Поки кукурудзу не сіяли, і грошей не було

10 ВЕРЕСНЯ 2024, 18:41

2152

Михуля Юрій

Віталій Сеник, підприємець з Носівки, біля свого поля кукурудзи

Віталій Сеник, підприємець з Носівки, біля свого поля кукурудзи

Віталій Сеник, підприємець з Носівки, кукурудзу вирощує років 10. До того сіяв жито, пшеницю, овес, сою.

— Поки кукурудзу не сіяли, у нас, казав один, і грошей не було, — усміхається Віталій СЕНИК. —  І це правда. Обробляємо, сіємо, збираємо — а змолотить нічим. Посушить нічим. А тоді пішла кукурудза — купили сушку. Комбайн подарував Янукович, — жартує. — За часів Януковича купив по оголошенню «Палєссє» білоруське. 1000 гектарів не потягне, — оцінює. — А мені о-так вистачає. Ми нікуди не їздимо. Перший рік, як купили, у «Маяку» збирали. Це сусіднє підприємство. А потім я кажу: годі. Пшеницю змолотили, перестроїли на соняшник. Соняшник будемо через два тижні збирать. Зібрали — для  кукурудзи жатку наділи. Він усе молотить.

Віталій Сеник працює разом з сином. Віталій Миколайович — ФОП, фізична особа-підприємець. Син — фермер.   

— На фермерському господарстві 117 гектарів, — каже Віталій Сеник, — а на мені 250. Самі робимо практично все.  Добре, що сушка у нас своя, — ще раз каже. — Техніка своя.

Лишається кукурудза царицею полів, — продовжує. — І виростити її не проблема. Крути не крути, 10 тонн з гектара вона у нас дає. Кожен рік. Зрозуміло, що насіння купляємо. Дороге. Ми сіємо або «піонер», або «монсанту», — називає торгові марки. — Добрива не жаліємо.  Аби тільки погода.

— Завдяки спеці менше затрат на сушку?

— У 2023 році ми сушили по найменшому шляху спротиву. Тепла погода. Син  молотить, два трактори ходять туди-сюди. А я на сушці. Режими виставлені на комп’ютері. Все видно на екрані.

База кукурудзи — 14 (базова вологість її 14 відсотків). А ми збирали 16-18. Працювали з кондиціонером. Такого ніколи не було. Звісно, що сушити дешевше.

А в 2022 році ситуація була інша. Сіяли як? Повний ангар кукурудзи лежить, а грошей нема. І весна на носі. Треба купити пальне, міндобрива, гербіциди. Хто як умів, виходили з ситуації. Позичали.

Збирати стали: волога кукурудзи 25 відсотків, до 30. Пальне було, дизпаливо, 50 гривень літр. І кукурудзу по 75 доларів брали. То як ви думаєте? Якщо в кого нема сушки та все найняте, то приходилося й доплачувати. Бо вона пішла у збиток.

— На зиму у полі не лишаєте для сушки морозом?

— То лишають через лихо. Або нема де просушить. А сушити — ціна дуже серйозна. Або інша причина. Як нема свого, то й руки опустиш.

— Ситуація з портами (через війну) відобразилася на збуті?

— Порти... Тільки свисни — закупівельники з’їдуться. За день 10-20 дзвінків, щоб що-небудь тільки продав. Забирають усе. На Одесу везуть.

У мене транспорту свого, щоб повезти, нема. За такої кількості землі, як у мене, фуру куплять? Ну, одвезу 10 машин, 20, 30, а потім що?

Перекупники приїжджають самі. Офіційно збуваємо, за контрактом. Приїхали, зерно на аналіз взяли, все підходить. Відвантажили, забрали. Гроші перегнали, і все. Оце вам така кукурудза.

Микола Сеник (1936 – 2016) став героєм за кукурудзу

Батько Віталія Сеника — Микола Сеник — Герой Соціалістичної праці, кавалер двох орденів Леніна. Колгоспник, механізатор колгоспу імені Фрунзе.   

— Батьку за кукурудзу ордени Леніна дали й Золоту Зірку, — згадує син. — Коли я в школу ходив, він у Москву їздив.

