Охолоджені або заморожені продукти харчування можуть бути небезпечними для вживання у разі вимкнення електроенергії. Декілька порад від Центру громадського здоров'я України, що допоможуть зберегти їжу безпечною до вживання.
Заздалегідь потрібно підготуватися: заморозити контейнери з водою (це дасть змогу зберегти сталу температуру їжі, якщо доведеться виймати продукти з холодильника), за можливості слід придбати сухий або блоковий лід.
Стандартно у холодильнику має бути температура 4°С або нижче, у морозильній камері — 0°С або нижче.
Коли вже електроенергію відключили, тримайте дверцята холодильника та морозильної камери закритими. У такому разі продукти залишаються безпечними до 4 годин у холодильнику, 48 годин — у повній морозилці, 24 години — у напівпорожній морозилці.
Якщо електроенергія відключена більше 4 годин, помістіть лід до продуктів у холодильник.
Ніколи не пробуйте їжу на смак, щоб перевірити її безпечність. Якщо маєте сумніви, викиньте її. Викидайте з холодильника продукти, що швидко псуються (м’ясо, рибу, нарізані фрукти та овочі, яйця, молочні продукти та їхні залишки) через 4 години без електроенергії або джерела холоду. Це слід зробити і з їжею, що змінила запах, колір чи текстуру.
Можна безпечно повторно заморозити або приготувати заморожені продукти, які все ще містять льодові кристали або мають температуру 4°С або нижче.