Хроніки війни: як у війну тримався родинний "хлібний" бізнес у Корюківці

19 ЧЕРВНЯ 2022, 09:02

1918

З початку війни «Майстерня хліба» в Корюківці не припиняла роботи ні на день. Ця приватна мініпекарня стала однією з трьох у Корюківці, які забезпечували корюківчан основним харчовим продуктом. Пізніше підприємці почали привозити хліб з інших районів, але попервах надія була тільки на місцевих. І мініпекарня «Майстерня хліба» працювала цілодобово на всю свою потужність. 

Власник Роман Менський зазначає, що з початком війни вдалося зберегти весь колектив пекарні, нікого не скоротили, не звільнили й не відправили в неоплачувану відпустку. Навпаки – залучали нових працівників, адже був шалений попит на хліб. Пекарі почали працювати у дві зміни, щоб місто не залишилося без хліба.

Хроніки війни: як у війну тримався родинний

Проблем з більшістю інгредієнтів для випікання хліба не було. А ось солі забракло з перших днів. Та на прохання власників активно відгукнулися корюківчанин й по крупинці закрили потребу.

Найбільша проблема була з борошном. Свої запаси борошна вищого сорту скінчилися дуже швидко. Тож погоджувалися і на перший сорт, і на другий, аби тільки люди не залишилися без хліба. Завдяки агрофірмі «Урожай», яка надавала борошно безплатно, ціна на хлібину «Селянського» навіть впала до 10 гривень. Коли ж власнику довелося самому купувати борошно, хліб зріс у ціні до 20 гривень.

Але люди не нарікали на ціни. Як і на хліб, який через різне борошно інколи не підходив так, як треба. Задовольнялися тим, що було. Таких черг за хлібом, як на початку війни, у «Майстерні хліба» не пам’ятають. Щоб не створювали невиправданих запасів, на руки продавали спочатку по одному буханцю, потім почали відпускати по два. Нині вже немає ажіотажу – купуй, скільки хочеш. Мініпекарня налагодила звичний режим роботи – з 8.00 до 18.00. Свіжу випічку можна придбати щодня й без черг.

Воєнне сьогодення змушує працювати по-новому, думати на перспективу, передбачати можливі труднощі. У перші місяці війни найскладнішим, за словами Романа, було знайти борошно та відновити всі виробничі процеси. Вистояли. І нині навіть думають про розвиток.

Читати також: Чернігівська "Наша булочка": у війну пекли хліб, зараз - паски

Джерело: Сусіди.City

* * *

Проект реалізується за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США України. Матеріали, підготовлені у рамках проекту, є відповідальністю ГО «АРЗМІ».

Схожі новини

Росіяни спрямовують шахеди у двори: село за пів кілометра від кордону

24 ЖОВТНЯ 2025, 21:05

Вiдео

Пасажирів менше, бракує водіїв: проблеми пасажирських перевезень на Чернігівщині

24 ЖОВТНЯ 2025, 19:55

Підприємець продає овочі на консервний завод і в супермаркети по всій Україні

24 ЖОВТНЯ 2025, 17:07

Бабиного літа не буде. Чи чекати морозів на Чернігівщині?

24 ЖОВТНЯ 2025, 16:10

У Чернігові бабуся впала з мосту

24 ЖОВТНЯ 2025, 15:25

На Донеччині поліг уродженець однієї з північних громад Чернігівщини

24 ЖОВТНЯ 2025, 15:01

Купують житло переселенцям, підтримують армію: як живе прикордонна громада Чернігівщини, що межує з рф і білоруссю

24 ЖОВТНЯ 2025, 13:52

ТОП-переглядів