Валентина МЕЗЬКО з Сираїв, що на Козелеччині, відмічає неврожай капусти. Розказує, що посадила ранньої штук 10, пізньої — 70. Завжди саджає голландські сорти «агресор», «бригадир»:
— З весни, коли йшли дощі, напала білокрилка, дрібна комашка з чотирма великими білими крилами. А вона ж нічого, на мою думку, не боїться, крім польської отрути «теппеки». Та й то. Тиждень минає, знов вилітає. Дуже вражає цвітну капусту, броколі. Й ранню білокачанну. Ще «агресор» — більш стійка. А то ніжні. Листячко стоїть, засихає. По кілограмчику качани зав’язалися. Зверху білокрилкою поїдена.
— Дошкуляла білокрилка, — підтверджує Станіслав ПАЧКОВСЬКИЙ, підприємець з Гнідинців на Варвинщині. — Чи через погоду, чи інші чинники вплинули. Обробляв препаратами фірми «байєр». Скоро почне різати, продавати. Поки що цибулю збирає.
Із шкідливою білокрилкою боролися й на підприємстві Євгенії Кучми. Сама підприємиця зараз в Данії. Керує по телефону.
Поле під капустою біля Козельця. Посадили сорти «кататор», «агресор», «професор». Білокрилки була навала. Певно, через спеку. Дощі не йшли більше двох місяців. Всі умови для білокрилки. Маленька мошка білого кольору роєм сідала й обліплювала капусту. Капуста аж біла ставала. Комах, кажуть, мільйон може бути на одній рослині. Обсядуть й починають висмоктувати сік.
Працівники Євгенії Кучми обробляли капусту комплексом препаратів. Старалися брати наше. Імпортні препарати хороші, але є нюанс. У них, зазвичай, одна діюча речовина. А у вітчизняних — кілька. Тож і купляли українське. І підтримка виробника, й для себе вигідніше.
Тож справляються з мошкою. Але, відмічають, на капусту неврожай. Ціна буде разів у 5 вища минулорічної. У 2023 році вантажили фури по 4 гривні за кіло. А в цьому капуста на столичному ринку вже від 20 гривень за кіло.
У цьому році капусту треба було поливать, відмічає господар Віктор НЕБРАТ з Калиновиці на Варвинщині. Це якщо хочеш виростити більше, ніж на борщ. Та навіть й грядку треба пирскати від шкідника.
— Від білокрилки бризкаєм тією ж отрутою, що й від жуків, — каже Віктор Небрат.
Крилатий шкідник орудував і на півдні, і на півночі області.
Світлана ГУБАР із Клубівки на Ріпкинщині обробляла майже кожен листочок.
— Від білокрилки тричі обприскувала, — ділиться Світлана Миколаївна. — Тим, що від жуків раз. Тим, що від тлі, що безпосередньо для капусти, двічі. А тож і листя почало жмакатися від тієї комахи.
Не всі ж так обробляють, як я, — каже. — Я саджу трошки. Десяток ранньої. Та 40, не більше, пізньої. В основному «амагер» та «кам’яну голову». Щоб заквасити.
Світлана Губар квасить капусту з кропом
— Квашу на око, — ділиться. — Солі сипнула, сахарцю. І насіння кропу. Люблю з ним. Кришу капусту на столі. Тру морквину. На бурякову тертушку. А донька любить на корейську, тоненькими смужечками. Солю як на салат, трішечки хіба солоніше. З морквою перемішую. І кріп в цей час додаю.
У банку складаю, приминаючи товкачкою металевою, з дірочками. Можна й звичайною дерев’яною. Кладу і трамбую, а зверху рукою притисну. Здорово не мну. Не можна, бо м’яка зробиться.
Окріп заздалегідь охолоджую. Через день видно, бо капуста осяде, чи достатньо розсолу. Інколи буває суха, соку не пускає. То холодну кип’ячену воду додаю. А зверху — цукор. В основному у півторачки кладу. То в середньому сиплю чайну ложку. Стільки ж і в сам розсіл, якщо його достатньо без води.
Днів через п’ять виношу в погріб. До цього треба, щоб у хаті банки стояли. Ставлю їх у миски. Почала киснути, кваситися, ножем протикаю. У мене довгий такий ніж є. Туди-сюди поштиркаю, і гази виходять. Якщо це не зробити, буде гіркувата.
У салат асорті кладе все, що виросло на грядці
— Гурки, кабачки, помідори, капусту зверху, — ділиться Світлана Губар рецептом. — У простерилізовану банку напхала, напхала, закатала.
На дно кладу часник, листя вишні, смородини, кріп. А на самий верх — криглями (невеличкими шматками) поріжу капусту, попхаю.
Заливаю двічі окропом, а втретє маринадом, — конкретизує. — Перший раз налила окропу — хвилин 20 постоїть, мо’ трошки більше, і злила. Вдруге так само зробила. А втретє приготувала в цьому окропі маринад. Залила маринадом, укутала. Два дні постоїть тепле. І в погріб.
Маринад готую так. На півтора літра води 6 столових ложок цукру, 2 столові ложки солі, 80 грамів оцту. Це в розрахунку на трилітрову банку капусти.
Джерело: "Вісник Ч", авторка Тамара КРАВЧЕНКО
"Час Чернігівський" писав про таке:
- Покрали капусту, посаджену... для захисників
- Ірина Реп’ях продає кавуни зі свого баштану
- Найпахучіша наливка — з порічок, найсмачніша — з вишень
* * *
Ще більше цікавої інформації читайте та дивіться на цифрових майданчиках "Вісника Ч":