Почім на Чернігівщині чорниця ручного збору, суниця лугова й лісова та свіжі лисички

15 ЛИПНЯ 2024, 17:15

5637

Почім чорниці та лисички на Чернігівщині

Фото ілюстративне

Непомітно прийшла пора перших лісових дарів. Найбільш захоплені грибники встигли назбирати боровиків-колосовиків. Інші любителі лісу взялися збирати чорниці, суниці й лисички, сезон яких не такий короткочасний, як перших білих грибів. Чимало наших земляків зайве радо виносять на міський ринок — все ж таки якась копійчина до сімейного бюджету.

Валентина Гаркун з Ясенівки дуже любить ліс, хоч і не має його поряд. Тому по ягоди та гриби їздить аж до Моложави. Вона дбайливо ставиться до лісу і його дарів, тому чорниці збирає руками, не використовуючи так званий «комбайн».

— Чорниці у поточному році небагато, але таки є — треба тільки не лінуватися збирати. За день можна назбирати півтора відра. Всім бажаючим вистачить. Але нещодавні дощі ускладнили ситуацію — чимало лісових доріг розмочило так, що не проїхати, а подекуди калюжі перетворилися у невеличкі ставки. Та все одно доїжджаємо! — підсумувала пані Валентина.

Валентина Гаркун відпочиває від збору ягід і продає чорницю на міському ринку

Валентина Гаркун відпочиває від збору ягід і продає чорницю на міському ринку

Варто додати, що ягід на ринку нині чималий вибір. Окрім садових, продається чорниця, яка в залежності від кондицій — розміру, свіжості і ступеня прим’ятості за літр коштує від 70 до 80 гривень.

Значно дорожче вартує суниця, яку поділяють на лугову та лісову. Коштують обидва сорти однаково — 100 гривень за півлітрову банку. Але, кажуть, лугова солодша, а лісова більш запашна.

Разом із ягодами майже постійно пропонують свіжі лисички, також недешево. Літр лисичок нині вартує 80 гривень.

Господині, які купують ягоди, надають перевагу чорниці не тільки тому, що вона дешевша, а ще й тому, що корисна. Вони розповіли, що окрім заготівлі на зиму, зараз у сезон намагаються якомога більше страв приготувати із чорницею. Це вареники, пироги й особливі народні мюслі –коли звичайну вівсянку заправляють чорницею. Виходить поживно, недорого і корисно.

Джерело: "Новини Городнянщини", автор Павло ДУБРОВСЬКИЙ

"Час Чернігівський" писав про таке: 

Схожі новини

Як знайти свій унікальний стиль: поради стилістів

13 ВЕРЕСНЯ 2025, 12:48

Прикордонна громада втратила двох захисників: старшого лейтенанта і старшого матроса

13 ВЕРЕСНЯ 2025, 12:16

Футболки встигли вручити до повітряної тривоги

13 ВЕРЕСНЯ 2025, 11:39

Скільки платять за бузину та яблука на Чернігівщині

13 ВЕРЕСНЯ 2025, 09:38

Під вогнем ворога 17 населених пунктів: ситуація на Чернігівщині за добу

13 ВЕРЕСНЯ 2025, 08:21

Вiдео

Падіння дронів і людський фактор: на Чернігівщині зайнялися торфовища

12 ВЕРЕСНЯ 2025, 19:50

Білорусь зводить базу для тисяч солдатів неподалік чернігівського кордону

12 ВЕРЕСНЯ 2025, 17:22

ТОП-переглядів