Не всякий гриб до кошика кладуть: грибники Чернігівщини про отруйні та їстівні гриби

27 ЧЕРВНЯ 2024, 11:34

4725

Грибники Чернігівщини ідентифікували отруйні та їстівні гриби

Грибники Чернігівщини ідентифікували отруйні та їстівні гриби

Рясні дощі та тепла погода спричинили появу в лісах Чернігівщини як їстівних, так і отруйних грибів. Попри те, що діє заборона на відвіду­вання лісів через мінну небезпеку, охочих збирати гриби не бракує.

На міському ринку з’явились у продажу лисички.

Грибники Чернігівщини охоче діляться світлинами впольованих лисичок. 

Грибники Чернігівщини ідентифікували отруйні та їстівні гриби

Грибники Чернігівщини ідентифікували отруйні та їстівні гриби

Олександр Тараненко назбирав грибів поблизу села Підлісне

Проте не варто забувати про інше — в першу чергу, про дотримання правил безпеки при збиранні грибів та їх споживанні.

За даними Держустанови «Центр громадського здоров`я МОЗ України», у 2023 році в Україні зареєстровано 50 осередків отруєнь дикорослими грибами з 72 постраждалими, а серед постраждалих 15 дітей. Померли від отруєнь п’ять дорослих.

За офіційними даними ДУ «Чернігівський ОЦКПХ МОЗ», щороку реєструються випадки отруєння грибами, є і летальні випадки. Так, у 2022 році отруїлося 13 осіб, з яких одна – померла, а у 2023 – шестеро осіб, одна теж померла. Статистика невтішна, тому дуже важливо пам`ятати про заходи профілактики отруєння грибами та бути обережними при їх вживанні.

Народна мудрість наголошує: «Всякий гриб у руки беруть, та не всякий у кошик кладуть». Понад 95% випадків інтоксикації дикорослими грибами є результатом помилки збирачів грибів, які плутають отруйні види з їстівними. Більшість отруєнь грибами спричинені вживанням пластинчатих отруйних грибів (бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки), що помилково сприймаються за їстівні.

Суворо дотримуйтеся правил консерву­вання грибів. Неправильно законсерво­вані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.

Якщо після споживання грибів ви помі­тили нездорові ознаки у своїх близьких (ну­дота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі) – негайно викликайте швидку допомогу. До приїзду невідкладної медич­ної допомоги у потерпілого треба виклика­и блювання, дати випити якомога біль­ше води та повторно викликати блювання до повного очищення шлунка або промити шлунок. Прийняти активоване вугілля (не менше 10 пігулок одночасно). Не вживати будь-які інші ліки та їжу, а особливо алкогольні напої – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишківнику.

На сторінці спільноти "Грибники Чернігівщини" досвідчені і не дуже любителі "тихого полювання" публікують свій улов

Олена Стасюк: 

От така вийшла прогулянка. Гриби знайшли мене. Хто знає як вони звуться?

Грибники Чернігівщини ідентифікували отруйні та їстівні гриби

Грибники Чернігівщини ідентифікували отруйні та їстівні гриби

Лілія Савченко стверджує, що ці гриби - отруйні: 

Люди! Якщо не знаєте грибів, не давайте порад, почитайте хоча б якусь енциклопедію чи вікіпедію. Сморчки умовно їстивні, а строчки - отруйні. Це строчки. Гарнюні, але ОТРУЙНІ. Минулого року ціла родина отруїлась...

Антоніна Довженко: 

Цих не беріть. Це строчки.

Андрій Насінник: 

Навіщо ото прибріхувати що гриб неїстівний????? Ніжки видалив,добряче промив водою і вари або смаж.

Вже років 15 їх сам їм і вам раджу спробувати, потім за вуха невідтягнеш.

Надія Брухно: 

Обережно можна отруїтись

Сергій Даниш показує фото своїх грибів і запитує: 

Хтось їв такі грибочки?

Грибники Чернігівщини ідентифікували отруйні та їстівні гриби

Грибники Чернігівщини ідентифікували отруйні та їстівні гриби

Грибники Чернігівщини ідентифікували отруйні та їстівні гриби

Богдан Ілляшенко: 

Я думаю хто їх їв, то вже не скаже)

Галина Муха:

Луговий опеньок ,в дитинстві,а це було 50років назад, пришлось попробувати,нормальні гриби.Сусідка показала і сказала що вони їстівні, поїли і живі до сих пір

Галина Бондарь: 

Це одни із найароматніших грибів! Із "пюрешечкою" просто неперевершено!

Цікаво що тут, на Сівещені іх не те що не беруть, на них, навіть уваги не звертають, а в дитинстві (воно у мене пройшло на Донбасі) ми їх цілими пакетами носили, як і печериці до речі.

Міла Новак: 

Опеньки лугові - їстівні і дуже ароматні гриби! Ніжка жорстка, тому вживають тільки шапинки.

Чудово сушити і робити з них грибну приправу

Всім любителям «тихого полювання» радимо керуватися золотим правилом грибника: «Не знаєш – не бери», «Сумніваєшся – не їж».

Джерело: "Сіверський Край", автор Віктор КАТОК

"Час Чернігівський" писав про таке: 

Схожі новини

Чоловік у прикордонній громаді вирощує лимонний сад

12 ГРУДНЯ 2024, 17:38

Чернігівські патрульні затримали водія-рецидивіста

12 ГРУДНЯ 2024, 16:14

Жінці прислали повістку для чоловіка, який загинув півтора року тому

12 ГРУДНЯ 2024, 16:12

У Чернігові з'явилася соляна кімната. Більшість відвідувачів - діти

12 ГРУДНЯ 2024, 15:08

Чернігівка перетворила власне хобі - редизайн меблів - на роботу

12 ГРУДНЯ 2024, 13:28

Вiдео

Провів тисячі операцій, витягав «з того світу»: лікар-нейрохірург з Чернігова став «заслуженим»

12 ГРУДНЯ 2024, 13:10

У Ніжинському районі сталися три пожежі за минулу добу

12 ГРУДНЯ 2024, 11:47

ТОП-переглядів