів є не лише важливим елементом сучасних технологій заготівлі консервованих кормів, а й сприяє зменшення втрат врожаю кормових культур та забезпечує підтримку екологічної стабільності корму.

Автор: Віталій НАЗАРЕНКО

"Час Чернігівський" писав про таке: 

Схожі новини

Пивні маринади для м’яса: нові ноти смаку

29 КВІТНЯ 2024, 18:59

Чоловік заплатить 108 тис грн моральної шкоди неповнолітній за те, що мав з нею інтим: рішення суду

29 КВІТНЯ 2024, 18:26

Чернігівський псевдоволонтер розпочав інформаційну атаку на Верховну Раду у координації з проросійськими і російськими медіа

29 КВІТНЯ 2024, 17:12

Били кувалдою а потім розстріляли: на Чернігівщині судять російського солдата, що катував місцевих

29 КВІТНЯ 2024, 16:21

Рідкісний вид хижаків мешкає на Чернігівщині

29 КВІТНЯ 2024, 16:14

Фото

В лісах Чернігівщини – квітневе грибне асорті

29 КВІТНЯ 2024, 15:08

На Ніжинщині хочуть продати непрацюючий спиртзавод

29 КВІТНЯ 2024, 13:58

ТОП-переглядів