Скраю села Маховики на Корюківщині, біля хати Алли КАМКИ, — міні-базарчик. Висять низки сушених білих грибів. Сирі боровики красуються в мисці. У скляних банках 6 жовтня (!) жовтіють свіжі лисички. Є й консервовані.
— Чотири роки займаюся грибами, — показує товар Алла Камка. — Це і заробіток, і для душі. Працюю не одна. Помічник — мій чоловік, Вова.
Володимир виходить із хати, несе сушені гриби в білому мішку, як з-під цукру.
— Найкращий суп з білих сушених, вибирайте, які хочете, — припрошує господиня. — Хочете з мішка, хочете в’язочку. Збирала в дубовому лісі. Білі гриби в сосновому й дубовому відрізняються. А ціна однакова. 100 грамів — 150 гривень. Низка затягує гривень на 300.
— Як вберегтися від блідої поганки — отруйного гриба, від якого помирають?
— Не брати пластинчатих. Беруть, що попало... Якщо ми тут виросли й тут живемо, хіба ж покладемо її в кошик.
Спробуйте лисичку консервовану, — бере до рук банку. — Дуже смачно. Тільки в минулому році почала консервувати їх. Відкрили банку, цибульки добавили, як звичайно ми заправляємо грибочки. Смакота.
— Коли тиха охота найкраща, улітку чи восени?
— Якщо не лінуватися, щодня можна щось знайти. (Або погуляти. — Авт.).
— Китайці приїздили, просили по лісу поводити, — додає чоловік. — Вони в Корюківці працюють. Казали, за екскурсію платитимуть.
Авторка: Тамара КРАВЧЕНКО. Фото автора
"Час Чернігівський" писав про гриби та грибників Чернігівщини:
- Попри обстріли і таблички "Міни": у прикордонних лісах сезон грибів
- Збирають навіть у прикородонні: які гриби є у лісах Чернігівщини і скільки можна на цьому заробити
- На Чернігівщині пішли гриби: однак небезпека в лісах нікуди не зникла
- «Сіро-зелені з перемичечками»: поїли грибів у тепер у реанімації
- По чім лисички цього літа на Чернігівщині