В Україні близько трьох років триває реформа шкільного харчування. З їдалень зникли звичні сосиски, ковбаси та консерви. Готують тепер за меню відомого шеф-кухаря Євгена Клопотенка, де велика увага приділяється зменшенню споживання цукру, солі, виробів з борошна. Не оминула реформу і Чернігівщину. Одним із навчальних закладів, який впроваджує нові смаки у харчування є Городнянський ліцей №2.
Ми бачимо сплеск харчування: батьки хочуть, щоб діти годувались саме у їдальні, бо не всі батьки можуть собі дозволити дітей зранку нагодувати. Хтось не може по часу, хтось по грошам. Сьогодні у нашому закладі дуже смачна їжа, ми готуємо сніданок і обід. Мені дуже приємно, що в Городні обід коштує 30 гривень. Ми знаємо, що в Києві, Чернігові кава коштує стільки. А ми за 30 грн отримуємо перше, друге і компот, як-то кажуть, - розповідає Сергій РОМАНЧУК, директор КЗ "Городнянський ліцей №2".
Сергій РОМАНЧУК
Нове меню принесло значні зміни у шкільне харчування, але деякі знайомі страви залишилися. Людмила НАДТОЧІЙ, кухар у Городнянському ліцеї №2, розповідає:
Сьогодні в меню у нас суп гороховий, макарони, омлет, сік, хліб і салат із капусти.
Людмила НАДТОЧІЙ
Оновлене меню містить більше сотні різноманітних страв, наприклад: бефстроганов, лобіо, італійська яєчня фрітатта, курячі та рибні нагетси, чахохбілі тощо. Нове харчування стало здоровішим, кажуть спеціалісти.
Не дозволяються, наприклад, молочні каші, які були раніше, також цукор – ми дітям його майже не даємо. Може деяким дітям воно не подобається, бо нема цукру, а ми звикли, що у нас багато цукру. Але меню є більш здоровим. У мене двоє дітей і я скажу, що по Клопотенку харчуються. Зараз багато захворювань на цукровий діабет. Ще у Клопотенка нема алергенних продуктів. Раніше можна було ковбаси, я би своїм дітям не давала і це добре, що такого нема, - говорить Катерина Дмитрієва, дієтсестра
Катерина ДМИТРІЄВА
У ліцеї навчаються близько 800 дітей і, зрозуміло, смаки у всіх різні. Ми запитали в учнів, які страви їм найбільше смакують.
Напевно, борщ та пюрешка з котлетами, - говорить ВІТАЛІНА, учениця 6 класу.
ВІТАЛІНА, учениця 6 класу
А от що каже ЕВЕЛІНА, теж шестикласниця:
Мені подобається те, що по четвергам у нас риба, я дуже її люблю, тому мені подобається це.
ЕВЕЛІНА, учениця 6 класу
Є і страви, які деяким дітям не до вподоби.
Ну, наприклад, салат з буряка. Я не дуже люблю буряк, мені не дуже подобається це, - розповідає Евеліна.
Нове харчування подобається, до речі, і вчителям.
Я харчуюся в нашій шкільній їдальні і мені дуже подобається меню, різноманіття, яке нам пропонують. Мої діти також харчуються в їдальні. Мені, як людині, яка піклується про своє здоров’я, здається, що харчування повністю забезпечує потреби щодо білків, жирів, вуглеводів як мені, дорослій людині, так і моїм дітям, - каже вчителька Юлія БРЕДИХІНА.
Юлія БРЕДИХІНА
Але, оскільки держава компенсує харчування лише 1-4 класам, а решта фактично фінансується місцевим бюджетом, дещо не вистачає коштів на певні додатки, скажімо, фрукти.
Так як ціна у нас 30 гривень, я вважаю, і так ми дуже класно харчуємось. Але якби харчувались за більшу ціну, можна було б додати більше фруктів: банан, яблуко, можливо, сік якийсь, - вважає Юлія Бредихіна.
Батьки учнів підтверджують: їжа загалом непогана, але хотілося б трохи більше фруктів і хоч трішки чогось солоденького до чаю.
Дитина моя постійно зі мною ділиться враженнями і їй би хотілося більше фруктів. Звичайно, восени, коли авітаміноз, це необхідно. Це може вдарити по гаманцю, ми розуміємо. Але фрукти необхідні дітям. І до чаю додали б якихось цукерок або булочку, було б непогано. А в цілому дуже непогане харчування за невелику ціну, - говорить Надія БОЙКО, мама учениці.
Надія БОЙКО
А ось що кажуть про нове меню лікарі:
Якщо взагалі почитати ці рекомендації, то вони досить непогані, націлені на формування здорового способу харчування і як наслідок – профілактика хронічних захворювань у подальшому. Але ми також стикаємось з певними перешкодами в цьому, досить логічними. Перш за все, це різний рівень компетенції кухарів, а також – харчові звички сімей. Дитину, яка звикла харчуватися пастою, картоплею, ми не перевчимо одразу їсти кускус, якісь каші без цукру, солі, спецій і соусів. Це справа дуже тривалого часу, - каже дитячий лікар Владислав БОНДАРУК.
Владислав БОНДАРУК
Наразі триває перехід на нове харчування. Так, на Чернігівщині розроблена Обласна програма реалізації Стратегії реформування системи шкільного харчування на період до 2027 року.
Час Чернігівський писав про таке: