Ферма українсько-швейцарського аграрного підприємства ПрАТ «ЕтноПродукт», що виробляє органічну продукцію, розташована на північно-східних кордонах з двома агресивними сусідами – білоруссю та росією. На своїй Facebook-сторінці підприємство поділилося, як пережило період окупації та що відбувається зараз.
"Вся територія Городнянського району, в якому розташована наша ферма, була захоплена російськими загарбниками в перші ж години 24 лютого. З того часу і до початку квітня на територію всього Городнянського району не було постачання ні їжі, ні медикаментів, ні пального, нічого. Можна лише уявити, наскільки важко було виживати в таких умовах", - йдеться у дописі.
Під час окупації більшість надоєного молока господарство віддавало безоплатно місцевому населенню та будинку для людей похилого віку.
"Декілька наших колег злякались і вже 24 лютого не вийшли на роботу, але для наших корівок війна і страх не настільки поважні причини, щоб не їсти і не пити. Завдяки чотирьом сміливим співробітникам ферми на чолі з нашим керуючим Євгеном, які щодня виходили на роботу і доглядали за тваринами, підприємство витримало", - пише «ЕтноПродукт».
Для того, щоб не тільки вижити, а й відсіятися та заготовити корми, керуючий господарством з перших днів намагався забезпечити ферму всім необхідним: запчастинами, пальним, іншими матеріалами:
"Декілька разів росіяни затримували його на блокпостах і клали обличчям на землю, декілька разів він прощався з життям, але дякувати Богу, його відпускали".
Нині село, де розміщується ферма, вже деокуповане, хоча обстріл кордонів продовжується й досі.
"Ми намагаємося відновити роботу нашого переробного підприємства на Київщині, а поки возимо сире молоко нашим клієнтам, які роблять з нього сири, морозиво та полуфабрикати", – поділилося ПрАТ «ЕтноПродукт».