Менянин Микола ПОПОВИЧ продає квасолю по 70 гривень за кілограм. Білу та червону. Інша не вродила, бо влітку побило градом.
— Маленька біленька кругленька — цукрова. І червона, томатною називають, — пояснює Попович. — Хоч і відійшла, відновилася після граду, але не дозріла. Ціну не підвищував другий рік. У кінці сезону, якщо буде залишок, ще й скину ціну.
— Багато не дозріло?
— Вирощую для себе, залишок продаю, хто цікавиться. Соток п’ять. З них вродило дві сотки. Зібрав десь кілограмів 30. «Червона шапочка», «Чоловічок». І біла продовгувата. Сорт забув. Трохи вродила, але шкідники поїли. Через недостатню кількість вологи.
Я люблю борщ з квасолею. Смакує квасоля з м’ясом, сальцем і томатом. Готує дружина.
— Купують?
— Кілька дзвінків було. Цікавляться. На консервацію. У борщові заправки. Закривають у томаті. Чоловіки, які працюють вахтовим методом, беруть на роботу консервовану. Або одинокі просять, щоб хтось закрив. Відкрив, пообідав. Зручно і ситно. Білку більше, ніж у м’ясі.
— Давно вирощуєте квасолю?
— Років чотири чи п’ять. Легко вирощувати. Обробляти не треба. Єдина морока — зібрати, лузати. І обов’язково перебирати. Якщо шкідник потрапить у чисту квасолю, усе погризе. Жучки проїдають дірочки.
— Кажуть, аби не їли, треба в банку часник класти.
— Я по-іншому практикую. Суху квасолю кладу в морозилку, щоб промерзла. Шкідник вилізе і помре. Пересипаю в пластиковий п’ятилітровий бутель і щільно закручую кришкою.
— Якщо не встиг вилізти з квасолинки і в ній замерз. Чи це можна вважати додатковим білком?
— Шкідник виїдає середину, там пусто. Насипати квасолю у воду. Пуста спливає. Ціла опускається на дно. Погану зібрати і викинути. Іншу просушити, і в бутель.
Джерело: "Вісник Ч", авторка Юлія СЕМЕНЕЦЬ. Фото Миколи ПОПОВИЧА
"Час Чернігівський" писав про таке:
- Сезон хріну: Тетяна Лазебна перед тим, як терти, замочує на сім-вісім годин
- Гарбузи кращі за картоплю: у Великій Дорозі насіння по 70 і 80 грн
- У прикордонному районі приймають яблука. Скільки пропонують за мішок
Ще більше цікавої інформації читайте та дивіться на цифрових майданчиках "Вісника Ч":