Молоді підприємці відкрили першу піцерію на дровах - печуть справжню неаполітанську піцу

04 ГРУДНЯ 2025, 14:25

216

Василенко Соломія

Юлія Бушак з лопатою для піци

Юлія Бушак з лопатою для піци

У Мені відкрилася перша піцерія, де готують піцу на дровах. 

— Ми — єдина піцерія, що працює за відсутності електроенергії, — каже Валерія КРАВЧЕНКО, касирка. — Температура в печі тримається на рівні десь 350-400 градусів. Піца випікається півтори хвилини. 

Підтримка вогню — відповідальність Валерії. Дівчина постійно стежить за піччю: підкидає дубові поліна, конт­ролює жар. 

Валерія Кравченко віддає замовлення

Валерія Кравченко віддає замовлення

Піцерія відкрилася 19 серпня, уже встигла знайти чимало постійних клієнтів.

— Маємо дев’ять видів піци: грибна, «Цезар», «Маргарита», «пепероні», м’ясна, «4 сири», гавайська, «Капрічоза» та піца з грушею, — продовжує Валерія. — Найбільше менянам подобається «Цезар» та м’ясна. Крім піци, робимо хот-доги, лаваші. З напоїв — газовані та грузинський лимонад.

Секрет смачної піци — у правильному тісті. Над ним кухарки працювали цілий місяць.

— Ми перепробували різні рецептури: з заквасками і без, — додає Юлія БУШАК, кухарка. — З десяток видів борошна змінили, доки не отримали те, що хотіли. Зупинилися на італійському. У нас вийшло справжнє неаполітанське тісто — легке, еластичне та ароматне. 

Роздивляюся на столі італійське борошно. Нагадує манну крупу. 

— Таке тісто відрізняється від звичайного тим, що його не можна просто поставити в домашню духовку. Потребує особливої ​​спеки, — усміхається Юлія. —  Ферментується добу, з мінімальною кількістю дріжджів.

Іноді люди запитують, чому піца нерівна. Але це нормальна особливість неаполітанського тіста. 

Юлія бере шматок, кладе на лопату і розправляє. 

— Вага тіста на одну піцу однакова — 280 грамів. Діаметр намагаюся зробити 30 сантиметрів, — пояснює  та кладе начинку. 

Власниця піцерії — 22-річна Софія Скобєлєва. Допомагає дівчині 30-річний Костянтин Пасічник, староста Стольного. Пара зі Стольного Менської громади. 

— Відкрилися завдяки гранту на власну справу. Це фінансова допомога від держави на започаткування або розвиток бізнесу в рамках програми «єРобота», — розповіла Софія. — Може оформити будь-хто. Вирішили спробувати й ми. Ідею про піцерію виношували давно. Написали бізнес-план. Представили його, що справа буде працювати. Пройшли співбесіду і комісії сподобалося. Через кілька місяців держава дала нам 200 тисяч гривень.  

Грантові кошти допомогли власникам закупити необхідне обладнання та найняти працівників.

— Купили холодильники, тістоміс, холодильний стіл для піци та димар. Приміщення, де піцерія, в оренді. Частину оплати прописали в бізнес-плані, — перераховує Софія.  — За умовами гранту в нас має працювати не менше чотирьох людей. У нас більше. Згодом можемо подаватися на ще один грант. 

— Хто складав пічку?

— Майстра знайшли в Київській області. Складав у себе в майстерні. Потім цілою везли до Мени. Пічка важка — півтори тонни. Перевозили мікроавтобусом. Затягли через вікно. 

Дрова використовуємо тільки дубові. Вони дають чистий жар, без смоли. 

— Пічка є, відключення електро­енергії вам не страшні?

— Генератор все одно довелося купувати. Тісто має вистоюватись добу, — нагадує жінка. — Тому холодильники мають працювати постійно.

Джерело: "Вісник Ч", авторка Ольга САМСОНЕНКО. Фото авторки

"Час Чернігівський" писав про таке: 

Ще більше цікавої інформації читайте та дивіться на цифрових майданчиках "Вісника Ч":

Схожі новини

Військові з батальйону БпЛА показали, як привітали командира і колишнього політика

04 ГРУДНЯ 2025, 14:52

Вибухи у Чернігові: повідомляють про атаку "гераней"

04 ГРУДНЯ 2025, 14:42

Молоді підприємці відкрили першу піцерію на дровах - печуть справжню неаполітанську піцу

04 ГРУДНЯ 2025, 14:25

Найбільша в Європі прісноводна риба водиться на Чернігівщині

04 ГРУДНЯ 2025, 12:32

У прикордонній громаді круту дорогу підготували до зими

04 ГРУДНЯ 2025, 11:08

Чи варто купувати чорну мийку Franke: плюси, мінуси та догляд

04 ГРУДНЯ 2025, 09:41

Жінка з Чернігівщини відсвяткувала 100 років: пережила табори та Другу світову

04 ГРУДНЯ 2025, 09:38

ТОП-переглядів