Бджоли у місті наповнили вулики медом швидше, ніж при виїздах до медоносів: секрети бджільництва з Чернігівщини

26 СЕРПНЯ 2024, 16:42

6002

Василенко Соломія

Секрети бджільництва з Чернігівщини від чоловіка, який 27 років має пасіку

Секрети бджільництва з Чернігівщини від чоловіка, який 27 років має пасіку

Цікаво, що встановлення професійного свята бджолярів в Україні і становлення Миколи Камка з Городнянщини як пасічника відбулося одночасно – в 1997 році. І якщо свято встановив тоді Президент своїм указом, то долучитись до бджільництва пана Миколу спонукав вже досвідчений бджоляр і товариш Володимир Леденко, подарувавши початківцю одразу кілька вуликів.

–Вчився одразу на пасіці у Володимира Миколайовича, а потім багато літ ми вивозили пасіки разом на літній період до медоносів. На жаль, він зарано покинув цей світ. Після перших уроків від досвідчених бджолярів прийшло захоплення тим, як доцільно й досконало влаштоване бджолине суспільство у вулику. Почав збирати й читати літературу по бджолярству. Згодом захопився так, що навіть збудував спеціальний фургон і вивозив пасіку щоліта на акацію, на гречку а то і просто на квітучі луки, – пригадав Микола Петрович.

Микола Петрович

Згодом інтенсивність захоплення спала, й одного літа пан Микола не став вивозити пасіку, а залишив у садибі своєї тещі – Валентини Михайлівни на вулиці Максимівській. Яким було здивування бджоляра, коли через деякий час він виявив, що бджоли у місті наповнили вулики медом навіть швидше, аніж при виїздах до медоносів. Відтоді пасічник не вивозить вулики, а працює з ними на місці, тим більше, що часу і в такому режимі ледь вистачає.

–Маю мрію, коли вийду на пенсію, більше часу присвячувати бджолам. Он і помічник у мене підростає – онук Олександр. В свої одинадцять років він вже багато чого вміє робити на пасіці й проявляє неабияку зацікавленість до бджолярства, – зізнався пасічник.

Сьогодні пан Микола доглядає відносно невелику пасіку з десяти вуликів, проте поступово оновлює бджолосім’ї, додаючи вископородних бджіл з пасіки Артема Лукашенка. Наш співрозмовник не продає мед, а пригощає ним рідню, друзів та знайомих. Йому дуже подобається раціональна схема заробітку пасічників у розвинутих країнах, коли більшу частину доходу бджолярі отримують від фермерів як плату за запилення полів. Наші ж пасічники вимушені жити виключно з продажів меду, ціни на який систематично скидають перекупи.

Найбільше ж захоплює бджоляра те, що всі продукти бджолярства – корисні для людини. Саме цей оздоровчий напрямок й вивчає пан Микола останнім часом, навіть виношує плани побудови невеличкого будиночка для апітерапії, де рідні та друзі могли б проводити час, насолоджуючись ароматом і специфічним гулом вуликів, не контактуючи при цьому з бджолами.

Джерело: "Новини Городнянщини", автор Павло ДУБРОВСЬКИЙ

"Час Чернігівський" писав про таке: 

Схожі новини

День спільнодії: як він пройшов у Чернігові?

17 ТРАВНЯ 2025, 16:31

Вiдео

Знаємо, де поховані всі родичі: нащадок останнього гетьмана вперше приїхав до Чернігова

17 ТРАВНЯ 2025, 14:30

Підірвав гранату в горілчаному відділі: подробиці трагедії на Чернігівщині

17 ТРАВНЯ 2025, 12:33

Бойова медикиня 3-ї штурмової з Чернігівщини отримала нагороду від Зеленського

17 ТРАВНЯ 2025, 11:10

Фото

На Чернігівщині рятувальники під час пожежі врятували 96-річну жінку

17 ТРАВНЯ 2025, 10:14

Зняла на відео радіолокаційну станцію ЗСУ - жінка сяде за грати на 9 років

17 ТРАВНЯ 2025, 09:24

Ворог обстріляв 5 сіл: ситуація у прикордонні Чернігівщини на ранок 17 травня

17 ТРАВНЯ 2025, 08:48

ТОП-переглядів