В Україні вперше провели конкурс "Мій Пиріг Незалежності", в межах якого журі оцінювали страви, які українці готували в рамках нової кулінарної традиції. Серед переможців - Марія Шевченко з Березни.
Участь у змаганні взяли понад 200 людей, які ділилися своїми Пирогами Незалежності в соцмережах, описали процес його приготування та поділилися історією страви. Про результати конкурсу розповідає видання "Українська правда. Життя".
Переможців конкурсу «Пиріг Незалежності» визначало професійне журі: дослідниця гастрономічної культури Олена Брайченко, реставраторка автентичних кулінарних книг Лариса Латипова та знавчиня галицької кухні Маріанна Душар. Організаторки пояснюють: конкурс започаткували, щоб зібрати кулінарні історії з усіх куточків України, показати різноманіття регіональних смаків і відродити родинні традиції випікання пирогів.
Церемонія нагородження відбулася 9 вересня в Києві під час форуму фахівців, які працюють із тістом — PRO TISTO-2025.
У номінації «Візитівка регіону» перемогу отримала Марія Шевченко з Березни на Чернігівщині. Її пиріг вразив журі не лише смаком, а й історією, яка уособлює кулінарні традиції нашого краю. Організатори конкурсу наголошують: у цій категорії вирішальним було показати унікальність місцевої кухні та родинні рецепти, що передаються з покоління в покоління. І саме пиріг із Чернігівщини став тією стравою, яка найяскравіше презентувала регіон на всеукраїнському рівні.
Марія Шевченко напередодні свята поділилася родинним рецептом страви 1880 року, за яким пироги готувала її бабуся по маминій лінії.
"Час Чернігівський" писав про таке: