Пресреліз
Школярі з шести областей України зустрілися у фіналі «Кулінарних батлів» в Києві, щоб визначити найкращого юного кухаря країни.
Мета «Кулінарних батлів» — привернути увагу школярів до професійної освіти, познайомити з кулінарними професіями, а також розповісти про можливості профтехів.
Під час фіналу 10 команд, що складалися зі школярів та учнів закладів професійної освіти, які виступали у ролі менторів, змагалися у приготуванні основної страви та десерту. Серед страв, які впродовж години мали приготувати конкурсанти, були, наприклад, чилі кон карне з куркою, овочева паелья з куркумою, панкейки з бананом і ваніллю та цитрусове печиво. Всі рецепти цих страв зі Збірника рецептур, рекомендованих для харчування дітей в закладах освіти, розробленого в межах Стратегії реформування системи шкільного харчування.
Кулінарні навички юних кухарів оцінювало журі у складі першої леді Олени Зеленської, посла Швейцарії в Україні Фелікса Бауманна, міністра освіти і науки Оксена Лісового та шеф-кухаря Євгена Клопотенка.
«Виявилося, дуже складно бути суддею. Адже я вболівала за кожного учасника та учасницю, радіючи, що в такі юні роки вони мають таке натхненне захоплення», – зазначила Олена Зеленська.
Кожна страва команди оцінювалась за такими критеріями, як смак страви, оригінальність подачі, дотримання техніки приготування та відповідність до рецептури страви.
За результатами двох раундів перемогу здобула Анастасія Бадаєва з Чернігова. Вона разом з менторкою Вікторією Крамар, студенткою Київського професійного ліцею транспорту, приготували ліниві вареники та шпундру.
Джерело: Управління освіти і науки Чернігівської ОДА, пресреліз
"Час Чернігівський" писав про таке: