Блогерка з Києва з чернігівським корінням, яка живе у Британії, Тоня Малей більше відома як Горгона Бобровицька, поділилися у соцмережах власним гастроспогадом - про бобровицькі порічки та конфітюр з них.
Допис одразу зібрав із сотню коментарів та реакцій.
«Трапилось мені щойно відео про порічки, про те, що вони стають все популярнішими. А в коментах люди питають: «Та нашо вони треба?». От кумедні! Порічково-лимонний пиріг, порічковий соус до мʼяса, та взагалі навіть просто порічковий компот це так смачно завдяки її особливій кислинці!
У нас в Бобровиці росла ціла алея ягідних кущів і порічки там займали важливе місце. На новорічні і Великодні свята мама традиційно робить два десерти: чорнослив з горіхами у вершковому кремі під натертим чорним шоколадом і багатошарове желе у високих келихах (я трішки перейняла цю традицію, тільки роблю не так епічно, бо в маминому желе до 13 шарів буває)», - зауважила авторка.
Вона додає: найсмачніший шар святкового желе - саме з порічкового компоту, який мама Антоніни спеціально закриває улітку. А якщо поруч йде такий же насичений шар вишневого желе через тоненький і нейтральний молочний прошарок (він допомагає освіжити рецептори), то це просто божественно! - переконує Горгона Бобровицька.
«Мені мамине желе завжди нагадує соковиті барви вітражів київського фунікулера. А мама в грудні кілька днів складає список що за чим заливати, бо це ж мистецтво, так як минулого року не можна, треба новий «букет» підбирати)», - написала авторка.
На пост відреагували чимало користувачів. Зокрема, відома кінорежисерка Ірина Цілик, яка теж має будинок на Чернігівщині, поділилася досвідом консервації чернігівських порічок.
- Я минулого року робила желе з наших мринських порічок, богічеське вийшло )
Дописувачка Інна Селезньова:
- О, богічна ягода. Робила джем -цукор, сік порічки і пектин. Смак і аромат ні з чим не зрівняти. І маю улюблені парфуми Герлен з цим запахом
Ольга Твердохліб:
- Ми робили желе, просто мішаючи сік з цукром. І добу треба тримати при кімнатній температурі, потім - в холодильнику. Півлітрова банка цукру, і сік порічок, скільки візьме, ретельно перемішати, дати постояти, щоб розчинилось, потім зверху присипати цукром - і в холодильник. Дуже смачно перемастити цим шари бісквіту :)
Наталія Тимошик, живе у Туреччині:
- в нас порічки коштують більше як м'ясо. Кілограм порічок 3000 лір, кіло мняска 1000. Буду в Україні, то наїмся і варення наварю.
Всеволод Поліщук, ресторанний концептолог:
- У мене є доста переписів з порічки, але біда, що треба відра три, аби я зміг щось з неї приготувати
Бо два відра порічки я з'їдаю просто так, поки пишу Клопотенку коментар про те, що львівський сирник кращий без додавання картоплі 🤷
Лара Грін:
- А вареники з порiчкою.. це пiсля вишнi для мене номер 2 по смакотi. Теж посадила. А ще дослiдним шляхом виявила, що вареники з журавлиною, до речi - на смак щось мiж вишнею i порiчкою
Оксана Красюк, родом з Сумщини:
- Клас! Нагадали мені смак дитинства.у бабусі росло багато якраз червоних порічок. Частіше за все вона готувала вареники з порічками на пару, ммм... смакота. Желе з порічок, то дуже смачно.
Зараз ( коли я вже виросла ) люблю порічки в соусах до м'яса чи з копченим підсмаженим сиром. А ще до капусти при тушковані додавати))
А ще біла і жовта порічка у мами))
А бабусине село вже розбите на прикордонні, залишилися тільки спогади 😥
Наталя Мовчан:
- боже, то ви ті люди, що заливають 13 шарів желє, щоб вас руки не боліли. Я такі крайній раз їла десь в 90х на вісілях.
Авторка: Євгенія Замковська
"Час Чернігівський" писав про таке: