У Чернігів дев’ятого січня завітав відомий шеф-кухар Євген Клопотенко. До цього кулінар побував в кількох районах області, щоб ознайомитись із унікальними сіверськими рецептами, а в обласному центрі провів майстер-клас: діти змогли власноруч зробити та прикрасити кекси та іншу випічку.
Мені подобається процес, як прикрашаються вироби. Тут класно, багато прикрас, дуже захоплює цей процес, - каже АНГЕЛІНА, учасниця заходу.
Ангеліна
Багато маленьких учасників та учасниць заходу – із прифронтових територій. Тому такі майстер-класи допомагають їм відволіктися від війни.
Є можливість для дітей, які на прифронтових територіях Чернігівської області трохи відволіктись, випікати разом кекси, їх прикрашати. Тому, думаю, це дуже потрібний захід для дітей, щоб вони відволікалися від думок про війну, - каже Юлія СВИРИДЕНКО, Перша віцепрем'єр-міністерка України - Міністерка економіки.
Юлія Свириденко
Заступник голови Чернігівської ОВА Іван ВАЩЕНКО говорить:
Захід, як завжди, неперевершений. Це другий мій такий захід, перший був перед Різдвом, пекли тоді з дітками новорічні кекси чи пироги, я слабкий у кулінарії, але форма була дуже схожа на цю. Дуже важливо дати, знаєте, маленьку позитивну емоцію для дітей.
Іван Ващенко
Батьки учасників заходу відмічають: вдячні закладу «Містерія», де відбувався майстер-клас, бо такі активності дуже потрібні.
Я дуже вдячна, що «Містерія» організовує такі заходи, тому що це дитина, а дитині будь-який такий захід це нові емоції, досвід. Тому я дуже рада. І рада бачити таких людей, які змінюють, покращують нашу культуру, популяризують її. Це велика цінність, - каже Серафима ФАЛЬЧЕВСЬКА, мама учасниці заходу.
Серафима Фальчевська
Євген Клопотенко каже: приємно шокований кількістю унікальних рецептів Чернігівщини.
Я дуже приємно натхнений кількістю рецептів, які є тут. Це перша область за моїм досвідом, яку я не зміг за два дні об’їхати і знайти всі рецепти. Я лише 8-9 знайшов, але ще 10-15 – не зміг доїхати. Треба ще одну експедицію робити. Багато літніх людей, які зберігають і передають рецепти. Є кілька страв, від яких я в шоці був. І я точно буду їх впроваджувати в харчування, собі в ресторан і популяризувати по світу.
Євген Клопотенко
Після майстер-класу випічка поїде до українських військовослужбовців на передову.
Я дуже радий, що ми провели такий чудовий майстер-клас із хлібом і печивом, які потім поїдуть до хлопців у Лиман. Дітки ще напишуть їм свої побажання, розмалюють «дерево життя» і буде супер-круто, - говорить ресторатор Олег БІБІКОВ.
Олег Бібіков
***
Час Чернігівський писав про таке:
- Три роки за Клопотенком: як у чернігівських школах відбувся перехід на нову систему харчування
- Чахохбілі, нагетси, лобіо: як змінилось меню у шкільних їдальнях
- Харчування дітей у садочках: гроші є, але чиновники хочуть більше?