Атлас смаків Tasteatlas світу опублікував рейтинг найкращих кухонь світу. Українська отримала 3,98 бала і ранкінг у вигляді 41-го місця. Загалом, у списку найкращих українських страв - борщ, перепічка, сало, паска, вергуни, курча по-київськи, пампушка, буряковий квас, вареники, усього понад три десятки наїдків.
ТОП кухонь з 95 країн сформували за результатами опитування мандрівників, які голосували за страви та напої.
Що цікаво, у переліку найкращих і рекомендованих туристам страв опинилася і чернігівська - суп «калатуша»
Калатуша – це традиційний український суп, родом з Полісся, є він локальним спеціалітетом і на Чернігівщині. Суп зазвичай готується з поєднання грибів, риби, наприклад коропа, борошна, вершкового масла, олії, смажених овочів (таких як буряк, морква, селера, помідори, цибуля), запашного перцю, лаврового листя, кропу, петрушки, солі та перець.
Овочі (морква, селера, цибуля, буряк, помідори) запікають у духовці. Короп ріжеться шматочками і змішується з грибами, лавровим листом, кропом, петрушкою, запашним перцем. Суміш варять до утворення бульйону, який потім проціджують через сито.
Як готують калатушу?
У бульйон для згущення разом з обсмаженими овочами додається суміш борошна і масла. Морква та селера пасеруються, а потім змішуються з бульйоном, щоб отримати густий суп, який подається з грибами та шматочками риби зверху.
Також серед рекомендацій опинилася ще одна страва, яке має опосередковане відношення до Чернігівщини - деруни. Як, зрештою, популярний на Півночі й буряковий квас.
А от перші ТОП-10 кухонь світу - виключно з відомих туристичних країн:
- італійська
- грецька
- іспанська
- японська
- індійська
- мексиканська
- турецька
- американська
- французька
- перуанська.
білоруська та російська кухні опинилися на 56 та 58 місцях відповідно.
Редакція «Часу Чернігівського» може погодитися, що італійська кухня має значно більше прихильників за українську, ще й розрекламована на кілька порядків більше, але, даруйте, британські (29 місце) фіш енд чіпс чи німецька (15 місце) кисла капуста з сосисками ТОЧНО не можуть смакувати ліпше за борщ з варениками.
Враховуючи усе вищесказане - туристам та мандрівникам є чимало чого відкривати і смакувати в нашій країні та на Чернігівщині зокрема.
"Час Чернігівський" писав про туристичну галузь області:
- Як пережила туристична галузь Чернігівщини кілька місяців повномасштабної війни? Думки та враження учасників ринку
- Ервін Міден про екскурсії в час війни, емоційну розрядку і вміння жартувати навіть у найтемніші часи
- Палац Тарновських з Качанівка потрапив до телепроєкту «Українські палаци. Золота доба»
- НАШІ ЛЮДИ. Володимир Пилипенко про зміни в Чернігові після боїв, нові маршрути екскурсій та історичні аналогії
- В Андріївці окупанти погрожували знищити село танками, тримали в заручниках старосту і пограбували базу відпочинку