Ольга ТКАЛІЧ з Великої Дороги Ніжинського району. Викопала картоплю одна з перших і встигла розпродати за хорошою ціною.
— Хороша картопля. Починали продавати з 20 гривень за кілограм, — каже Ольга. — А потім уже і за 10 віддавали.
Село на трасі між Ніжином та Прилуками. Усе село вздовж цієї дороги, майже без поперечних вулиць. Люди заробляють тим, що продають городину просто з двору. Тим, хто їде трасою.
— Ми й саджали небагато, — не жаліється Ольга Миколаївна. — Чотири сотки. Вибрали в серпні. Копали перед школою, діти з онуками допомагали. Трохи полежала і понесла бульбу на продаж. А хто молодший, у тих соток 20 і більше. Не всі продали, у погреби позатягували. Гарно вродила, тому і ціна невисока. Буряк ніпочім (дев’ять-10 гривень за кіло). Морква ніпочім (10-14). Віддають задаром.
У кого діти є, у Київ возять. Там зараз картопля по 18-20 гривень. Завантажили машину. У столиці під під’їздом бабусям розпродали. І всі задоволені.
Приймальники були. Але трохи пізніше. З Дніпра. Картоплю брали по вісім гривень за кіло. Пропонували й мені здати, але в нас і не лишилося. Собі трохи, свиням даємо — у нас не пропаде. А в Дніпрі картопля по 15-18 гривень. Брат у Ніжин возив, там синю по 20 продавав. Іншу — по 15-18.
Синя — циганка ще на неї кажемо — має попит. Усередині біла, смачна. Пробувала я вирощувати і ту, що синя всередині. Не сподобалася. І на смак таке, і вода після варіння синя.
А ще питають бананку. Біленька, довгаста. Можна готувати в мікрохвильовці: у целофановий пакет — і на 15 хвилин. Смачнюча, зі шкаралупою їсти можна.
На весну на продаж не залишаємо. А є ті, хто думає продати дорожче. Та зараз не вгадаєш. Було раз, люди по п’ять гривень не захотіли продавати, три тонни занесли в погріб. А навесні продали по три.
* * *
— У нас приймальники картоплю брали по вісім гривень. Велику. У Кропивницький, — не дуже задоволений Віталій ПРИХОДЬКО з Бурківки на Городнянщині. — А дрібну ми на крохмальний завод возили, у Седнів. Була зразу 2.50, а потім уже дві гривні за кілограм.
Джерело: "Вісник Ч", авторка Олена ГОБАНОВА
"Час Чернігівський" писав про таке:
- На Чернігівщині приймають каштани: скільки платять за кіло
- Родина з Чернігівщини вирощує равликів: продає в Іспанію
- Малину пізніх сортів купують на пастилу
Ще більше цікавої інформації читайте та дивіться на цифрових майданчиках "Вісника Ч":







