Відомий чернігівський ресторатор Ігор Сухомлин заявив, що буде зʼясовувати у суді стосунки з мережею, яка практично скопіювала назву закладу у Чернігові, з якого теж виросла ресторанна мережа.
У 2006-му в чернігівця з’явилася мрія – відкрити український ресторан "Балувана Галя", розповів ресторатор.
Після перевірки, що цим брендом ніхто не користується, в грудні 2007 торгова марка "Балувана Галя" була офіційно зареєстрована. Самого закладу ще не існувало, але назва вже була внесена до реєстру об’єктів інтелектуальної власності, і Ігор Сухомлин став її власником, розказав ресторатор виданню Delo.
Першу вареничну з цією назвою відкрили у 2011 в Чернігові. Поступово почали зʼявлятися нові заклади в Києві, Житомирі, Черкасах — їх було вже 10.
«А в 2019 році мені повідомили, що в Луцьку відкрився магазин з назвою, яка дзеркально повторювала нашу — "Галя Балувана"», - сказав ресторатор.
Ігор Сухомлин
«Ми почали з'ясовувати, хто це, але на контакт ніхто не йшов. Тоді ми подали до суду. І лише після цього, вже у 2021 році, власники луцького магазину Володимир Матвійчук та Алла й Олександр Теліги самі знайшли мене з пропозицією домовитись і досягти згоди», - розповів бізнесмен з Чернігова.
Про що домовились?
Підприємцям вдалося знайти компроміс. Після дозволу Ігоря Сухомлина у 2021-му Володимир Матвійчук та родина Теліг зареєстрували торговельну марку "Галя Балувана". А до цього моменту вони працювали без жодної юридичної основи, без офіційної реєстрації, говорить Сухомлин.
Дійшли згоди, що власники "новоспеченої" "Галі Балуваної" можуть користуватися чернігівською торговельною маркою винятково для продажу замороженої продукції — вареники, пельмені, млинці та подібне. Жодного слова про іншу продукцію чи готові страви у домовленостях не було. Навпаки, було чітко зафіксовано, що вони у ці категорії не заходять.
Так, власне, і працювало кілька років. Але коли до "Галі Балуваної" прийшов успіх, і мережа почала масово масштабуватися, власники вирішили піти далі — і почали порушувати спільні домовленості.
«Зараз вони вже відкрили кафе у Черкасах, в асортименті з’являється продукція, якої не було в угоді: молочні вироби, кондитерка, готова їжа, на яку бачать потенційний попит. Це порушення наших домовленостей», - зауважує Ігор Сухомлин.
Юридична сторона питання
У 2021 році бізнесмен з Чернігова уклав з власниками "Галі Балуваної" офіційний договір. Це юридичний документ, який діє безстроково. У ньому зазначено, що Ігор Сухомлин надав дозвіл на використання торговельної марки "Галя Балувана" винятково в межах 30 класу товарів з чітко визначеним асортиментом.
«Я виконав свою частину угоди, і вони на той момент також. Але сьогодні ситуація змінилася – і власники "Галі Балуваної" почали виходити за межі того, що дозволено договором», - додає співрозмовник.
На питання чи сплачували власники "Галі Балуваної" чернігівському бізнесмену гроші за дозвіл на користування брендом - Ігор Сухомлин відповів розмито: «Це були наші внутрішні домовленості».
Спочатку відносини між двома бізнес-групами розвивалися спокійно. Фінансових втрат через плутанину в неймінгу не було.
«Вони працювали в Луцьку, ми – у Києві, Чернігові, Житомирі, і це ніби не перетиналося. Але морально було неприємно, і дещо демотивувало нашу команду: як так, ми офіційно зареєстрували назву ще у 2007 році, а хтось бере й просто користується схожою.
Але коли мережа заморожених напівфабрикатів пішла у стрімкий ріст – ось тоді уже почались реальні проблеми. Люди плутали наші заклади "Балувана Галя" з їхніми магазинами "Галя Балувана". Нам писали клієнти, мовляв, купили вашу заморозку, а якість не та. Я питаю — де купили? А вони називають адресу, яка до нас взагалі не має стосунку. І це трапляється постійно, навіть зараз. Люди не розуміють, хто є хто. А ми ж не просто продаємо вареники — ми будуємо українські демократичні кафе з душею, плануємо розвивати цей бізнес далі. І ця плутанина реально впливає: і на репутацію, і на продажі», - обурювався чернігівський ресторатор.
Потім власники "Галі Балуваної" після публічного розголосу від Ігоря Сухомлина знову звернулися до чернігівця - аби врегулювати ситуацію.
Кілька місяців тому Володимир Матвійчук виходив на зв'язок, ресторатори говорили про можливість врегулювання, щоб бізнеси діяли в одних рамках. Але далі розмов справа не пішла, і на цьому все зупинилося.
«Після того, як він вийшов із бренду, більше ніхто – ні Алла Теліга, ні нові власники – жодного разу не зверталися. Зараз ми готуємо новий судовий позов. Якщо у 2021 році це були лише десятки магазинів, то зараз – ціла мережа, яка продовжує масштабуватись, ігноруючи усі домовленості та правила», - резюмує Ігор Сухомлин.
Ігор Сухомлин про сферу гостинності в Чернігові
Сам ресторатор у коментарі виданню «Час Чернігівський» розповів якою він бачить сферу гостинності рідного міста.
Він зауважив - за ресторанною галуззю Чернігова пильно стежить. Попри згубні наслідки великої війни, цей ринок органічний, не перенасичений конкуренцією, як, наприклад, у Львові, куди ресторатори кинулися після 2022-го року.
«Є розвиток, відкриваються нові заклади, люди ризикують своїми інвестиціями, відкривають, і це приємно, це говорить про те, що ресторанна галузь Чернігова активно розвивається», - заявив експерт.
Нагадаємо, ТОВ "Варенична Балувана Галя" згідно даних YouControl належить на третину Ірині Атрошенко, колишній дружині ексмера Чернігова Владислава Атрошенка.
Авторка: Євгенія Замковська
"Час Чернігівський" писав про таке: