Хроніки війни: як у війну тримався родинний "хлібний" бізнес у Корюківці

19 ЧЕРВНЯ 2022, 09:02

1007

З початку війни «Майстерня хліба» в Корюківці не припиняла роботи ні на день. Ця приватна мініпекарня стала однією з трьох у Корюківці, які забезпечували корюківчан основним харчовим продуктом. Пізніше підприємці почали привозити хліб з інших районів, але попервах надія була тільки на місцевих. І мініпекарня «Майстерня хліба» працювала цілодобово на всю свою потужність. 

Власник Роман Менський зазначає, що з початком війни вдалося зберегти весь колектив пекарні, нікого не скоротили, не звільнили й не відправили в неоплачувану відпустку. Навпаки – залучали нових працівників, адже був шалений попит на хліб. Пекарі почали працювати у дві зміни, щоб місто не залишилося без хліба.

Проблем з більшістю інгредієнтів для випікання хліба не було. А ось солі забракло з перших днів. Та на прохання власників активно відгукнулися корюківчанин й по крупинці закрили потребу.

Найбільша проблема була з борошном. Свої запаси борошна вищого сорту скінчилися дуже швидко. Тож погоджувалися і на перший сорт, і на другий, аби тільки люди не залишилися без хліба. Завдяки агрофірмі «Урожай», яка надавала борошно безплатно, ціна на хлібину «Селянського» навіть впала до 10 гривень. Коли ж власнику довелося самому купувати борошно, хліб зріс у ціні до 20 гривень.

Але люди не нарікали на ціни. Як і на хліб, який через різне борошно інколи не підходив так, як треба. Задовольнялися тим, що було. Таких черг за хлібом, як на початку війни, у «Майстерні хліба» не пам’ятають. Щоб не створювали невиправданих запасів, на руки продавали спочатку по одному буханцю, потім почали відпускати по два. Нині вже немає ажіотажу – купуй, скільки хочеш. Мініпекарня налагодила звичний режим роботи – з 8.00 до 18.00. Свіжу випічку можна придбати щодня й без черг.

Воєнне сьогодення змушує працювати по-новому, думати на перспективу, передбачати можливі труднощі. У перші місяці війни найскладнішим, за словами Романа, було знайти борошно та відновити всі виробничі процеси. Вистояли. І нині навіть думають про розвиток.

Читати також: Чернігівська "Наша булочка": у війну пекли хліб, зараз - паски

Джерело: Сусіди.City

* * *

Проект реалізується за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США України. Матеріали, підготовлені у рамках проекту, є відповідальністю ГО «АРЗМІ».

Схожі новини

Ведмедів і зубрів поки що не бачили, але є рисі, вовки та олені

23 ЛЮТОГО 2024, 15:46

Вiдео

«Тепло його рук я відчуваю досі», - Ірина Макуха з Прилук отримала нагороду свого загиблого чоловіка

23 ЛЮТОГО 2024, 15:39

Як фотоапарат, який вкрали росіяни, допоміг ідентифікувати окупантів

23 ЛЮТОГО 2024, 13:40

У Чернігівській ОВА розповіли як працюють для прозорості тендерів

23 ЛЮТОГО 2024, 12:45

Наталія квасить зеленки в 200-літровій дубовій бочці, що залишилась від батька. Кожен гриб чистить зубною щіткою

23 ЛЮТОГО 2024, 12:34

Чернігівці поширили фейк про військкомат: здебільшого постили чоловіки або ухилянти

23 ЛЮТОГО 2024, 11:36

Плюс троє суддів на Чернігівщині. Де побільшало слуг Феміди?

23 ЛЮТОГО 2024, 11:20

ТОП-переглядів