Колись у Валентини Верьовкіної у Чернігові була власна і дуже улюблена справа - під власною маркою ShaLiz вона пекла пряники, зефір, виготовляла печиво та паски. Це вона вигадала ноу-хау - пряник на паличці. Продукція користувалася великим попитом. Майстриню солодкого хвалили. Навіть її рубрика рецептів у газеті «Факти» мала неабияку популярність. Але все змінила велика війна. Аби врятуватися від неї жінка забрала рідних і переїхала за кордон. Осісти вдалося у Великій Британії.
Однак невгамовна чернігівка і там не сиділа склавши руки. У 2023-му в одному з найдорожчих і найбільших міст планети Лондоні вона відкрила власну кондитерську.
«Вже майже два роки в мене на сторінці не було солодких пропозицій… Наприкінці 2023 завдяки підтримці близьких та друзів я прийняла рішення яке змінює моє життя. Хто потрапив на мою сторінку випадково, давайте знайомитись!
Мене звати Валентина, і я є співвласницею компанії LTD Payava. Маю за плечима понад 8 років досвіду роботи у кондитерській сфері. В Україні я мала кондитерський цех та ТМ ShaLiz», - пише майстриня на власній сторінці у соцмережах.
В Лондоні у Payava пропонують широкий асортимент кондитерських виробів. Крім того, співпрацюють з кав'ярнями, які не мають власного виробництва.
«Наше кредо - приносити людям солодку, безпечну радість! Ми дотримуємось найвищих стандартів якості, які для нас надзвичайно важливі. Використовуємо тільки натуральні інгредієнти, які дозволяємо споживати своїм дітям», - зауважила пані Валентина.
Звісно, печуть і пасочки.
Паска від лондонської чернігівки традиційна: на органічному вершковому маслі, з додаванням вершків, апельсинових цукатів, родзинок, в'яленої журавлини та в'яленої смородини, настояних у кубинському ромі.
В декорі - королівська глазур чи молочний бельгійський шоколад, декороване цукровим печивом (кролик та яйця) 550-600 грамм. Щоправда, таке задоволення - не з дешевих. У целофані - £40 (1977 грн), або у прозорій коробочці - £50 (2472 грн).
Паска з ягодами - до 2224 грн. З їстівною трояндою та цукровими перлами - 2966 грн якщо перерахувати з фунтів на гривні.
Доставка у ціну не входить.
Про бізнес пані Валентина розповідає поки що коротко.
«Сказати, що важко… це нічого не сказати. Але в мене дуже міцна підтримка друзів. І бізнес веду не одна, а з партнерами. Хотіла великий кондитерський цех в Чернігові, а вийшов в Лондоні. Якось зніму відео як ми все організовуємо», - пообіцяла майстриня.
Також випікають торти-медовики, які тут поки що у диковинку. Чому саме медовий тортик?
«Я з дитинства дуже люблю медівник. Це був «коронний» торт моєї матусі на всі свята! Тонесенькі коржі, смачний крем. В дитинстві мені подобався банановий крем, зараз мій фаворит з лаймом.
В Англії ми вже два роки і за цей час я ніде не зустрічала смачний медівник, але скажу по правді не так уж часто я і буваю в кафе. І як то кажуть, не можеш знайти - зроби сам!».
Сказано - зроблено.
У кондитерській пані Валентина пропонує для замовлення два види медівника з чотирма смаками.
Шпинатний і класичний медівники з вершково- сметанним кремом, в прошарках: лаймовий курд, вишневе конфі, чорнослив/грецький горіх, ягідне конфі.
Мінімальна вага медівника 1.3-1,5 кг. £40/кг (1977 грн/кг).
«Будем підкорювати Лондон медівниками», - рішуче налаштована Валентина Верьовкіна.
Щоправда, кидати зовсім рідну країну вона не планує. У коментарях вона зізнається - у планах також відкрити філію і в Україні.
Ірина Павленко:
- Далеко трішки) давай філію ще в Україні!
Валентина Верьовкіна:
- Ирина Павленко Трошки є…) Ти перша будеш знати про філію в Україні!
"Час Чернігівський" писав про таке:
- Дружина військового відкрила "Сімейну пекарню" у Чернігові. На каву заходив заступник губернатора
- «Десерти такі смачні, що їх хочуть спробувати навіть коти». Як кондитерка з Прилук наважилася втілити дитяче захоплення у розпал війни
- Як дівчинка з Мени стала найвідомішим інста-кондитером Чернігова