Віддушина Світлани Пацук зі Сновська – навколишня природа, ліс, де вона знає кожен кущик і деревце. В лісі пані Світлана з весни і до пізньої осені збирає гриби, лікарські трави, ягоди.
Днями до її рук потрапила ціла купа грибів зморшок. Про незвичайні дари природи читайте далі.
Зморшок їстівний — вид грибів із родини зморшкові. Ще має назву ковпачок, сушеребок, коцюрупок.
Світлани Пацук
Зморшки, які назбирала Світлана
Зморшки звичайні розпочинають сезон свого росту з початку квітня до початку травня. Ростуть зморшки звичайні групами, тому, знайшовши один гриб, треба уважно роздивитись навкруги: неподалік будуть рости іще 5-10 братиків-грибочків, «маскуються» вони в торішній сухій траві, торішньому листі, тому потрібно бути дуже уважним. Також зустрічаються на відносно свіжих лісових вирубках, серед старого хмизу і просто на галявинках серед сосняку, ростуть біля листопадних дерев.
В Україні зморшки вважаються умовно-їстівними грибами третьої категорії (за смаком). Цікаво, що у США вони мають статус «короля грибів». Перед вживанням зморшки необхідно ретельно промити, довести до кипіння і перший відвар злити, за другим разом кип’ятити 15 хвилин і відцідити. Дуже смачні тушковані зморшки зі сметаною, з ними готують супи, соуси до макаронів, печуть пиріжки і навіть готують плов. Зморшки не маринують і не солять, але їх можна сушити.
Увага! О цій порі року в лісах з’являються не лише зморшки, а й строчки — отруйні гриби. Вони трохи схожі на зморшки, але мають ряд відмінностей. Зморшки всередині порожні (капелюшок і ніжка), а строчки всередині не порожні, а заповнені звивистою м’якоттю, вони отруйні і смертельно небезпечні.
Гриби строчки
Джерело: газета "Промінь"
"Час Чернігівський" писав про таке: