У селі Кунашівка на Ніжинщині подружжя Катерини й Володимира Ярмак мають гарний сад і виноградник. Чим обробляти сад - спілкуємось із Катериною Ярмак.
— Дивіться на стан своїх дерев, — радить Катерина ЯРМАК, агроном. У селі Кунашівка на Ніжинщині подружжя Катерина й Володимир Ярмаки мають гарний сад і виноградник. — Якщо брунька зелена вже, обробляйте однопроцентною бордоською сумішшю. Бо трипроцентна попалить зелень. Розпустилися чи ні бруньки, залежить і від сорту дерева, і від місця, де воно росте. Інколи в одному селі і навіть в одному дворі з північної сторони дерево буде пізніше розпускатися. А з південної — набагато раніше.
Бордоська суміш, знають городники, це популярні протигрибкові ліки для дерев, кущів, а також городини, квітів. Найбільш поширені грибкові хвороби плодових дерев — це парша (коли яблука, груші покриваються чорними плямками) та плодова гниль.
Бордоська суміш містить мідь та негашене вапно. Речовини посилюють одна одну. Препарат можна купити, а можна приготувати власноруч.
- Однопроцентний розчин бордоської суміші готується так: на 10 літрів води беруть 100 грамів мідного купоросу та 100 грамів негашеного вапна.
- Трипроцентний так: на 10 літрів води — 300 грамів мідного купоросу і 300 грамів негашеного вапна.
Мішають у пластиковому чи емальованому відрі, бо металеве може окислюватися.
Спочатку вапно розчиняють у двох літрах гарячої води. Далі, теж у двох літрах гарячої води, розводять мідний порошок.
Обидва розчини доводять холодною водою до п’яти літрів кожен. Потім купорос повільно вливають у так зване молоко — вапняний розчин. Треба добре розмішувати, щоб всі крупинки розчинилися.
Готувати слід в гумових рукавичках. Правильна рідина має красивий блідо-блакитний колір.
Застосовують зазвичай 10-15 літрів на одне доросле дерево і два-три літри — на молоде.
Суміш розпиляють розприскувачем, тим самим, що труять жука.
— Скільки разів за сезон можна обробляти сад? — повертаємося до розмови з Катериною Ярмак.
— Я хоч і агроном, але ми робимо це один раз, поки, — повторює, — не розпустилася брунька. Бо ми для себе ростимо. Отрути їсти не хочемо. Крім дерев, виноград обробляємо — але не мідним купоросом, а залізним. Купуємо готову суміш, тільки розводимо. Робимо це, коли кладемо на зимування і коли відкриваємо з зимування.
Лозу накриваємо не плівкою, а дошкою. Восени лозу нахиляєте, пришпилюєте, а потім дошку наверх кладете і все. Вже кілька років використовуємо цей спосіб. Зимує нормально. Стебло провітрюється. Добре зберігається. Миша його не так їсть. Вона під дошку не заходить. Гризун зимою у землі. Якщо виноград щільно закритий плівкою, миша залазить, гризе бруньки. Коли отак відкритий, лише під дошкою, миша лишається в землі, бо їй холодно зверху. І бруньці тоді добре.
Джерело: "Вісник Ч", авторка Тамара КРАВЧЕНКО
"Час Чернігівський" писав про таке: Підживлюють троянди й виноград нітроамофоскою, курячим послідом, деревним попелом та кропивою