Клімат теплішає. Весна настає раніше, літо триває довше. Кавуни і дині в Чернігівській області на городах уже не дивина. Які врожаї на своєму городі двічі збираєте ви? Які теплолюбні овочі-фрукти вирощуєте? Напишіть «Віснику» з поміткою на конверті «Урожай» або в коментарях на сторінці «Вісник Ч» у фейсбуку.
Молода картопля восени...
Два врожаї картоплі за сезон уже не перший рік збирає Володимир ХОМЕНКО з Валентіїва, Крутівська громада.
Хоча другий урожай — непоказний. Так, просто молодої картоплі восени поїсти.
— Після того, як цибулю й часник зібрали, зразу грядку перекопали і садіть картоплю, — дає скорочений інструктаж, як отримати другий урожай, Хоменко. — Це посеред літа. І до осені буде обикновенна картопля.
Цього року посадив пізно. Тому вийшла така, невелика. Уже викопав.
Говоримо на початку листопада.
— Та вже майже і з’їв.
— А що за новина? — знизує плечима Михайло БУТЕНКО, односелець. — Раніше гурки сіяли після цибулі. На грядках посіяти — восени будуть.
— Сіяв минулого року, — киває Володимир Миколайович. — Виросли, їв. Збирав аж до морозів. Але трохи твердіші.
— Не те, що твердіші. Смак ніякий. Гурок гурком, але вже такого аромату, як улітку з грядки, немає, — перебиває Михайло.
Тим часом заходимо до господарського двору.
— Ось вона, картопля нового врожаю. Більшеньку вибрав та зварив. Ото така залишилася, — показує невеликі бульби на дні кошика.
Другий урожай картоплі виростив на трьох грядках.
— Улітку після цибулі саджаю картоплю прямо з погреба. Залишки торішньої. Там на це время бульба вже проросте. Може бадилля отаке бути, — Миколайович розводить долоні, візуалізуючи довжину картопляного бадилля.
— А сорт який краще брати?
— У мене мішана. Усяка. Звичайна, не той сорт, що «молода» і рано дозріває. Років 15 уже так роблю. Цього року копав у кінці жовтня. Така сама на смак, як молода влітку. І шкребеться так само.
Люблю молоду картоплю з огірком, — проковтнув слину Хоменко.
— А коли другий урожай картоплі викопав, на грядці знову часник повтикав.
Підживлює господар картоплю деревним попелом. І трохи додає міндобрив.
— Та я все так удобрюю.
Сусіди досвід з картоплею переймають.
— Та в нас у селі всі так роблять, — шарує грядку граблями Володимир. Загрібає щойно посаджений на зиму часник. Хазяйським оком подивився на грядки. — Куди б оце ще цибульку тикнути? Рядочок-другий.
Цю грядку зарівняю. І все. Це остання городня робота цього року. Більше до весни сюди виходити ні за чим.
А звичайну картоплю саджу весною, як усі. Отам, на великому городі, — забирає інструмент і крокує до хати Володимир. Сусід уже подався десь у своїх клопотах.
— Було, практикував я моркву на зиму сіяти і буряк столовий. Не вийшло.
— Померзли?
— Та ніби й не померзли. А не дуже добре вийшло. Проростає. Дозріває швидше. Але дуже дрібне виходить. Звичайний буряк у вересні-жовтні копаємо. А то влітку, де більший, порвав. То на салат, то на борщ. А весь дріб’язок, що залишився, у серпні зібрав.
... а морква — у березні
На городі Анатолія Хомазюка з Городні ще зеленіє петрушка. І морква.
— Цього року посіяв моркву як звичайно. Не зійшла, — іде до зеленої грядки Анатолій Дмитрович. — Отут посіяв пізніше, у червні. Виросла, але не дуже буйна, — підкопує вилами кілька морквин Дмитрович. — Середньої величини. Схожа на молоду.
Господар копнув ще. Вивалилась більша.
— Спеціально всю не викопував. Назбираю листя, накрию. І нехай там отак зимує. А навесні викопаю — буде свіжа морква. Не суха, як у погребі.
— Не померзне, гадаєте?
— Не должна. А померзне — викину. У мене стільки тієї моркви!
Отак, як часник і цибулю, на зиму утеплюю. Учора грядку притрусив соломою. А зверху нагріб горіхового листя. І ще квіти росли під огорожею — зрізав, на грядку кинув.
Деякі роки не накривав ні чим. І морози були, а не мерзли ні часник, ні цибуля.
Джерело: "Вісник Ч", авторка Олена ГОБАНОВА. Фото авторки
"Час Чернігівський" писав про таке:
- Картоплю на продаж люди вирощують на хімії, для себе - на натуральних добривах
- 23-річний юнак з Чернігівщини тримає овець: першу подарували на день народження
- Хто перший продав, той і виграв: в яку ціну приймають картоплю на Чернігівщині
Ще більше цікавої інформації читайте та дивіться на цифрових майданчиках "Вісника Ч":







