Власник торгової марки «Сіверські меди» з Чернігівщини Віталій Кром об’єднав мед та ягоди в унікальному десерті. Він впровадив інноваційну технологію, завдяки якій фрукти та ягоди просочуються медом, перетворюючись на смачні та корисні ласощі.
Цей процес дозволяє зберегти максимум вітамінів та мікроелементів, якими багаті свіжі плоди, без додавання будь-яких консервантів. Про це пише «Ягідник».
Розпочинав Віталій Кром як пасічник, проте після впровадження технології сушки ягід у меду, збільшив виробництво в 10 разів. В Україні таких виробників лише декілька.
Технологія приготування медових десертів можлива завдяки запатентованій українській технології на обладнанні від кооперативу «Павік».
«Почалося все із семінару пасічників, на який приїхав виробник «сушарок». І привіз свою продукцію на пробу. Ми ще «сушарок» в очі ніколи не бачили. От коли спробували, то я зрозумів, що треба це розвивати. Починали ми з однієї «сушарки». За грантові кошти придбали ще, збільшили виробництво. Зараз у нас уже таких «сушарок» близько п’яти», — розповів Віталій Кром.
Виробник використовує для плодів метод «Медової сушки».
«Ця технологія українська, і більше її ніде нема. Технологія, яка сушить ягоди, фрукти, овочі медом була зроблена пасічниками та запатентована. Прилад без нагрівання висушує наші ягоди, вони стають практично карамелізовані. Висушує їх до вологості меду, десь до 17-20%. А так, як мед у нас гігроскопічний, то він забирає зайву вологу з ягід, фруктів. І при цій технології ягоди збагачуються всіма вітамінами, макроелементами», — розповів Віталій Кром.
Віталій Кром
Мед, який використовує виробник — акація. Інші види меду не підходять через кристалізацію. Мед, у свою чергу, збагачується корисними властивостями фруктів та ягід, набуваючи нових відтінків смаку. Таким чином, споживачі отримують не лише смачний, але й надзвичайно корисний продукт, який є чудовою альтернативою традиційним солодощам.
Серед фаворитів у самого пасічника липовий мед, його він споживає постійно. А, наприклад, замість цукру до чаю та кави додає акацієвий, який вирізняється нейтральністю — не має такого присмаку, як інші меди, і не змінює смаків. Услід за Віталієм багато друзів теж відмовились від споживання цукру й замінили його медом.
«Ба більше, багато людей із хронічними захворюваннями, які здебільшого давали про себе знати восени з настанням холодів, помітили, що постійне споживання меду зміцнило їхній імунітет, і вони забули про свої недуги. Тут головне — вживати мед для профілактики, а не тоді, коли захворів», — наголошує бджоляр виданню "Agro Portal".
"Час Чернігівський" писав про таке: