Секрети бабусиної паски: як готувалися до Великодня господині з Чернігівщини

03 ТРАВНЯ 2024, 16:03

3052

Секрети бабусиної паски з Чернігівщини

Фото ілюстративне

Пекти паски на Великдень – це особлива традиція, котра не втрачає актуальності століттями. Домашня випічка створює особливий затишок свята, кулінари змагаються в своїй майстерності декорування цих святкових десертів, а рецепти передаються поколіннями, зберігаючи сімейні секрети ідеальних пасок. Є такі секрети і на Менщині.

Паски пекли в Чистий четвер. Іще до сходу сонця вставали і робили опару, яку ставили в тепле місце. Десь через годину починали замішувати тісто. Додавали сметану, домашнє масло (збите власноруч), цукор, яйця та борошно. Тісто вимішували дуже довго. Відставляли діжу (або ж величезну каструлю) до печі, де було тепліше. На діжу клали навхрест свячену вербу, накривали скатертиною, щоб не завітрилося тісто. Годину-півтори тісто підходило, а тим часом готували прикраси на паски - колосочки, щоб мати гарний урожай, вісімочки - на довге життя тощо. Потім тісто розподіляли у форми (це могла бути й каструля або миска), клали на нього маленькі хрестики й чекали, коли паски піднімуться.

Секрети бабусиної паски з Чернігівщини

А найгарнішу та найпишнішу паску, яку освячували, прикрашали великою шишкою, потім її ж першою зрізали з освяченої паски, клали за образи і тримали до свята Вознесіння.

Далі в натоплену піч саджали паски. Господиня слідкувала, щоб жар стих, на око вимірювала температуру в печі, хрестила кожну здобу та щось промовляла стиха, а ще обов’язково слідкувала, щоб були зачинені двері зсередини на защіпку, аби випадково ніхто не ввійшов, не рипнули двері, бо паска вийде «роззявленою» й кривобокою. А ще пекли рулети з маком. Ще та смакота!

Секрети бабусиної паски з Чернігівщини

Секрети бабусиної паски з Чернігівщини

У п’ятницю та суботу робили крашанки. Фарбували яйця соком бузини, вони виходили чорнильного кольору, соком червоного буряка – мали рожеві крашанки, варили в цибулинні й отримували золотаві.

А щоб на крашанках були хрестики, замотували яйця товстими валовими нитками і так варили в цибулинні.

Рецептів пасочок дуже багато, але кожна господиня має свій перевірений рецепт, і саме він дивним чином щоразу вдається найкраще. Тому випікання пасок — це справді таїнство, дійство, яке об’єднує, зміцнює коріння роду і віру, та й загалом посилює відчуття Великодня. 

Джерело: Менщина

"Час Чернігівський" писав про таке: 

Схожі новини

У прикордонній громаді на Чернігівщині наймолодшому батьку - 16 років

21 КВІТНЯ 2025, 19:02

Фото

Армія рф атакувала лісозаготівельне підприємство на прикордонні

21 КВІТНЯ 2025, 18:08

Важкоатлетка з Чернігівщини привезла "бронзу" з Кишинева

21 КВІТНЯ 2025, 17:05

Для захисника з інвалідністю облаштували робоче місце: яку компенсацію можна отримати від держави

21 КВІТНЯ 2025, 16:15

У пекарні на прикордонні випікали паски: що кажуть покупці

21 КВІТНЯ 2025, 15:12

Телеведучий та блогер мимоволі прорекламував чернігівську вівсянку

21 КВІТНЯ 2025, 13:27

Гранати замість аргументів: У Чернігові чоловік погрожував сусідці зброєю

21 КВІТНЯ 2025, 12:23

ТОП-переглядів