Жінка з прикордонної громади готує моті зі смаком шампанського та аперолю

15 ЛЮТОГО 2025, 20:19

2595

Чепурний Арсен

Світлана Циганок з десертом моті. Фото Юлії СЕМЕНЕЦЬ

Світлана Циганок з десертом моті. Фото Юлії СЕМЕНЕЦЬ

32-річна Світлана ЦИГАНОК зі Сновська єдина на всю округу готує моті (мочі, моці). Це японський десерт, який треба не випікати, а морозити. Схожий на різноколірні кульки.

Зараз збирає замовлення  до Дня закоханих. Ці будуть сердечками. На приготування витрачає три доби. Один моті коштує 35-40 гривень. Залежно від продуктів. Прораховує ціну і дегустує чоловік Сергій. А сину Олександру моті не до душі.

— Чужим подобається, а своєму не вгодила, — сміється Світлана. — Хотіла готували те, чого ще нема у Сновську, — пояснює, чому саме вирішила готувати моті. — Торти, пряники, суші — є. Їстівні букети з пивом, ковбасками, зефірні — не для мене.

Подивилася відео в інтернеті. Залипла. Вирішила спробувати. Чоловік підтримав. Оце все заготовки з різними начинками, — відкриває морозильну камеру, де стоять лотки. Усі підписані, з датою і назвою. — А це вже заготовки до Дня закоханих.

— Скільки можна зберігати десерт у морозилці?

— До чотирьох місяців. Передаю поштою сестрі в Чернігів. Закидає в морозилку. Тоді тягає, коли хочеться смачного. Ситні, наїстися можна двома штучками.

Теоретичні курси в інтернеті пройшла швидко.  А от на практиці були сльози. Не все виходило з першого разу. Кожного дня готувала з різними начинками. З чоловіком сідали, дегустували. Смачно чи ні. Тоді пішла до батьків, родичів, — посміхається Світлана. — За освітою з сестрою — кондитерки. Спробували цей десерт два роки тому. Продавали на заправці. Зовсім не сподобався. А потім навпаки.

Та доки привчиш своїх, що це таке і з чим його їдять!

Батьки казали: «Схоже на морозиво». Начинка загортається або в крем-сир, або в сир маскарпоне

(кисломолочний вершковий сир). Додаю жирні вершки. Купую все відрами. З кілограма крем-сиру виходить 10 порцій (60 моті).

Для Сновська це щось нове. Просять з різними смаками. Віддала і сиджу, чекаю, коли покупець напише. Смачно чи ні.І чоловіка прошу: «Кажи чесно».

Начинки різноманітні: з полуницею, ківі.  Понад 15 можу приготувати. Зараз у морозилці до 10. Експериментую, не зупиняюсь. Замовляю пастеризовані пюре. Можна і самому робити. Чоловік казав: «Чого не влітку почала їх робили? Наморозила б своїх ягід». Є з грушею і сиром дорблю (той, що з пліснявою). А ще з алкоголем! Зі смаком  шампанського, просекко (ігристе вино). Лікерами: апероль, пінаколада, бейліс.

— Градуси в десерті теж є, по «шарам» дає?

— Ні. Їсти можна і дітям. Алкоголю додаю мало, грамів 30 на порцію, а це шість штучок.

— Зі шкварками, картоплею можна?

— Це ж десерт. Повинен бути солоденьким. Але якщо з печивом савоярді, використовую для десерту тірамісу, цукру зовсім не додаю. На день народження свекрусі готувала. Усім по тістечку роздала. А син каже, що треба готувати піцу, цукерки.

На приготування йде три доби. Багато часу займає заморожування. Одну добу морожу начинку. Другу — начинку, обгорнуту сиром. Це все загортаю в тісто — і знову в морозилку.

Світлана з ящика дістає кухонні ваги, лоток з рисовим борошном, кукурудзяним крохмалем.

— Для інгредієнтів відвела окрему шухляду. І зайняла всю морозилку. Домашні продукти переїхали в інший холодильник. Сюди ніхто не залазить, нічого не чіпає. Це все моє, — розповідає Світлана. — Грамівку вивчила, — ставить пустий лоток на ваги, насипає борошно. — Трішки солі. Цукру, щоб тісто було солоденьке. Кілька крапель харчового барвника. Води. Замішую, — бере в руки дерев’яну лопатку. І ставить… у мікрохвильовку. Тісто заварюється. Схоже на слайм (м’яка дитяча іграшка, яка всюди липне). — Зараз воно тепле, — одягає прозорі рукавички, дістає тісто. — 37 градусів, — міряє термометром, — і липке. Розкачую і загортаю, доки така температура. Коли застигне — не вийде. Щоб не так липло, притрушую крохмалем. Розкачую пластиковою качалкою.

На вагах зважує 30 грамів тіста.

— Сьогодні в нас буде начинка з печивом «Орео», — дістає заготовки з морозилки. Розкачує тісто, загортає начинку. — Ліпити не як вареники, —  інструктує. — Наче накриваємо і стягуємо. Купила контейнерів, коробочок для пакування. Щоб гарніше.

Метою було навчитися для себе. Заробляти швидко і багато за мету не ставила. Заготовки роблю після 22.00. Коли всі лягають спати. Можна дістати з морозилки і їсти як морозиво. Але краще, щоб підтануло. Тоді смаки більш виражені.

Один моті, залежно від начинки, вагою 50-60 грамів. Сердечка бенто (мініторт) — 130 грамів. Рисового борошна в Сновську не знайти. Замовляю в інтернеті. Моті надихнув. Зараз вчуся робити макаруни (різноколірні тістечка). Їх у Сновську ще теж ніхто не продає.

Джерело: Юлія СЕМЕНЕЦЬ, Ольга САМСОНЕНКО, Марина ЗАБІЯН

Джерело: "Вісник Ч", авторка Олена ГОБАНОВА

"Час Чернігівський" писав про таке: 

Ще більше цікавої інформації читайте та дивіться на цифрових майданчиках "Вісника Ч":

Схожі новини