Квасовка: на Чернігівщині розповіли про рецепт старовинної страви з Полісся

07 ЛИСТОПАДА 2023, 10:45

8151

Валентина Дрозд із села Мньов

Валентина Дрозд із села Мньов (це Михайло-Коцюбинька громада) розповіла про традиційну страву, яку здавна готували та смакували у селах на півночі Чернігівщини.

Квасовка – це рідка пшоняна кисло-солодка страва із сухофруктами.

«Квасовка – це буденна страва. На свята її не готували, тільки вдома. Раніше не було такої їжі, що пішов у магазин і накупляв. Тоді що – борщ, квасовка», - каже пані Валентина, - «У людей щось стається – звертаються і просять допомогти – весілля чи хрестини. Зараз більше поминки».

Квасовка робиться на воді, сіль, цукор, тоді вже і сухофрукти. Спершу в горшик засипають пшоно у розрахунку 1 чарка на 4 людини. Далі заливають водою – і в піч. Потім промиваємо сушку, яку перед цим замочують. Коли квасовка закипіла – додаємо сушку і знову в піч.

Горщик із квасовкою - щойно з печі

Квасовка: на Чернігівщині розповіли про рецепт старовинної страви з Полісся

"Час Чернігівський" писав про таке: Чернігівська страва - у переліку рекомендованих світовим Атласом смаків

Схожі новини

Обстріл Чернігова та пожежа у прикордонні: ситуація на Чернігівщині за добу

15 ЖОВТНЯ 2025, 08:29

У Чернігові вночі два вибухи: відомо про пожежу

15 ЖОВТНЯ 2025, 08:07

Відключення електрики по Чернігівщині на 15 жовтня: графіки та обмеження

15 ЖОВТНЯ 2025, 07:52

Вiдео

Ковдри, дрова і будинок з пічкою: як чернігівці готуються до зими і що каже влада про тепло

14 ЖОВТНЯ 2025, 20:11

Аптечка вдома: що треба мати під рукою щоб допомогти собі та іншим після "прильоту"

14 ЖОВТНЯ 2025, 18:57

Очільник Семенівської громади — про сусідство з ворогом і те, як нині живе північний форпост Чернігівщини

14 ЖОВТНЯ 2025, 17:05

У прикордонній Юнаківці загинув сапер-розмінувальник. Рідні чекали на його повернення 8 місяців

14 ЖОВТНЯ 2025, 16:00

ТОП-переглядів