Коли колгоспи розпалися, на зароблені гроші батько забрав трактор. ЮМЗ притягнув — без вікон, без дверей. Паї став обробляти. Свій, материн та тітчин. А я працював у міліції. Діти підростають — у нас дочка й син — треба за щось жить. Написав рапорт та й звільнився.  Працював на тракторі. Починали з того ангару, — показує. — А тоді потихеньку розвернулися. На території колишнього КСП Фрунзе у нас орендований шматок землі. І там господарство все. Дома практично нема нічого.

Та, яку всі люблять

— Кукурудзу всі люблять, — каже Віталій Сеник. — Років 10 тому розраховувалися за паї кукурудзою. Пайовики хотіли, аби тільки зерном. Зараз тонну-дві візьмуть, і все. Беруть гроші. Бо мало хто тримає хазяйство. У нас в окрузі одна корова лишилася. А раніше 170 голів йшла череда. У людей по дві-три було.   

Від кукурудзи нічого не пропало, — розмірковує. — Качкам, бройлерам, яких для себе ростимо, в основному кукурудзу даємо. Так само й на фермі. Там два-три десятки свиней. Чим годуємо? Трохи пшениці, бо пшениця дорога. Торік жито сіяли, лишилося, то жито добавляємо. І кукурудзу.  Перемололи, перебили. І даємо: корм сухий, воду, зелень косим.

Зараз і свиней люди не хочуть тримати. Свиней по 55-60 гривень живою вагою скуповують, от і порахуйте. Простіше купити. Хоча такого, як домашнє, не купиш.

Попкорн, олія, крохмаль, борошно, крупи, спирт та пиво

Кукурудза — це смачно й корисно. Надія Янчук у Березні на Менщині використовує як корок. Бере качанчик вже без зерен. І затикає сулії з вином.

У Ковпиті Чернігівського району між рядами києхов сіють огірки. Вони захищають гурочки-зелені листочки від палючого сонця.

У Підгайному на Носівщині засівають городи. Чоловіка забрали на службу. Жінка одна не подужає путньо обробити. От і сіє, щоб не гуляла земля.

А яка ж ніжна зварена молода кукурузка! Її люблять, здається, всі.

— Не їм, бо зубів нема, — жалкує Микола ЗАВОРОТНІЙ з Ніжина.

І печені добрі. Щоб зерна зверху присмаленими кучерявими баранчиками стали.

Кукурудзяними рильцями (приймочками) лікують нирки. Регулюють цукор та тиск. Рильця — це волосся на качані.

Із зерна давлять олію. Сушать крохмаль. Популярний у кулінарії. А ще з крохмалю роблять саго — дієтичну крупу. І декстрин — рослинний клей.

Мелють борошно, деруть крупи. Роблять попкорн, палички, кільця. Плющать на пластівці.

Консервують. Цукрова кукурузка смачна в салатах.

Варять пиво. Виробляють цукор, глюкозу, патоку, сиропи. Вітаміни.

Гонять спирт.

Використовують як біопаливо. На ньому їздять.

— І на біоетанол, і на крохмаль, і на попкорн треба спеціальні сорти,  — пояснює Віталій СЕНИК, підприємець з Носівки. — В Україні переробляють дрібниці. Попкорн — це ж крапля в морі. І на крупи скільки там піде! У нас кукурудза йде, в основному, на комбікорм. І на продаж за кордон.

Кукурудзу, хоч і не всюди, дають як орендну плату за паї:

— Отримали в цьому році минулорічною, — каже Валентина СОКОЛ з Іржавця на Носівщині. — Агрофірма «Іржавецька». Хоч і мало в селі худоби. Всього 10 корів лишилося.

Так вважає Микола Заворотній, ніжинець

Ніжин, надвечір’я п’ятниці. Микола ЗАВОРОТНІЙ біля хати пасе кіз і курей. Попиває пиво.

Кози з охотою їдять кукурудзяне бадилля. Воно притулене до паркану. На землі лежить свіже сінце.

— Краще їдять кукурузник, ніж сіно, — каже Микола Васильович. — Кіз  можна на стеблах виростити, на самому кукурудзинні. Без сіна.

Недалеко смітник. А зараз забороняють палити. Так зносять люди. Не треба просити, шукати.

І зерно кукурудзи люблять, само собою, — продовжує. — Качани б’єм, сушим, — і на дробарку. І на обмішку. Сирим.

