Як приготувати імеретинський шафран з чернігівських чорнобривців

Вер 23, 19:28

512

Чернігівка Євдокія Тютюнник у соцмережах поділилася незвичайним лайфхаком - виявляється, коштовну золотаву та ароматну приправу шафран можна виготовити вдома, та ще й з чернігівських чорнобривців.

За класичним рецептом шафран - це висушені маточки квіток шафрану посівного (Crocus sativus), що використовуються як пряність і харчовий барвник жовтогарячого кольору. Ціна - захмарна: навіть в інтернеті по 300 гривень за 1 грам.

У Грузії знайшли альтернативу - з місцевих сортів квітів у регіоні Імеретія виготовляють власний різновид спеції. Ціна теж доволі висока - по 360 грн за 10 грамів, якщо брати саме імпортну грузинську спецію.

Але можна заощадити на цьому, радить пані Євдокія.

«Це найдавніша і найдорожча спеція у світі: один її грам дорожчий за грам золота. Тому багато господинь знайшли простіший відповідник. У Грузії, приміром, яскравий жовтогарячий "зафарано" виготовляють із всюдисущих чорнобривців навіть на промисловій основі. Також він входить до складу відомої та улюбленої багатьма суміші пряних трав "Хмелі сунелі". Втім, зважаючи на доступність і легкість процесу, господині і самі залюбки роблять запаси імеретинського шафрану», - пише пані Євдокія.

Жінка вирішила зробити експеримент. Зібрала власні домашні чорнобривці з квітників, а й з саду та городу. Сушити вирішила двома способами - на решітках сушарки для овочів, та нанизаними на нитку. Висохлі пелюстки мають ламатися при натисканні пальцями. Далі все просто: від сухих квіток гострим ножем або ножицями відрізаються коробочки з насінням.Їх можна використати власне як насіння для посіву квітів наступної весни. А от сухі пелюстки та серединки просто закидаються у кавомолку і перемелюються на красивий помаранчевий порошок. З великої миски квіток вийшло 4 столові ложки імеретинського шафрану. Його використовують по маленькій дрібці, тож цієї кількості вистачить до нового сезону.

«Сподіваюсь, мій експеримент стане комусь у нагоді. Адже сезон чорнобривців продовжується», - зауважила авторка.

У мережі пост знайшов чимало схвальних відгуків.

Надія Балинська:

- Дуняшо, дуже цінна порада. Дякую і обов'язково спробую.

Тетяна Миргородська:

- Цікаво! Треба спробувати. Я додавала сухі квіти до чаю.

Раїса Стоян:

- Навіть не знала, що наші запашні чорнобривці ще й як спецію можна використовувати.

Ольга Фоменко:

- Дуся, дуже цікаво, я цього не знала, дякую! У мене у дворі і коло двору багато чорнобривців і майорів, кожного року сію, прості квіти, але дуже подобаються, пахнуть і довго цвітуть.

Ніна Калібровець:

- Ми з чорнобривцями вже багато років робимо смачнющу аджику. Вона не вариться. Там, у відповідних  пропорціях, лише мелений на м'ясорубку свіжий гіркий червоний перець, часник, волоські горіхи, чорнобривці, хмелі-сунелі, коріандр, сіль. Зберігається  в холодильнику. Перед використанням розводимо аджику домашнім кетчупом… Хто любить гостреньке, буде в самий раз і без кетчупу, чи томатного соусу.

"Час Чернігівський" писав про поради для обігріву помешкань: Що можуть зробити чернігівці просто зараз, аби в їх оселях стало тепліше?

Схожі новини

Вiдео

Родинам чернігівців, що втратили житло, держава придбала 21 квартиру

Вер 30, 18:14

Вiдео

Воєнний час із Михайлом Жироховим: Чи готується новий наступ на Чернігівщину, ЗСУ оточують Лиман, де російські резерви?

Вер 30, 12:43

"Нагрів" бюджет на 2,5 мільйони: поліція викрила чиновника Чернігівської міської ради

Вер 30, 10:49

У Сновську за грантові 1,9 млн грн обладнали медкабінети та маніпуляційні

Вер 30, 10:10

Спецтема

Дуже дорогі та незручні: чому чернігівці жаліються на зупинки транспорту і хто на них заробляє

Вер 30, 10:08

Російська армія обстріляла дві громади на прикордонні Чернігівської області: ситуація станом на ранок 30 вересня

Вер 30, 08:28

Майже половина чернігівських айтішників, які виїхали через війну, планують повернутися до міста

Вер 30, 06:21

ТОП-переглядів