Перша віце-премʼєрка зізналася, чому вдома тримає банку томатної пасти, яку ніколи не відкриває

20 ЖОВТНЯ 2023, 21:24

1878

Перша віце-премʼєрка зізналася, чому вдома тримає банку томатної пасти, яку ніколи не відкриває

Перша віце-премʼєрка зізналася, чому вдома тримає банку томатної пасти, яку ніколи не відкриває

«У мене є особлива банка томатної пасти. Я не використовую її для приготування, а зберігаю, як символ того, яка справжня ціна продуктів на наших столах. Особливо цінна вона — у День працівників харчової промисловості», - каже Юлія Свириденко, перша віце-премʼєрка.

Цю банку томатної пасти у квітні їй подарували на одному із підприємств на півдні України. Завод опинився під постійними обстрілами, майже всі запаси пасти були знищені, обладнання — вкрадене або понівечене, але як тільки доступ до заводів відновився, відновилась і робота.

За її словами, нині у сфері харчової промисловості спостерігається відновлення у темпах виробництва на 12,1%.

«За цим 12,1% насправді стоять сотні історій того, як наші заводи працюють попри обстріли, знищення, розкрадання армією росії. Як переживають окупацію, відновлюють зруйноване, починають все з початку. На таких підприємствах і їхніх працівниках тримається продовольча безпека як України, так і всього світу. При цьому наші фахівці здатні гарантувати її не тільки сировиною, а й переробленою продукцією, яку виготовляються українські підприємства харчової промисловості», - зауважила Свириденко.

Однак мета уряду — збільшити долю переробки в структурі ВВП з нинішніх 10% до як мінімум 20%.  Бо якщо просто продавати пшеницю, то в умовних 300 доларах, які коштує тонна цієї продукції, доданої вартості буде всього 90 доларів. Якщо робити з неї борошно, то додана вартість зростає до 220 доларів, якщо ще складніший продукт, як от круасани, то додана вартість ще вища.

Додаткова причина нарощувати переробку, особливо у харчовій сфері, — знищення росією експортної логістики. Якщо в України зменшуються можливості експортувати, то паралельно із відновленням логістики, потрібно робити умови для переробки цієї сировини в Україні. З пшениці, кукурудзи, соняшника також треба ще активніше робити готові продукти харчування, вважає чиновниця.

"Час Чернігівський" писав про підприємства Чернігівщини, які виробляють продукти та напої

Схожі новини

Переляк? Поїжте. Або поміняйте картинку

01 ЧЕРВНЯ 2025, 13:02

Фото

Зʼявились фото вщент розбомбленої школи на Чернігівщині

01 ЧЕРВНЯ 2025, 10:44

Обличчя довелося зшивати: сім’я на «Жигулях» потрапила у дтп

01 ЧЕРВНЯ 2025, 09:55

FPV-дрони по будинку: ситуація на Чернігівщині на ранок 1 червня

01 ЧЕРВНЯ 2025, 08:45

Самотність у реальному часі: як тенденції ламають знайомства

31 ТРАВНЯ 2025, 19:52

Вiдео

Рак – найбільша загроза здоров'ю чернігівців: в області створюють систему ранньої діагностики

31 ТРАВНЯ 2025, 19:16

Заручниці російського паспорта з Чернігівщини

31 ТРАВНЯ 2025, 16:24

ТОП-переглядів