Дегустаційний тур ніжинського огірка
Сер 16, 21:16
1263

На Дослідній станції «Маяк» Інституту овочівництва і баштанництва Національної академії аграрних наук України, що розташована у селі Крути, відбувся дегустаційний тур, присвячений ніжинському огірку. Наукова установа є хранителем цього унікального сорту і навіть має запатентовані рецепти солінь, а ще вирощує пряно-ароматні трави цибулю та помідори.
Такий науково-просвітницький захід в установі вже традиційний, адже ніжинський місцевий огірок є об’єктом наукових досліджень установи від часу її заснування у 1974 році.
За словами наукового співробітника установи Олександра Позняка, учасників дегустаційного туру ознайомили з історією місцевого стародавнього сорту народної селекції, проведену роботу щодо збереження, реєстрації у Державному реєстрі сортів рослин, придатних для поширення в Україні, тобто офіційного його визнання на державному рівні. Розповіли і про сучасний стан насінництва, напрями науково-дослідної роботи з ніжинським сортотипом огірка в установі.
«Присутні мали змогу продегустувати свіжі, солоні та мариновані огірки власне сорту «ніжинський місцевий» та новітнього і перспективного сортименту огірка селекції ДС «Маяк» (гібридів Джекон F1, Сармат F1, Еней F1; сортів Ніжинський 23, Ніжинський дар, Дарунок осені, Оптиміст, Тріумф ніжинський; низки перспективних ліній ніжинського сортотипу)», - коментує перебіг дегустаційного туру науковець.
Важливим напрямом діяльності крутівських науковців є розроблення рецептів і способів соління плодів огірка, зокрема з використанням широкого асортименту пряно-смакових і ароматичних рослин. Станом на сьогодні дослідники отримали 4 патенти на оригінальні способи і рецептури соління з додаванням у якості пряної сировини малопоширених пряно-смакових культур власної селекції та дикорослих видів рослин.
У якості додаткової програми заходу представили сорти цибулевих, пряно-смакових, пряно-ароматичних та делікатесних рослин, створених в установі, а також відвідувачі мали змогу ознайомитися з робочою колекцією помідора. Як кажуть, не огірком єдиним!
Джерело: Віталій НАЗАРЕНКО. Фото Олександра Позняка
"Час Чернігівський" писав про таке: Жінка з села на Чернігівщині здала компанії «Верес» понад три тонни огірків та Городнянські екологічні огірки: Володимир Дрига здійнив давню мрію - вирощує у теплиці 700 кущів огірків.
Схожі новини
В Остерській громаді поховали бійця, який загинув у бою на Запоріжжі
Вер 22, 07:55
Михайло Харченко палив зілля і сам обгорів
Вер 21, 18:43
«Галс Агро» розповіла, чому вирішила попри війну запустити перший біометановий завод на Чернігівщині
Вер 21, 17:27
На День міста снайперська гвинтівка "Чернігів" вже працює на фронті
Вер 21, 15:07
Голова АРМА Олена Дума про облгази Фірташа: «Ми фіксуємо відсутність доходів до бюджету»
Вер 21, 14:31
Микола Супрун із Куликівщини віддав на ЗСУ власне авто
Вер 21, 13:26
ВiдеоДвох дітей в один день збили у Чернігові на пішохідних переходах: оприлюднено відео
Вер 21, 12:52