На Центральному ринку Чернігова 63-річна Людмила ЛАРИНА з Березни продає сині баклажани. Просить 40 гривень за кіло, виростила сама. Були й білі «синенькі», вже продала.
— Беріть синенькі. Смачні, не гіркі. Вибирайте, які на вас дивляться, — вже тримає в руках пару наймордатіших баклажанів жінка. — Сама дуже їх люблю.
Можна просто смажити, як кабачки. А ще отаке роблю, всім подобається, — аж сковтнула слину при згадці Людмила.
— Два з половиною кілограми синеньких обсмажити без борошна. Просто кружальцями порізати й на сковорідку з олією.
Вісім штучок солодкого перцю, один гіркий і стакан часнику перекрутити. У каструльку, банку або пластиковий контейнер викладаю скибочки баклажанів. Поверху шар перекрученого перцю. І так все перекласти.
Тоді роблю заливку. Три ложки цукру, дві солі і грамів 60-70 оцту. Олії вже не треба. На плиті все щоб розтануло. Залити і в холодильник. Ой, таке смачне і ситне, — нахвалює. — Сама вранці снідала.
Червоний м’ясистий перець у Людмили по 60 гривень. Гострий продають по 5-10 грн. за штуку. Часник білий — три невеликі головки за 20-ку.
Баклажани на ринку від 30 гривень за кілограм. Прив’ялі уцінюють до 15.
* * *
З іншого боку ринку 62-річна Ліля ДЕНИСЕНКО, теж з Березни, лущить і продає зелену квасолю. 25 гривень за стаканчик.
— Тільки вчора нарвала, — насипає повну стопку. Є й суха, руда (15 грн. стакан), спаржева в стручках — по 45. Найкраще беруть білу молоду. Її ще можна заморозити і взимку готувати. Вариться швидко.
— «Крючечки» залишилися, на салат, — критично оцінює господиня свої огірочки. — Гарнючі були, а ото вже висить таке. — Хоча вони зелені і свіжі на вигляд. Віддає по 35 за кілограм.
Ліля ДЕНИСЕНКО з Березни у Чернігові на базарі
— Перець, що на чотири розділений, хлопчик. А на три — дівчинка. Дівчинка, звичайно, солодша, — радить, як вибирати стручки господиня. Просить 50 гривень за кіло солодкого перцю.
Молода морква — 35 грн. кіло. Картопля у Лілі фасована в пакети. Просить 10-20 гривень за кілограм.
Цибуля є біла солодка по 50 гривень кіло. Фіолетова (салатна) — 40. Звичайна — 30 грн.
Сусід Лілі по прилавку Володимир ГУЗ із Жавинки цибулю ріпчасту продає по 15 грн/кг. А зелену — по 15.
— Молоду картоплю викопали — цибулю на тому місці посадили. Росте трохи в тіньочку. І ближче до хати, щоб поливати краще, — розглядаємо з Володимиром соковите пір’я його цибулі.'=
Сіянка на базарі по 120-130 гривень.
Кріп зелений і салат рукола — по 15 грн. пучок. Капуста японська — 10 грн пучок. Є редиска в пучках, по 25-50 гривень за один. Крупніша дорожча.
Кабачки 20-30 за кіло.
Цукрової кукурудзи вже не так багато. Є Добриня, Ракета. Варити радять п’ять-сім хвилин. Віддають по 10-15 гривень за качан.
Кавуни червоні (рожеві) 10-13 грн за кіло. Жовті по 15-25.
Помідори домашні 30-50 за кілограм.
Лохина вже по 200, і конкуренції майже нема.
Слива венгерка 30-55 гривень за кіло. Її багато.
Груші від 30 гривень за кіло. Яблука Путівка по 20-25 грн/кг.
Виноград різних сортів, але ще привозний — по 110-160 гривень за кілограм. Сині Дамські пальчики, білий Оригінал, Спартак солодкий, Киш-миш (без кісточки) жовто-зелений і рожевий.
Домашні яйця по 50 гривень за десяток.
М’ясо: свинина 150-170 грн. за кілограм. З кісткою — 120-140. Підчеревина 160. Щока 65. Сало 120-170.
Яловичина: 140-160. Кістка грудинки майже без м’яса — по 25. На борщ.
Яловича печінка — 250 теляча, 200 яловича.
Телятина: стегно 250, лопатка 200, рябчик 180, грудинка — 150 за кілограм.
Джерело: "Вісник Ч", авторка Олена ГОБАНОВА. Фото авторки
"Час Чернігіський" писав про таке:
- Покрали капусту, посаджену... для захисників
- В овочево-ягідних рядах Чернігівщини падають ціни. Почім суниця, кабачки й молода капуста
- Крав, поки спала. Устигла вихватити в злодія банку з квашеною капустою
* * *
Ще більше цікавої інформації читайте та дивіться на цифрових майданчиках "Вісника Ч":