Мед є на кухні майже в кожної господині. Але часто буває так, що баночка з цим смаколиком стоїть захована десь у дальньому кутку довгий час. Що ж робити з таким медом? Чи можна його їсти і як зрозуміти, що мед зіпсувався?
— Викидати старий мед однозначно не варто. Властивостей не втрачає, якщо зберігати при нормальних умовах. Це повинно бути не вологе приміщення, інакше він набирає вологи і може забродити. Не можна зберігати і в холодильнику, — запевняє 46-річний Віталій КРОМ, пасічник з Новгорода-Сіверського. — Температура у вулику, де знаходиться мед, — 25 градусів, там, де бджоли виводяться, — 32 градуси. Тому кімнатна температура для меду оптимальна.
Обов’язково зберігати в закритій тарі. У скляній банці або пластиковому посуді з поліпропілену, який нічого не виділяє, — застерігає пасічник. — Мед у банці може зберігатися дуже довго. З часом він змінює свою структуру і колір. Але трилітрова банка — то найгірша тара для пасічника. По-перше, людина бере три літри, а потім пів року не приходить до тебе. Забуває. А по-друге, коли починають по такій банці зішкрібати ложкою старий мед, то часто її розбивають. Як же потім мед зі склом їсти? Краща тара для меду — півлітрова. Щоб тебе не забували і мед легко діставали.
Якщо ваш мед зверху покрився пінкою, має неприємний і навіть кислуватий запах, значить, він заграв. Їсти такий мед не можна.
Якщо мед став занадто твердим і його важко дістати з банки, краще розтопити на водяній бані при температурі до 40 градусів.
Зі старим медом можна робити все, що і зі свіжим, — класти в чай, додавати в маринад для м’яса, птиці, використовувати з кавовим жмихом чи морською сіллю для скрабу в бані, додавати в тісто для випічки смаколиків.
Одна з байок — люди їдять мед, коли захворіють. Щоб вилікуватись. А треба, для зміцнення імунітету, щоденно їсти хоч потроху. Мед ховати не треба, нехай завжди стоїть на столі. Щоб не застарівав роками десь у дальній шухляді.
Знайомий уже років з п’ять повністю відмовився від цукру. На рік закуповує в мене десь літрів до десяти меду і їсть його щодня. Сам помітив, як покращилося здоров’я. Раніше в машині влітку їздив із закритими вікнами. Найменший протяг, відразу соплі, горло болить. З дружиною на другий рік споживання меду забули про всі застудні хвороби. Те саме бачу і по своїх домашніх. Їдять усі і менше хворіють.
— Бджілкам даєте старий мед?
— Так, можна згодовувати будь-який. Погано зимують тільки на ріпаку. Бо він дуже кристалізується. Деякі клієнти приносять мені старий мед, згодовую його бджілкам, а замість даю свіжого.
Маю 26 вуликів. Друге літо проблема з кочівлею. У наші місця заїхати не можна — усе начисто заміновано. Проблема з перевезенням бджіл, бо діє комендантська година, заважають блокпости. До вантажної машини треба почепити шестиметрову платформу. Тому ми вдома. Виручає те, що живу на околиці, над Десною. Переді мною луг та ліс. У рівчаках акація і липа. Тому невеличкий взяток є, бджолам є що постійно носити. Працюють, не відпочиваючи.
Майже весь мед переробляю. Роблю медовуху, ягоди, фрукти, горішки з медом. Моя медовуха врятувала тещу знайомого в Херсоні. Напередодні повномасштабної війни вислав їй посилочку. Так от, під час окупації вона лікувала нею нерви.
Однак є і проблеми. Оптова ціна в цьому році на мед зовсім низька. 40 гривень за кілограм. В одному літрі близько півтора кілограма. Минулі роки була 60-65 гривень, липа та акація — 100-110. Цього року Європа наш мед не бере, тому і ціна така. Через ембарго (заборону експортувати) на сільгоспродукцію. А для нашого внутрішнього ринку стільки меду не потрібно. У мене, наприклад, відсотків 30 клієнтів виїхало. Минулого року ця цифра була майже вдвічі більшою. Зовсім немає і туристів, яких було чимало кожні вихідні, починаючи з травня. Бояться їхати в прикордоння.
Донатимо нашим Збройним силам, наближаємо разом Перемогу. Чекаємо мирних часів, коли всі москалі повиздихають.
Джерело: "Вісник Ч", авторка Ольга САМСОНЕНКО
"Час Чернігівський" писав про таке: Залазить на дерева і ловить рої: цілющий мед від депутата.