Розказує, що механік за фахом. Працював на ніжинському заводі «Прогрес». Дробарку сам зробив.

Микола Заворотній із Ніжина

Знає, що не тільки кіз подробленою сирою кукурудзою годують. А й поросят, іншу худобу.

— Як мене вчили в технікумі механізації? Розрахунок із 25 кілограмів корму. Горох, пшениця, кукурудза, ячмінь. Баланс по поживних речовинах. Подробити й давати.

Кукурудза пойдьот всім, — підсумовує. — Ромашка, Красуля, — гукає дорослих кіз.

У козенят, каже, імен нема. Не вистачало ще називати. Їм жить лишилося місяць. Підуть скоро під ніж. 5 березня цього року народилися.

— Ме - ке - ке, — відгукуються кози.

Ціна строката: 4-7 тисяч за тонну, 50-55 гривень за відро

— У минулому році продавав на базарі кукурудзу — 50 гривень відро, — згадує Петро СОКОЛ, підприємець із села Іржавець на Носівщині. — Була ціна і 55 гривень.

Дуже строкатою була ціна й для крупних підприємств. Так сказав Сергій ЧУБОВСЬКИЙ, голова аграрного союзу України в Чернігівській області.

— Починали з 4 тисяч за тонну і доходили до 7, — каже.

Цариця полів на 422 тисячах гектарів

На Чернігівщині під кукурудзою 422 тисячі гектарів.

— У виробників усіх  категорій, — наголошує Володимир ВЕТОХА, головний спеціаліст відділу департаменту агропромислового розвитку Чернігівської обласної державної адміністрації. — 422 тисячі гектарів —  це більш ніж 33 відсотки всіх посівних площ області. І вдвічі більше, ніж засіяно соняшником.

У топ-п’ятірку найбільших виробників кукурудзи входять:

  • СТОВ «Дружба-Нова» («Кернел»), зареєстроване в селищі Варва;
  • ТОВ «Батьківщина» (село Калюжинці Прилуцького району);
  • ПП «Агропрогрес» (село Горбачі Ніжинського району);
  • ТОВ «Земля і Воля» (місто Бобровиця);

Цікаво

Кукурудза на другому місці в світі після пшениці. І по площах, і по продажах.

На півночі Чернігівщини  кукурудзу називають києхи, кияхи, кики. Кукурудзиння — кияшник.

Батьківщина хлібної культури або Південна Америка, або Мексика. Сперечаються.

У Мексиці окультурили. Ламали не тільки києхи дикорослі, а й сіяли.

У Європу привіз  Колумб у 1496 році. Шлях на наші поля й городи був довгим.  Іспанія, Португалія, Франція... У ХVІІ столітті Румунія, Молдова. А тоді вже Україна.

При Микиті Хрущові (очільник радянського союзу, керівник компартії у 1953-64 роках) її сіяли всюди.

ТОВ «Наташа-Агро» (село Нова Басань Бобровицького району).

Джерело: "Вісник Ч", Тамара КРАВЧЕНКО. Фото авторки

"Час Чернігівський" писав про таке: 

* * * 

Ще більше цікавої інформації читайте та дивіться на цифрових майданчиках "Вісника Ч":

Схожі новини

На Чернігівщині поліцейський переїхав чоловіка, що лежав на дорозі

11 ГРУДНЯ 2024, 21:05

"Як ти получився": морпіх познайомився з сином після повернення з полону

11 ГРУДНЯ 2024, 17:20

Війна і пенсія: як гарантовано і повноцінно отримати соцвиплати від держави?

11 ГРУДНЯ 2024, 16:43

Після тяжкої хвороби пішов із життя оборонець Чернігова та Словʼянська

11 ГРУДНЯ 2024, 16:23

ДТП на Чернігівщині: зіткнення легковика та вантажівки забрало життя дівчини

11 ГРУДНЯ 2024, 16:11

Фото

Пожежа у приватному будинку на Чернігівщині: в одній із кімнат знайшли тіло чоловіка

11 ГРУДНЯ 2024, 15:42

Вiдео

Чернігівський Вал прикрасили нові годівнички: їх зробив відомий майстер

11 ГРУДНЯ 2024, 15:19

ТОП-переглядів