52-річний Володимир МАЛУХА з Козельця закуповує траву зубрівку.
— У народі її ще називають чаполоч. Ціна в нас — 300-350 гривень за кілограм висушеної та зв’язаної в пучечки. Потрібно багато, — розповідає Малуха. — Як не лінуватися, можна заробити. Хоча це нелегкий труд. У нас на Задесенні рвуть траву без коріння. Бо корінь може бути і метр, і півтора. Везуть додому. Там колодка, куди забиті цвяхи гострим догори (конструкція схожа на гребінець). І тріпають (розчісують) зубрівку. Вичісують жовтуваті листочки, які росли при самій землі. А потім сушать на горищах цілим усе, що лишилося зелене.
— Беруть для фармацевтичних компаній чи на горілку-зубрівку?
— Не досліджував. Припускаю, що на горілку.
Джерело: "Вісник Ч", авторка Валентина ОСТЕРСЬКА
"Час Чернігівський" писав про таке:
- Городня варта: як на Чернігівщині люди захищають врожай від шкідників
- На Чернігівщині чоловік вирощує самосад: розповів як це робить
- На Чернігівщині чоловік відмовився від полуниць і розводить екзотичні дерева
Ще більше цікавої інформації читайте та дивіться на цифрових майданчиках "Вісника Ч":