У полі на околиці села Вершинова Муравійка 38-річний Роман ЛИТВИНЕНКО, фермер з Куликівки, разом з п’ятьма працівниками саджає червоні кавуни «Талісман Ф1» гібрид, жовті «Оранж Кінг» та дині «Торпеди».
Роман за кермом тракторця. Тягне плуг — приварені залізні труби, на них зачеплено рулон прозорої плівки та котушка зі шлангом, чотири колеса. На шлангу через кожні 30 сантиметрів дірочки. Роблять на полі крапельний полив.
— Тут трохи більше трьох гектарів. Ще тільки половину посадили. Розсади 20 тисяч кущів. Дині — на пробу, небагато — 200 кущиків. У «Талісмані» насіння мало і дрібне. Постачальник каже, що тоннаж гарний — 100-110 тонн з гектара, — пояснює чоловік. — І кожен же кущик не дасть плоди, будуть пропустухи. Там миші з’їли, там косулі, зайці чи навіть лосі. Бігають, сліди бачив.
Зварив у цьому році таку приспособу, — пояснює. — Я їду попереду, а позаду робітник контролює, щоб правильно шланг ліг, поверх плівка і по боках, щоб колесами придавило її і засипало землею. Потім усі шланги замикаємо в єдину систему: підключаємо до магістральної труби, робимо краники.
— Чого плівка не темна?
— Під кавун обов’язково повинна бути прозорою. 30 мікрон, тонесенька. Тоді корінню кавуна буде тепло. Бо великий перепад між добовими температурами. Більше десяти градусів. Удень — 30, під ранок — 10 градусів. Плівка гарно зберігає тепло. За день земля нагрівається. Просунеш руку, а там аж гаряче. Щоб гарний був кавун, треба дбати про коріння. Воно розростається вглиб до метра і шириною до трьох. Гостре, ніби у трави щириці.
Кожного року купую нову плівку і шланги. Якось вирішив зекономити, минулорічні поставив. Запустив полив. А дірок по всьому полю! Замахався бігати й ремонтувати. Але багато хто купує і бувші у використанні. За метр такого просять 70 копійок, тоді як за новий — дві гривні.
Поки розмовляємо, на плівці працівники спеціальним маркером роблять розмітку для розсади.
— Міжряддя роблю два метри 10 сантиметрів, щоб можна було тракторцем проїхати, прополоти. На рядку — по 70 сантиметрів. Як книжка пише.
Минулого року платив 50 гривень за годину, зараз — удвічі більше. Оплата щодня після роботи. Скільки часу на полі — люди самі вирішують. Але й на таку заробітну плату важко знайти бажаючих.
— Як часто кавуни поливати треба?
— Повірте, часто.
— Де берете воду?
— Он свердловина моя, — показує Роман. — Пробив ще у 2017 році. Шість років на цьому полі полуниця ремонтантна (та, що родить ціле літо і до заморозків) була. Минулого року вирішив спробувати кавуни. І вийшло. Урожай зібрали неочікувано гарний.
З кожної дірочки на шлангу щогодини виливається півтора літра води при тиску 1,2 атмосфери. Цього достатньо.
— Чи встигнуть дозріти кавуни?
— У 2023 році насінням садив з 3 по 6 червня. Перші кавуни були в середині серпня. Тоді з одного гектара зібрав 27 тонн.
Цій розсаді 20 днів. Касетна (кожна насінина у своєму стаканчику). Виробник насіння каже, що зав’язується на одному кущику до двох плодів. Кілограмів до восьми кожен. Якщо один — то і до 20 дотягне. Були такі минулого року.
Ці десь за 55-60 днів повинні вирости. Навіть якщо надворі буде 15 градусів тепла, завдяки плівці корінню кавуна буде тепло, і він ростиме. Висока температура потрібна останні два тижні, коли ягода наливається (так-так, кавун — це ягода, хто не знає. — Авт.).
— Виростити гарний кавун без хімії можливо?
— Ні. Відразу після посадки разово проливаємо грунтовий інсектицид. Без нього ніяк. Знищує дротянку, медведку, хруща, мурах, гусінь і навіть мишей. Бо всі вони полюбляють ласувати корінням кавунів. Ще потім раз треба обробити від кліщів та тріпсів, які випивають сік з ягоди. Може, бачили — полуничка росте і наливається, а потім засихає. Ото тріпси з неї випили всі соки.
Баштанні культури люблять нітратні добрива — аміачну селітру, сульфат амонію. Але все потрібно в міру. Коли кавунчик дав зав’язь, тоді вже тільки вода і гумати йому потрібні. Це як вітаміни для людини.
Щоб прибрати траву, гербіцидами не користуємося. Зілля вибираємо вручну.
— Куди плануєте збувати врожай?
— У 2023 році возив у Куликівку. Маю там торгову точку з овочами і фруктами. Єдиний такий кіоск на все селище. І з шаурмою.
Кавуни були гарні, по вісім і більше кілограмів. Люди приходять і запитують, де взяв. Відповідаю: виростив у Вершиновій Муравійці. Сміються. Не вірять. А потім як розпробували. Через тиждень уже під запис тільки продавав. Розібрали миттєво. Трохи родині залишив. А люди приходять і просять сльозно, щоб ще привіз. Жартую: кавун коштуватиме 500 гривень. Погоджуються.
Також планую вийти з жовтими кавунами «Оранж Кінг» у торгівельну мережу.
— Порадьте читачам «Вісника», як краще обирати спілий кавунчик?
— Повинен бути сухий закручений вусик. Якщо його немає, то дивіться на жовту пляму. Чим більша — тим смачніший.
Стукати даремно. Півторакілограмовий кавун на стук звучить так само, як і десятикілограмовий. Раджу купувати в малих виробників. З початком повномасштабного вторгнення в області чимало фермерів перекваліфікувалися на вирощування кавунів.
Якщо гарно зберігати в прохолодному місці, то й на Новий рік можна кавуни їсти.
Джерело: "Вісник Ч", авторка Ольга САМСОНЕНКО, фото авторки.