Пост Віталія Чепиноги за лічені години отримав тисячі лайків та сотні коментарів. Рислінг з винарні у передмісті Чернігова (між селами Жавинка та Новий Білоус) почали обговорювати і ресторатор Дмитро Борисов, і родина піарниці мера Києва Оксани Зінов‘євої, і політичний діяч Андрій Шкіль, і навіть посол України в Австрії Олександр Щерба.
«Я міг би щось написати про «нотки старого горища», «запах шкурки втопленого, квашеного бобра» і «краденого сіна», але я в тому не тямлю, тому не буду брехати. Це просто дуже крутий і зрозумілий, свіжий рислінг. Справді, класний, повірте, я розбираюся в вопросі! :))
Найдивовижніше, що це НАШ, український рислінг! З Чернігівщини! Наша земля містить ще багато-багато всяких прикольних, чудесних штук, про які ми навіть не підозрюємо. Це не реклама. Я купив це вино за чесні гроші, без всяких скидок. Просто, розказую.
І дуже крута етикетка. Без всяких вензелів, глечиків, львіних лап і князєй, блядь, трубєцкіх… :-)», - на емоціях розписав Чепинога.
Найбільша інтрига спричинилася у коментарях стосовно того, чи можна у невиноробній Чернігівщині виростити виноград, не гірший за знамениті рейнські чи закарпатські сорти. Ресторатор Дмитро Борисов припускає, що власник працює також і з імпортним і привозити з інших регіонів виноматеріалом.
«…я дуже сумніваюся, виноград не картопля, за один сезон не виросте. Скоріш за все, вони використовують покупний «виноматеріал», таке досить часто практикується і ніякої крамоли тут нема…Я якраз паралельно читаю їх сайт. Там зазначено, що було засаджено 1 Га. Для масового виробництва вина це дуже мало. Потім вони пишуть, що підключили виноградники з «Південної ділянки», от це, я так думаю, і є тим додатковим виноматеріалом, про який я писав», - розмірковує Борисов.
Авторка та блогерка Лілія Українець додає:
«Я вперто намагаюсь знайти серед українських винарень щось до душі. А тут прямо етикетка кричить про душі... Треба пробувати. Якщо я від тернопільського розе не вмерла, то чернігівський рислінг сам Бог велів зацінити».
Чернігівська радіоведуча, екскурсовод Леся Федоренко коментує:
«Ну супер же! У "віномана" мені поки вдалося скуштувати рожеве каберне совиньйон, і воно було прекрасне. Ще одне відкриття українського виробника - це тернопільський виробник Father's wine та їх "Чорне лице". В невеликій кав'ярні в Тернополі бармен просто вмовляв мене скуштувати це вино. Оскільки воно було з недешевих, та я все ж таки скептично відношусь до українських винних виробників, чисто з гостинності погодилась. І як була приємно вражена. З барменом Миколою і досі дружимо, переписуємось;)».
Ціна за напій з Півночі України - теж доволі кусюча: на сайті винарні дешевше аніж за 450 грн за пляшку нам не вдалося знайти. Найдорожча позиція - за 1890 грн сухе червоне Pinot Noir 2020 reserve. Витримане в авторській бочці із скельного дубу 9 місяців.
Що відомо про виробника?
Борис Слабошевський родом із Фастова. Але 20 проживає тут, на Чернігівщині, з якою і пов’язаний його бізнес - винарня та рибне господарство.
У 2002-му разом із друзями він інвестував у рибне господарство у Жавинці. Вирощували коропа, товстолоба, білого амура та осетрових. Також зарибнювали Десну. У 2012-му підприємець придбав 3 гектари землі неподалік рибгоспа, збудував там невеликий особняк і посадив 1 га винограду.
Так, ризикував, але спробував. Перші сорти винограду були гібридними. Вони добре переносили суворий клімат півночі України, але вино з них не було смачним. Тож за три роки висадили європейські класичні сорти Chardonnay, Traminer, Sauvignon Blanc, Pinot Gris, Bianco, Pinot Noir, Merlot. Із них і виготовляють "північні" вина.
Тож, винарня це поки що хобі, а не справжній бізнес. Плюс, лютий-березень 2022-го видалися найжорстокішими за усі повоєнні після ІІ Світової війни роками.
Тож, приймав у себе родини друзів, укривав від бомбардувань, бо у його домі є великий льох. Був і генератор.
Росіяни нанесли шкоду ТЕЦ, розбомбили автомобільний міст, околиці та деякі будинки у центрі Чернігова. Однак, виноградники не постраждали.
А от рибгосп майже зник. Бо озера наповнювалися з ТЕЦ. Споруда пошкоджена, тому води в ставках було мало. Деякі пересохли, виріс очерет, риба загинула. Практично в кожному озері стирчали ракети з "Ураганів", розповів Слабошевський виданню «Українська правда. Життя».
Тож, як відновлювати рибне господарство - підприємець ще думає.
Також були й значніші втрати: на початку березня у Чернігові загинув колишній співробітник компанії – виноградар Сергій Золотар. Він долучився до лав територіальної оборони, загинув під завалами розбомбленої росіянами школи.
"Час Чернігівський" писав про бізнес: