Господині із Чернігівщини розповіли як роблять молозиво

21 КВІТНЯ 2024, 16:21

2650

61-річна Лілія Харченко з Городища, Чернігівщина

61-річна Лілія Харченко з Городища, Чернігівщина

Що таке молозиво, як його роблять і чи буває із козячого молока? Питали у господинь із Чернігівщини.


Наталія ХІЛЬ виводить з хліва п’ятьох кізочок. Вони слухняно групкою йдуть за хазяйкою, виходять за загородку на ще не оброблений город, не розбігаються. 

— Хай попасуться, — не відходить далеко Наталія. І всі кози поряд.

— З козячого молока молозиво буває?

— Звичайно. Молоко перші два дні після окоту зціджується. Якщо щось залишиться після козенят. З коровою простіше, телят відлучають, з відра поять. А козенят, навпаки, частіше залишають під козою. Це зміцнює їх імунну систему. Якщо не давати — погано ростимуть, не набиратимуть вагу. Якщо троє чи четверо під козою, нічого не залишиться. А що одне не з’їсть, те додоюють. 

Це молозиво жовтого кольору, густе. Воно жирніше за своїм складом за звичайне молоко.

— А козою сильніше пахне?

— То стереотип. Запах буде, тільки якщо у кіз був інбридинг (схрещення родичів, коли маму крив син і т. д.).  Береться це густе молоко, додається (хто любить)  — цукор, кілька яєць. Збивається це все. Якщо молоко першого дня, достатньо три яйця на два літри молозива. Я кладу, але можна і без них. В молоко третього дня більше треба. Бабуся моя ставила в піч. А в мене печі нема. В мультиварку і готую в режимі повільного тушкування. За годину готове. Каструлю мультиварки треба обмазати маслом, щоб добре відділялося. Розрізаємо просто в чаші, де тушкувалося. 

— Уварюється?

— Ні, просто загусає. Об’єм той самий, не так, як з сиром, що половина сироватки.  Молозиво готуємо не на продаж, для себе. Бо його не так багато. У мене зазвичай виходить два літри всього. Від коров’ячого не відрізняється. Але якщо продавати, то буде дорожче, бо козяча продукція вся дорожча. 

Тримає 5 кіз

Наталія Хіль, учитель української мови в Синявці. Тримає п’ять  кіз зааненської і заано-нубійської породи. Зааненські — білі зі стоячими вушками. А у нубійських вуха висять і колір — від білого до чорного і в цяточку.  Козенят продають. Маленький козлик зааненської породи коштує дві тисячі, заано-нубійської — тисяча. Кізочка заано-нубійська — дві. 

Наталія ХІЛЬ із Менської громади, Чернігівщина

Наталія ХІЛЬ

Зааненська порода дає більше молока, але в заано-нубійської воно жирніше, краще підходить для варіння сирів. 

— Бринза, каччота, рикота, белпер кнолле, халумі, — перераховує назви сирів хазяйка. — Від 200 до 500 гривень за кіло.  По кілограму не беруть, шматочками. Найбільше пів кіло. Продаю трішки через інтернет, в основному місцевим або в Мену. Сарафанне радіо — краща реклама. Когось пригостила, розказали ще комусь, люди зацікавились, захотіли спробувати. 

Корови нема.

— Кози зручніші. Корову в череду ганяти треба. Забирати, яка б погода не була. А козу на город вивести можна. Землі у нас вистачає. Влітку прив’язуємо. 

Хазяйка йде назад до хазяйського двору і всі кізочки за нею. В іншій загородці — троє дорослих бородатих козлів.

Але більше — від корови

Від 100 до 150 за кіло

Лариса ДЕМ’ЯНЕНКО з Блистови Менської громади продає молозиво на ринку «Нива» в Чернігові по 100 гривень за кілограм. 

Родина тримає сім корів. Наприкінці березня почали телитися. 

— Щойно корова розтелилася, йде перше молозиво. За густиною перше — як рідкі вершки. Три-чотири удої — і все. Я дою по три рази на день, — уточнює Лариса. — Буває і зовсім мало, його ж телята п’ють. Готуємо з остатків. Буває, що молозива зовсім нема. Якщо корова хвора, або перехворіла перед отелом. Або важкі пологи. 

Рецепт такий: перші удої змішую.  Додаю солі, цукру обов’язково. І 3-4 яйця на сім літрів молозива. Дуже добре розмішати. Без яєць розвалюється. З яйцями краще форму тримає.  Печеться не менш як годину. П’ятилітрова каструля годину десять хвилин.  Я ставлю в піч. Газу в нас у селі немає. 

Лариса ДЕМ’ЯНЕНКО з Блистови Менської громади

Лариса ДЕМ’ЯНЕНКО

В Блистові три череди корів. 

— Поменшало, — каже Лариса. — В нашій 60 корів. А було 120. 

І в кожної корівки своє молозиво. В якої жовте, в якої біле. В одної густіше, у другої рідше. Якщо рожеве, то з кров’ю, судини у вимені полопалися. Нічого, телята поп’ють. 

Корівка носить плід 285 днів. Ждеш їх. А вона може і 270 носити і 290. Переходити, не доходити. Я ночами заглядаю, переживаю.  Одну стерегла, ходила-ходила, і устигла на отел. А іншій наче й рано ще було народжувати, заходжу до хліва, а там сюрприз. 

— Ви їй допомагаєте? Чи ветеринара кличете?

— Взагалі-то корівка має народити сама. Якщо все добре, навіщо ветеринар? Якщо треба трохи допомогти, то ми з чоловіком витягуємо. Корову заспокоюємо, як породіллю. 

2 літри звичайного молока продає за 60 гривень. Домашнє масло — 300 гривень кілограм.

В пляшки і в морозилку

— А ще можна розлити в пластикові пляшки, покласти до морозилки і запікати, коли захочеться, — ділиться Світлана НЕВЖИНСЬКА, спеціаліст відділу ЦНАП Менської громади. — Воно не зіпсується. Коли розморозити — таке саме, як свіже. Можна просто молоко заливати. А можна вже розбовтане з яйцями і цукром. Щоб розморозити, зразу в каструльку — і запікати. 

Коли спечеш – рознеси по сусідах

 Тетяна КУЛИК, бібліотекар з Садового (колишня Чапаєвка) на Менщині молозиво не продає. 

— Розношу по сусідах. Бо є таке повір’я: чим більше людей попробує молозиво, тим більше корова даватиме молока. 

Свекруха в молозиво додавала ще й масло. Воно тоді спечеться і те масло поверху. Я — не додаю.

Без цукру

— Готую молозиво як мама робила, — виходить з двору 70-річна Валентина ТАРАСЕНКО. Жителька Величківки. — Солодкого не можна, цукор підвищений. Молозиво збираю три дні, у великій каструлі перемішую. Тоді порозливала, частину в морозильну камеру поклала, виймаю як захочеться. В гості їду, можу пару пляшок взяти.  Налила в каструлю, посолила на око, перемішала і в піч чи в духовку на середній вогонь поставила. Дивлюся:  як сироватка пішла зверху — готово. Можна сірником чи іншою паличкою проштрикнути, перевірити, чи не липне. Десь півтори години запікаю. Воно загустіє, хоч ножем ріж, хоч ложкою колупай. Натуральне, без цукру. Три літри зварила, на три дні мені вистачає.

Валентина вже на пенсії. Працювала в школі учителем молодших класів. 

— Тримаю одну корову. Було і дві, й три. 

І пухке

— А моя мати так робила: в духовку поставить. Хай прогріється, — приєднується сусідка, Наталія МАКАТЕР. — Тоді додала яєць, цукру, і знов туди. Ще й соди трішки, тоді воно пухке. Їм теплим.

— І я тепле люблю. Різне пробувала, але мені подобається натуральний смак, без усякого там, — не згодна Валентина Тарасенко.   Щоб пологи пройшли добре і молозива було більше, треба смачно і вдосталь годувати

У 61-річної Лілії Харченко з Городища дві корови — Майя і Майка. Не родички. Біла Майка місяць тому оте­лилася, теличку продали в Березну. 60 гривень за кілограм, а вага теляти — 50 кілограмів. Поросята дорожчі.  А руда Майя ще тільна, народжувати в травні. 

— Пологи приймаємо самі з чоловіком. Важкий труд, що й казати. Первачка тілиться важко, навіть допомога ветеринара потрібна. А другий – третій вже сама отелитися може. Щоб не була слаба і пологи пройшли добре, треба корову годувати. А як отелиться — буряк, борошно. Молозива дасть більше. 

Молозиво роблю. Перший раз після отелу подоїла, його треба розвести другим і третім. Бо буде дуже цупке. Збиваю сире молозиво виделкою з цукром. Воно й само по собі солодкувате. Кладу дві столові ложки цукру на літр. Без солі. Яєць не додаю, воно й так жовте. Ні ваніліну, ні родзинок, хоча дехто кладе. Печу в газовій духовці. на базар не возимо. Самі з чоловіком їмо. Діти повиїжджали: дочка в Польщі, а син в Дніпрі. 

Молозивний період триває 10 днів. Це поки теля може смоктати вим’я. Потім молоко втрачає жирність. І до двох місяців треба чекати, поки повністю відновиться. 

 Працювали з чоловіком в колгоспі. Тримали трьох корів і коня. Легше мотоблок купити.

61-річна Лілія Харченко з Городища, Чернігівщина

Лілія Харченко

Без... молозива

Нема щойно здоєного після отелу молока? Ну що ж. Страву молозиво можна приготувати і зі звичайного. Навіть з магазинного. Треба згущенка, коров’яче молоко, яйця і ванілін.

Шість яєць розбиваємо в мисці, додаємо п’ять-шість столових ложок згущеного молока з банки і збиваємо. Густа піна не потрібна. Вливаємо туди ж грамів 700 звичайного молока і кладемо ванільний цукор. І знову збиваємо міксером. Ставимо в духовку, нагріту до температури 140-160 градусів. Печемо годину, дверці духовки не відкриваємо хоча б хвилин 40. Поверху утвориться рум’яна кірочка. Дістаємо, охолоджуємо повністю, так смачніше. Можна різати і їсти як звичайне молозиво. Смак дуже схожий.

Молозиво — перше після пологів молоко. Воно найкорисніше, за жирністю, поживністю та засвоюваністю для новонароджених телят. Якщо в молоці базисна жирність 3-4 відсотки, то в молозиві доходить до шести. Його не здають, не можна розводити зі звичайним молоком. Бо структура інша, молозиво при нагріванні звурджується. Дають телятам, запікають.

Молозиво має солом’яно-жовтий колір, бо містить каротин, солонуватий смак, особливий запах. Менший відсоток води, ніж у молоці. І вп’ятеро більше білків. Багато мінеральних речовин, особливо заліза. Містить імуноглобулін та антитоксини, покращує імунітет. Калорійність молозива досягає 150 кал в 100 мл і більше. Вітамінів А і С вдесятеро більше, ніж у молоці. 

Поступово молоко стає менш жирним. Рідшає, переходить у звичайне молоко. Телят в основному вигодовують з поїлки.  

Джерело: "Вісник Ч", авторка Олена ГОБАНОВА. Фото авторки

"Час Чернігівський" писав про таке: 

Схожі новини

Вiдео

Латвія оздоровить дітей з Чернігівщини і допоможе відновити пошкоджену ворогом енергетику

21 ТРАВНЯ 2024, 18:13

Як нині живе прикордонна громада Чернігівщини, що межує із союзницею рф, ворожою білоруссю

21 ТРАВНЯ 2024, 17:11

На війні загинув випускник Чернігівського ліцею з посиленою військовою та фізичною підготовкою

21 ТРАВНЯ 2024, 16:20

Відомий письменник-ніжинець знявся у кіно…26 років тому

21 ТРАВНЯ 2024, 16:13

На Чернігівщині продають агропідприємство за понад 3 мільйони доларів

21 ТРАВНЯ 2024, 15:21

Підняти вартість проїзду та додаткові гроші з бюджету: мерія знову натякає, що перевізники не вийдуть на рейси

21 ТРАВНЯ 2024, 15:13

Фото

Вітряк зі Смолина – у музеї під Києвом

21 ТРАВНЯ 2024, 14:19

ТОП-переглядів