Валентина НАЙДЬОН з Городні продає півлітрові банки, що були у вжитку (б/в), по 10 гривень за штуку.
— Були й літрові, уже розкупили, — ділиться господиня. — Літрові продавала по 20 гривень за штуку. Банки наші власні. Робили ревізію на горищі. Півлітрових більше, бо то горошок купуємо, то соус, то кетчуп — от і лишаються. Чого ж їм без діла стояти?
На чернігівському Центральному базарі теж кипить торгівля банками.
— Консервує навіть молодь, раніше цього не було, — відмічає Наталія ШЕВЧИК, продавчиня. — Запас заспокоює. І рецепти запитують, і ключі купують, і банки.
Нові літрові коштують 23 гривні за штуку, — показує нову блискучу банку. — Трилітрових якраз немає, вони теж ходові, у минулому році коштували 45 гривень за штуку — це з білого скла. Зелені, з темного, товстішого, дорожчі.
— По чому капронові кришки? Мені два десятки, 10 червоних, 10 бузкових, — замовляє Ольга Михайлівна. — Засолю огірки. Мої не їдять консервовані з оцтом. Найкраще йде звичайна засолка. Або на три доби засолити і закатати.
— Кришки кольорові — по дві гривні штучка, — подає товар Наталія Шевчик. — Білі — по 2,50, а білі з рельєфним листочком — по 3,50.
Для звичайного соління найчастіше беруть білого кольору. Щоб не містили барвників. І міцно тримали. В Україні з десяток виробників кришок.
А це металеві кришки, — пропонує. — Топ продажу, як і в минулі роки, — «Господарочка». Коштують 125 гривень за 50 штук. Металеві кришки «Полінка» на базарі — 120 гривень за 50 штук, у магазині можуть бути й 140 гривень. На «Полінку» в цьому році дехто скаржиться. «Господарочку» хвалять: хороший метал, гумові ободки не вилазять.
А ось закаточні ключі, — показує. — Є черкаські, автомат люкс. 340 гривень. Є напівавтомати. Кременчуцький напівавтомат класичний. 270 гривень. Був топ продажу, а став, за словами покупців, гіршої якості. Може, щось у технології чи в матеріалах змінилося.
Крім кришок, банок, ключів у Наталії Шевчик є стерилізатори (металеві круги з отворами, куди ставлять банку), щипці-захватки для гарячих банок, є приспособи (ніби широкі лійки) для зручного накладання салатів у банку. Є пластикові контейнери для зберігання сушених фруктів. І навіть сітчані контейнери, щоб їх сушити. Кладеш порізані яблука, груші і вішаєш на сонці — на балконі, на лоджії чи на вулиці.
Є кришечки для вина. Щоб на банку чи бутель не надягати гумову рукавичку.
— Наливаєте водичку і закриваєте, — показує Наталія Шевчик. — Вартість різних конструкцій від 10 до 25 гривень.
На решті точок базару ціни на банки і все для консервації приблизно такі ж.
Джерело: "Вісник Ч", авторка Тамара КРАВЧЕНКО
"Час Чернігівський" писав про таке: