Голова Української асоціації виробників картоплі Оксана Руженкова прогнозує розвиток вирощування картоплі на цей та наступний сезон. Виявляється, тут є чималеньке вікно можливостей для українських і чернігівських фермерів зокрема - у царині експорту другого хлібу до країн ЄС.
Що змінилося у промисловому вирощуванні картоплі цьогоріч? Виявляється, нарешті надолужують згаяне саме маленькі господарства. Тепер картоплю масово вирощують не тільки самі селяни.
«Традиційна диспозиція 95% картоплі в домогосподарствах і 5% у промислових господарствах нарешті змінилася. Спрацював фактор самозабезпечення як виклик на загрозу продовольчій безпеці. Традиційні промислові підприємства скоротили виробничі площі майже на 30% через:
- низькі ціни на продукт у сезоні 2021/22,
- заміновані поля,
- розуміння дорожнечі МТР (пестициди, добрива, солярка) і позначення їх на собівартості продукту,
- ризики з реалізацією картоплі на переробку (традиційний покупець - чіпсові заводи показав неготовність викуповувати вирощену сировину за умов військової загрози),
- сумнівність адекватних і своєчасних розрахунків при збуті через супермаркети (викликано евакуацією жінок, які традиційно готують вдома картоплю і падінням попиту),
- відсутність експорту.
Водночас у сектор промислового картоплярства зайшло чимало новачків. Ті, хто вирощував картоплю на 1-3 гектарах, садили її на 10-ти, ті, хто працював на 12 гектарах, доросли до 48-50 гектарів. І їхніх виробничих ділянок більше, ніж скорочених на 30% промислових площ», - пише пані Оксана у соцмережах. Її пост виявився вірусним і його зацитувало чимало всеукраїнських медіа.
Окрім того, Руженкова зауважує: збільшилося картоплярство і в нетрадиційних для нього регіонах - на Хмельниччині, Вінниччині, Полтавщині і т.д.
Чимало господарств усвідомили: за умов відрізаності від інших (картоплярських) областей потрібно самостійно подбати про себе, ЗСУ і переселенців.
Говорити про якість врожаю поки складно, бо картопля недоотримала і пестицидів, і добрив. Спочатку була затяжна холодна весна, потім посуха, наприкінці задощило - картина по регіонам не рівна. Втрати при зберіганні будуть і в промислових виробників, і в новачків, і в домогосподарствах.
Але в цілому ситуація з картоплею в Україні чудова (!) - голоду не буде. Промисловим виробникам варто активніше лобіювати вихід в ЄС, поки до України лояльно ставляться, зауважує експертка.
«Особливо лояльними європейці можуть бути в сезоні-2022/23, бо вперше за багато десятиріч Європа імпортуватиме картоплю через посуху і неврожай. Вродило тільки в Нідерландах і трішки в Німеччині - це все. Врешті-решт, потрібно прорубувати це вікно, бо потім буде складно. Наразі експорт можливий і необхідний у балканські країни. Торік Держспоживслужба з`ясувала переліки карантинних організмів, на які потрібно перевіряти картоплю при експорті сюди. За моєю інформацією, в державі є кілька виробників, що подавали заявки на встановлення вільних ділянок для експорту саме на Балкани. Потрібно рішуче дотискати ситуацію та умовляти ДПССУ доперевірити картоплю з вільних ділянок на необхідні карантинні організми (хоча б в картоплесховищах - це реально і подібної заборони в ЄС і сусідніх країнах немає - як би чиновники не намагалися вислизнути)», - говорить Руженкова.
Оксана Руженкова
Новачки промислового картопляного сектору сьогодні також потребують підтримки держави у вигляді грантів на придбання сортувального обладнання (бажано вітчизняного виробництва, - «Вималспецбуд»).
Читати також: На Чернігівщині почали виробляти обладнання для промислового сортування картоплі
Також фахівчиня не радить на наступний рік домогосподарствам і новачкам скорочувати виробництво. Якою б низькою не була ціна на картоплю взимку 2022/23.
«Ми не знаємо скільки триватиме війна. Можна мріяти про оперативне її завершення, але здоровий глузд має бути вищим! Цього року ми перезимуємо без продовольчої кризи. У разі затяжної війни при скорочені насаджень картоплі зима 2023/2024 може бути катастрофою. Цього не можна допустити ні в якому разі!», - говорить експертка Світового банку.
Україна в сезоні-2023 також має розширити площі під морквою, цибулею, буряками і капустою. Зокрема, і у нетрадиційних для цих культур регіонах.
Свій пост у соцмережах Оксана Руженкова проілюструвала світлиною красивої картоплі від Миколи Пономаренка, засновника СТОВ "Десна", Чернігівський р-н, Чернігівська обл.
Картопля від чернігівського фермера Миколи Пономаренка
Що цікаво, Чернігівщина, як картопляний край, теж не здає позиції. Сайт Agroportal із посиланням на Департамент агропромислового розвитку Чернігівської ОВА, інформує: цього сезону в регіоні було посаджено 68,7 тис га картоплі, що на 4,4% менше ніж минулого року.
Середня урожайність картоплі в області становить 35-50 ц/га, хоча тогоріч була 20-25 ц/га.
"Час Чернігівський" писав про одне із перших господарств, яке вивело у поле трактори після відступу росіян: Посівна: в поле виїхала техніка найбільшого в області агропідприємства.