Алла ДАНИЛЕЙКО, вчителька історії срібнянського ліцею, спекла хліб з кропиви та висівок.
— Моя бабуся, Варвара Кузьменко, народилася 27 листопада 1913 року. Була найстаршою в багатодітній сім’ї. Опікувалася меншими братами. Пережила три голодомори: у 1921-1923, у 1932-1933 і 1946-1947 роках. Вона і розповіла мені рецепт хліба: перетерта суха кропива і висівки, — каже Алла Павлівна. — Висівки — це таке верхнє лушпиння з зерен пшениці, жита чи з будь-якого зерна. Найбільше в тому хлібі часів голодомору було кропиви. Потерушка з водою. Змазували сковорідку розтопленим воском. А як не було, обходилися і так.
Кропиви нарвала — вона і зараз росте. Насушила. Це нескладно — можна в мікрохвильовці висушити або десь біля батареї. Руками перетерла. Висівки купила в магазині. Перемішала з водою. Таке тісто погано тримається купи, його місити не вийде. Додавала більше висівок. Спекла в духовці. Хліб вийшов темний, схожий на житній.
Принесла в школу. Я класна керівниця, ми з восьмикласницями готували проєкт для обласного конкурсу. Яке місце зайняли, ще не знаю.
Хліб не куштували, він же потрібен для конкурсу. Якби хто зробив і дав, спробувала б. Зрештою, кропива — то лікарська рослина.
День пам’яті жертв голодомору в Україні — це щорічний день пам’яті, що припадає на четверту суботу листопада. Проводиться всеукраїнська акція «Запали свічку».
Джерело: "Вісник Ч", авторка Ольга МАКУХА
"Час Чернігівський" писав про таке:
- Жертв штучних голодів ХХ століття згадували у Чернігові
- Була свідком Голодомору і двох воєн: жительці Чернігівщини виповнилося 105 років
- Хліб подорожчає? Яка ціна на пшеницю і соняшник на Чернігівщині
Ще більше цікавої інформації читайте та дивіться на цифрових майданчиках "Вісника Ч":







