ЗМІ писали про гастрономічну експедицію кулінара, ресторатора і блогера Євгена Клопотенка на Чернігівщину, під час якої він збирав рецепти автентичних страв нашого регіону. Просили читачів ділитися рецептами унікальних страв із ваших країв. Першою відгукнулась чернігівка Алла Супрун.
«Хочу поділитися рецептом страви «Квасок» із малої батьківщини моєї мами — села Нові Млини колишнього Борзнянського району. Це перша страва, як там обов’язково готували (як борщ в інших селах) на поминки. Але ми з мамою робимо квасок час від часу і просто так. Буду рада, якщо цей рецепт комусь сподобається», - написала жінка.
ІНГРЕДІЄНТИ: м’ясо, картопля, цибуля, томат, сушені груші.
Варимо м’ясо (бажано свинячі реберця), порубане невеликими шматками. Додаємо нарізану кубиками картоплю. Беремо багато цибулі. Половину дрібно кришимо і додаємо у квасок сирою, нехай вариться, а половину підсмажуємо на пательні з томатом і також додаємо в страву.
Беремо сушені груші, обдаємо їх кип’ятком (можна залити холодною водою, довести до кипіння і зняти з плити). Додаємо груші у квасок. Хай усе разом вариться до готовності.
У піст замість м’яса клали рибні консерви і додавали квасолю. Тежсмачно.
Щоб познайомитися і подякувати, ми зателефонували їй.
— Мені 57 років, мамі — Людмилі Павлівні — 78, — говорить Алла Іванів-на. — Мешкаємо ми у Чернігові, а в Нові Млини я ще в дитинстві їздила на канікули до бабусі й дідуся (їхня хата залишилась, то ми й зараз час від часу навідуємося в село). Там і дізналась про квасок, більше ніде про нього не чула. Тато — Іван Євгенійович — із Менщини, у тих краях цієї страви не готують.
Ми їздимо на татову малу батьківщину — Подин хутір (називаємо його Подовка) на вихідні, обробляти город. І там я сушу в печі груші для кваску. Мама його варить і мене навчила.
Джерело: ГАРТ, авторка Аліна КОВАЛЬОВА. Фото автора