Телеведучий Костянтин Грубич зʼїздив до 1-ї танкової бригади - готувати деруни. За носівським рецептом. Цим він похизувався у соцмережах.
Костянтин зауважив, що під час поїздки на Таврійський напрямок до "сталевих" з 1-шої окремої танкової Сіверської бригади на військовій кухні у прифронтовому селищі познайомився з 25-річним кухарем Сергієм Трушем. Він потрапив на велику війну добровольцем з першого дня повномасштабного вторгнення. Спочатку був у теробороні мінометником, а пізніше опинився у 1 окремій танковій бригаді, де і перекваліфікувався на кухаря.
«На моє прохання Сергій згадав, як готують деруни у нього вдома у Носівці на Чернігівщині. Рецепт традиційний. Очищену картоплю натираємо на дрібну тертку. Щоб уникнути потемніння картоплі, натираємо швидко і одразу ж змішуємо з натертою цибулею. У картопляну масу вбиваємо яйце, додаємо борошно, сіль, перець і все перемішуємо», - ділиться рецептом Грубич.
На розігріту сковорідку викладаємо деруни. Обсмажуємо з обох боків до появи золотистої скоринки. Якщо потрібно, щоб деруни вийшли хрусткіші — не закривайте їх кришкою і налийте більше рослинної олії. Подавайте зі сметаною.
СКЛАДНИКИ:
- Картопля 5–6 шт.
- Цибуля 1 шт.
- Яйце куряче 2-3 шт.
- Борошно 2–3 ст. л.
- Сіль, перець за смаком
- Олія для смаження
- Сметана за смаком
У коментарях чимало користувачів похвалили і Костянтина, і Сергія. Першого за підтримку військових, другого - за захист. Також чимало підписників викладали свої варіанти рецептів дерунів. Деяким відповідав особисто Костянтин Грубич.
Василь Троян:
- Треба зробити ще підливку з часнику і поливати деруни, вони мають дерти в горлі, а потім їсти зі сметаною…
Костянтин Грубич:
- Василь Троян, не знущайтеся! З підливкою такою взагалі не зупинишся!
Тамара Павленко:
- Дякую,що показав і мого землячка... Гарненький!
Костянтин Грубич:
- Тамара Павленко, а Ваша Ічня ледь не рідною стала, маю там друзів і буваємо час від часу.
Надія Чугайстренко:
- Сергію, дякую за захист країни й моєї родини, а також за рецепт, Костянтину дякую за підтримку наших військових й нагадування, що вже потрібно приготувати вдома деруни))
Марія Магдіч:
- Костя, дякую тобі за підтримку наших хлопчиків, моя дорога людинка там, якого я дуже чекаю
Костя Іванченко:
- Десь такий рецепт і на Житомирщині. Інколи їх тушкують у печі в курячому бульйоні, виходить смачно.
Валерій Лапікура:
- Все, Костю, ти мене дістав! Завтра смажу деруни. Саме за цим рецептом.
Джерело: ФБ-сторінка Костянтина Грубича
"Час Чернігівський" писав про таке: