Квасовка: на Чернігівщині розповіли про рецепт старовинної страви з Полісся

07 ЛИСТОПАДА 2023, 10:45

7489

Валентина Дрозд із села Мньов

Валентина Дрозд із села Мньов (це Михайло-Коцюбинька громада) розповіла про традиційну страву, яку здавна готували та смакували у селах на півночі Чернігівщини.

Квасовка – це рідка пшоняна кисло-солодка страва із сухофруктами.

«Квасовка – це буденна страва. На свята її не готували, тільки вдома. Раніше не було такої їжі, що пішов у магазин і накупляв. Тоді що – борщ, квасовка», - каже пані Валентина, - «У людей щось стається – звертаються і просять допомогти – весілля чи хрестини. Зараз більше поминки».

Квасовка робиться на воді, сіль, цукор, тоді вже і сухофрукти. Спершу в горшик засипають пшоно у розрахунку 1 чарка на 4 людини. Далі заливають водою – і в піч. Потім промиваємо сушку, яку перед цим замочують. Коли квасовка закипіла – додаємо сушку і знову в піч.

Горщик із квасовкою - щойно з печі

Квасовка: на Чернігівщині розповіли про рецепт старовинної страви з Полісся

"Час Чернігівський" писав про таке: Чернігівська страва - у переліку рекомендованих світовим Атласом смаків

Схожі новини

Пацієнтка з Чернігівщини: «Прищик був невеличкий. Виріс. Став пухлиною»

22 ЛЮТОГО 2025, 15:18

Шукають свідків: у дитячому кафе обмалювали стіни, розбили два унітази, люстри та сигналізацію

22 ЛЮТОГО 2025, 14:42

Над Чернігівщиною збивали "шахеди": статистика за добу

22 ЛЮТОГО 2025, 11:17

Син вбив матір і пішов до церкви

22 ЛЮТОГО 2025, 10:24

Який підхід допоможе учням швидше освоїти математику в школі?

22 ЛЮТОГО 2025, 10:18

На Чорнобильській АЕС розповіли, що досі гасять пожежу від ворожого дрона

22 ЛЮТОГО 2025, 09:19

За добу 32 обстріли: ситуація на прикордонні Чернігівщини на ранок 22 лютого

22 ЛЮТОГО 2025, 07:47

ТОП-переглядів