Мегапопулярний блогер …буквально кількома реченнями розрекламував Чернігівщину і її вино!

16 БЕРЕЗНЯ 2023, 18:48

2470

Мегапопулярний блогер …буквально кількома реченнями розрекламував Чернігівщину і її вино!

@Час Чернігівський

Пост Віталія Чепиноги за лічені години отримав тисячі лайків та сотні коментарів. Рислінг з винарні у передмісті Чернігова (між селами Жавинка та Новий Білоус) почали обговорювати і ресторатор Дмитро Борисов, і родина піарниці мера Києва Оксани Зінов‘євої, і політичний діяч Андрій Шкіль, і навіть посол України в Австрії Олександр Щерба.

«Я міг би щось написати про «нотки старого горища», «запах шкурки втопленого, квашеного бобра» і «краденого сіна», але я в тому не тямлю, тому не буду брехати. Це просто дуже крутий і зрозумілий, свіжий рислінг. Справді, класний, повірте, я розбираюся в вопросі! :))

Найдивовижніше, що це НАШ, український рислінг! З Чернігівщини! Наша земля містить ще багато-багато всяких прикольних, чудесних штук, про які ми навіть не підозрюємо.  Це не реклама. Я купив це вино за чесні гроші, без всяких скидок. Просто, розказую.

І дуже крута етикетка. Без всяких вензелів, глечиків, львіних лап і князєй, блядь, трубєцкіх… :-)», - на емоціях розписав Чепинога.

Найбільша інтрига спричинилася у коментарях стосовно того, чи можна у невиноробній Чернігівщині виростити виноград, не гірший за знамениті рейнські чи закарпатські сорти. Ресторатор Дмитро Борисов припускає, що власник працює також і з імпортним і привозити з інших регіонів виноматеріалом.

«…я дуже сумніваюся, виноград не картопля, за один сезон не виросте. Скоріш за все, вони використовують покупний «виноматеріал», таке досить часто практикується і ніякої крамоли тут нема…Я якраз паралельно читаю їх сайт. Там зазначено, що було засаджено 1 Га. Для масового виробництва вина це дуже мало. Потім вони пишуть, що підключили виноградники з «Південної ділянки», от це, я так думаю, і є тим додатковим виноматеріалом, про який я писав», - розмірковує Борисов.

Авторка та блогерка Лілія Українець додає:

«Я вперто намагаюсь знайти серед українських винарень щось до душі. А тут прямо етикетка кричить про душі... Треба пробувати. Якщо я від тернопільського розе не вмерла, то чернігівський рислінг сам Бог велів зацінити».

Чернігівська радіоведуча, екскурсовод Леся Федоренко коментує:

«Ну супер же! У "віномана" мені поки вдалося скуштувати рожеве каберне совиньйон, і воно було прекрасне. Ще одне відкриття українського виробника - це тернопільський виробник Father's wine та їх "Чорне лице". В невеликій кав'ярні в Тернополі бармен просто вмовляв мене скуштувати це вино. Оскільки воно було з недешевих, та я все ж таки скептично  відношусь до українських винних виробників, чисто з гостинності погодилась. І як була приємно вражена. З барменом Миколою і досі дружимо, переписуємось;)».

Ціна за напій з Півночі України - теж доволі кусюча: на сайті винарні дешевше аніж за 450 грн за пляшку нам не вдалося знайти. Найдорожча позиція - за 1890 грн сухе червоне Pinot Noir 2020 reserve. Витримане в  авторській бочці із скельного дубу 9 місяців.

Що відомо про виробника?

Борис Слабошевський родом із Фастова. Але 20 проживає тут, на Чернігівщині, з якою і пов’язаний його бізнес - винарня та рибне господарство.

У 2002-му разом із друзями він інвестував у рибне господарство у Жавинці. Вирощували коропа, товстолоба, білого амура та осетрових. Також зарибнювали Десну. У 2012-му підприємець придбав 3 гектари землі неподалік рибгоспа, збудував там невеликий особняк і посадив 1 га винограду.

Так, ризикував, але спробував. Перші сорти винограду були гібридними. Вони добре переносили суворий клімат півночі України, але вино з них не було смачним. Тож за три роки висадили європейські класичні сорти Chardonnay, Traminer, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Bianco, Pinot Noir, Merlot. Із них і виготовляють "північні" вина.

Тож, винарня це поки що хобі, а не справжній бізнес. Плюс, лютий-березень 2022-го видалися найжорстокішими за усі повоєнні після ІІ Світової війни роками.

Тож, приймав у себе родини друзів, укривав від бомбардувань, бо у його домі є великий льох. Був і генератор.

Росіяни нанесли шкоду ТЕЦ, розбомбили автомобільний міст, околиці та деякі будинки у центрі Чернігова. Однак, виноградники не постраждали.

А от рибгосп майже зник. Бо озера наповнювалися з ТЕЦ. Споруда пошкоджена, тому води в ставках було мало. Деякі пересохли, виріс очерет, риба загинула. Практично в кожному озері стирчали ракети з "Ураганів", розповів Слабошевський виданню «Українська правда. Життя».

Тож, як відновлювати рибне господарство - підприємець ще думає.

Також були й значніші втрати: на початку березня у Чернігові загинув колишній співробітник компанії – виноградар Сергій Золотар. Він долучився до лав територіальної оборони, загинув під завалами розбомбленої росіянами школи.

"Час Чернігівський" писав про бізнес:

Схожі новини

Фото

Жінка із Сновщини збирає зморшки пригорщами

16 КВІТНЯ 2024, 15:50

У сусідній Сумщині - велика втрата: на фронті загинув міський голова Лебедина Олександр Бакликов

16 КВІТНЯ 2024, 14:44

Тренерка розказала, чому діти з Чернігова їздять плавати у Славутич

16 КВІТНЯ 2024, 13:31

Воїн з Чернігівщини отримав "Золотий Хрест". Про нагороду розказав майже через рік

16 КВІТНЯ 2024, 12:24

На прикордонні Чернігівщини людина живе у болоті

16 КВІТНЯ 2024, 11:21

Як відбувається придбання квартири: головні етапи

16 КВІТНЯ 2024, 10:47

Фото

Виробник чернігівської вівсянки цьогоріч сподівається на хороший врожай

16 КВІТНЯ 2024, 10:20

ТОП-переглядів