Чернігів відновлюється від війни, що прокотилась його вулицями. Відновлюють роботу і заклади громадського харчування, простіше кажучи - кафе, бари, ресторани. У когось після відкриття справи йдуть непогано.
Після війни ми відкрились десь 15 квітня. І вже ось працюємо Із труднощів – є проблема із постачальниками. Приміром з деякими напоями… Люди ходять, п'ють каву, - каже Богдан, співвласник кав'ярні BLESSED COFFEE, - якщо проводити паралелі – бізнес поступово йде в гору, але завжди є до чого рости. Будемо рости.
Поруч – кав'ярня "Відьмацька кава". Вона відкрилась у другій половині квітня і після війни, кажуть власники, клієнтів поменшало.
Якщо порівнювати, то після війни клієнтів стало менше. Залишись наші постійні клієнти, які і до війни ходили. Всі хто зміг сюди вернутись, хто був тут, але клієнтів стало менше, - розповів Станіслав, співвласник та засновник кав’ярні "Відьмацька кава», - Поки є Україна, є українці, які ходять до закладів, навідують нас, дають можливість і нам працювати, тому що ми розуміємо для кого працювати, і всі інші люди, якщо навіть вони до нас не заходять, вони роблять, щоб економіка працювала
А ось відоме серед поціновувачів коктейльної культури місце. Закрилось воно буквально в перший день російського вторгнення.
Ми зачинили 24 лютого, вранці. Ще 23 ще був корпоратив, святкував один із наших гостей, - згадує Роман, співвласник "CREDO BAR"
А знову відчинили двері лише 4 червня. Зараз, каже Роман, клієнтів вистачає, але по бізнесу дуже б'є часове обмеження на продаж алкоголю.
За останні 4 дні, що ми працюємо, гості є. Графік із 3 до 8. Будемо працювати. Буде все добре. Ми вже проходили карантин, це звісно інше, але думаю будемо працювати і радувати наших гостей, - розмірковує Роман.
Пересічні чернігівці радо користуються послугами кафе та ресторанів. Хоча і не завжди ходять безпосередньо у заклади.
Зараз багато хто працює вдома, я також. Виходить так, що готувати собі їжу не хочеться. Тому добре, що відкрились. Більше закладів – більше можливостей замовити їжу. У заклади ходжу менше, бо комендантська година. Коли закінчується роботи увечері на 1 годину заїжджати у який бар чи ресторан вже немає сенсу, - каже Олександр, чернігівець.
Це класно, що можна ходити, відволікатися, підтримувати економіку. Військові воюють, а ми працюємо, таким чином підтримуємо, - вважає Тамара, чернігівка.
Представники офіційних органів також переконують: у Чернігові місцеві заклади громадського харчування відновлюють роботу і тенденції загалом позитивні.
Робимо все, що бізнесу працювалось комфортно, і щоб не відчували перешкод від нашої контролюючої служби. За нашими даними, сьогодні бізнес у сфері громадського харчування почав оживати, - розповів Юрій Павлішен, начальник Управління Держпродспоживслужби у Чернігівській області.
Втім, після російських обстрілів є в місті і такі заклади, як ось цей розбомблений бар. Здається, він вже не відновить роботу ніколи. Хоча - хотілося б помилятися.
Читати також: З кафе «Цапа» мародери викрали посуд і декоративну драбину, та власники зла не тримають