Із наступного року на полицях магазинів не має бути пляшок з назвами Cognac (коньяк), Armagnac (арманьяк), Calvados (кальвадос), Grappa (граппа), Anis Portuges (аніс португеж), Champagne (шампанське), Madera (мадера), Porto (порто), Jerez/Xeres/Sherry (херес), Marsala (марсала), Malaga (малага), Tokaj (токай).
Вірніше, вони можуть бути. Якщо то «алкоголка», вироблена саме в тих місцях, з якими пов’язані назви. Наприклад, коньяк та шампанське мають бути лише французькими. І ціни на таке спиртне значно дорожчі, ніж на вітчизняне.
10 років наші виробники мали підготовку до такого переходу і на придумування власних найменувань продукції.
— Коньяк з нового року має називатися бренді, — підтверджує Юлія БІЛА, власниця ресторану «Родинне дерево» в Ніжині. — Шампанське — ігристе вино. Постачальники ще не привозили нам бренді. З нового року на пляшках буде нове маркування, з новими назвами. Щодо шампанського, зміна в назві була давно.
Як я собі бачу цю зміну, — розмірковує власниця, — гість все одно буде цікавитися коньяком. Але офіціант на касі проб’є бренді. Так само і з шампанським. Воно вже давно змінилося на ігристі вина. Але відвідувачі запитують шампанське.
— Чи доведеться змінювати меню?
— Нашому закладу — ні. У нас меню електронне, за кьюар-кодом. Нам неважко буде змінити коньяк на бренді. Іншим закладам, ресторанам, де є паперове меню, доведеться міняти. Бо буде не за законом.
— Зміна назви вплине на ціну?
— Ні. Скоріш за все, виробники змінять лише кілька букв у назві.
— Ваш заклад продаватиме саме коньяк?
— Якщо гості запитають про коньяк саме з провінції, де його виробляють, звичайно, будемо замовляти.
Джерело: "Вісник Ч", авторка Юлія СЕМЕНЕЦЬ
"Час Чернігівський" писав про таке:
- Після обстрілу підприємства: місцевий виробник відкрив у Ніжині ресторан
- «Ну нарешті»: культовий чернігівський ресторан відбудували після пожежі й готують до відкриття
- Хто продовжить справу відомого чернігівського ресторатора після його смерті
Ще більше інформації читайте та дивіться на цифрових майданчиках "Вісника Ч":







